Sāksies festivāls «Ad Lucem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sestdien, 26.jūlijā, Rīgā sāksies 13.starptautiskais Introvertās mākslas festivāls „Ad Lucem”, kas piedāvās piecus noskaņās atšķirīgus koncertus Rīgas pilsētvidē un koncertzālēs, kā arī radošās darbnīcas, kas notiks kultūras pilī „Ziemeļblāzma”. Vairāki no koncertiem iekļausies „Rīga 2014” programmā. Koncerta viesu vidū būs virtuozais kontrabasu oktets „Ludus Gravis” no Itālijas, starpkultūru mūzikas ansamblis „Sarband”, par kristāla balsi dēvētā Mirjama Andersena no Zviedrijas un vēl citi mūziķi.

Introvertās mūzikas festivāls šoreiz sāksies ar eksperimentu. Tas būs bezmaksas koncerts „Saullēkts pilsētā”, ko varēs baudīt kultūras vasarnīcā „Esplanāde” no sestdienas vakara līdz pat svētdienas rītam, sagaidot sauli pašā pilsētas sirdī. Koncertā piedalīsies interesanti mūziķu sastāvi - viņu vidū Biruta Ozoliņa kopā ar Nīderlandē studējošo jauno trompetistu Magnusu Bauģi, klausītāju ļoti iemīļotā Laima Jansone kopā ar Raimondu Tigulu un duduka spēles meistaru no Armēnijas, būs arī divi viesmākslinieki no Somijas, kas spēlēs dažādas kanteles un vēl citi mūziķi.

Festivāla direktore Sandra Zandberga aicina klausītājus brīvi ļauties šim varbūt ne tik pierastajam pilsētas nakts piedzīvojumam: „Cilvēki ir aicināti ņemt līdzi deķīšus, sedziņas, spilventiņus, teltī ērti iekārtoties, būs arī speciāli krēsli, uz kuriem var gulēt un vienkārši baudīt to nakti. Jācer, ka būs skaists laiks, un skaista mūzika to visu padarīs vēl burvīgāku”.

Esplanādē, pilsētas vidē atklāts, festivāls turpināsies 29. jūlijā Rīgas Svētā Pētera baznīcā ar koncertu „Ziemeļitālijas apgarotie”. Tā galvenie varoņi būs astoņi dedzīgi itāļu mūziķi jeb kontrabasu oktets „Ludus Gravis”. Grupa ir kas ļoti oriģināls un, lai arī nesen izveidota, jau guvusi starptautiskus panākumus, īpaši izceļams tās līderis - Daniēle Rokato.

 „Viņi tiešām ir jauni, viņi spēlē laikmetīgo mūziku, un ansamblis ir īpaši unikāls ar to, kāds ir viņu vadītājs. Sofija Gubaiduļina viņu nosaukusi par pilnīgi ģeniālu mūziķi, jo tā, kā viņš spēlējot kontrabasu, tā viņa nekad nav dzirdējusi to spēlējam. Es arī pati ļoti gaidu šo koncertu,” norāda.Sandra Zandberga.

Pērn Introvertās mūzikas festivālā lielu mūsu publikas atsaucību izpelnījās starpkultūru mūzikas ansamblis „Sarband”, kuru misija jau daudzus gadus ir ar mūzikas starpniecību tuvināt Austrumu un Rietumu pasaules. „Sarband” piedalīsies arī šī gada festivālā, šoreiz ar programmu „Austrumu horizonts”, kurā vienkopus dzirdēsim jūdaisma, kristietības un islāma garīgos dziedājumus.

Ansamblim „Sarband” drīz būs 30 gadu, to vada bulgāru izcelsmes vācu muzikologs Vladimirs Ivanovs, kopā ar viņu koncertā dzirdēsim mūziķus no Grieķijas un Turcijas, ansamblis uzstāsies Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, vēsta Sandra Zadberga:

„Šī programma ir kā tilts starp Rietumu un Austrumu kultūrām, un to visu vēl papildinās mūsu dzejnieks Uldis Bērziņš ar saviem tulkotajiem Korāna lasījumiem, ar sūfiju dzeju un paša rakstītiem dzejoļiem. Es domāju, ka tematiski tas būs ļoti atbilstoši šai programmai”.

Atkārtoti festivālā viesosies arī burvīgās balss īpašniece no Zviedrijas - Mirjama Andersena. Koncertā Svētā Pētera baznīcā viņa piedāvās  savu soloprogrammu „Skanošais rožukronis”, ko veido viduslaiku sakrālās mistērijas, iedvesmotas no tradicionālā rožukroņa rituāla. Pati Mirjama Andersena koncertā spēlēs gotu arfu un zvanus, un tas viss kopā varētu radīt kādu īpaši pārpasaulīgu gaisotni.

Bet festivālu noslēgs jau par tradīciju kļuvušais koncerts „Nakts meditācija”, kurā muzicēs izcilais britu čellists Metjū Bārlijs, piedāvājot astoņu stundu garu nakts programmu.

„Tas ir vienreizējs muzikāls ceļojums. Pie tam koncertā var dzīvot tādu tiešām savu personīgu emocionālo dzīvi un gūt garīgu piepildījumu tajā, ka cilvēki var būt pilnīgi brīvi, viņi var gulēt, aizmigt, pamosties atkal, un jau citā dvēseles fāzē, jau citā iekšējā stadijā," saka Sandra Zandberga.

Koncerts „Nakts meditācija” notiks naktī no 2. uz 3.augustu kultūras pilī „Ziemeļblāzma”, ar ko arī noslēgsies Introvertās mūzikas festivāls „Ad Lucem”. Bet tā sākums ir šonedēļ - 26. jūlija vakarā ar bezmaksas koncertu „Saullēkts pilsētā”, kas notiks kultūras vasarnīcā „Esplanāde”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti