Kultūra

Guntars Prānis: Albumā «Domus Mea» ierakstīts senākais, kas mums ir

Kultūra

Simfoniķim Jānim Ivanovam šonedēļ 110

Dzintaru Mazajā zālē šodien sākas Rudens kamermūzikas festivāls

Sākas Rudens kamermūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar Francijas mūziķu vieskoncertu Dzintaru Mazajā zālē 30.septembrī tiek atklāts Rudens kamermūzikas festivāls. Vairāk nekā 10 koncertos sešās Latvijas pilsētās festivāls atklās kamermūziku visā tās daudzveidībā. Līdzās klasiskām programmām būs arī netradicionāli koncerti un muzikāli eksperimenti.

Rudens kamermūzikas festivālu 30.septembrī atklāj īpaši viesi no Francijas – stīgu kvartets "Quatuor Ebène". Tie ir četri džentlmeņi, kuri mīt Parīzē un kopā muzicē jau turpat 20 gadu. Viņu interpretācijās ir gan spontanitāte, gan filigrāns smalkums, gan ļoti francisks skaņas gleznieciskums.

Kā stāsta festivāla radošā direktore Baiba Kurpniece – citu pasaulslaveno stīgu kvartetu vidū viņi īpaši ar to, ka vienlīdz talantīgi sevi pierāda gan akadēmiskās, gan neakadēmiskās mūzikas laukā.

Baiba Kurpniece: „Proti, viņu repertuārā ir gan kvarteta žanra klasiskās vērtības – Bēthovens, Haidns, Šūberts, gan viņi arī spēlē džezu , pasaules mūziku. Apliecinājums tam, ka viņi to dara vienlīdz spilgti un talantīgi , ir gan publikas sajūsma, gan kritiķu augstais vērtējums un arī prestižo mūzikas balvu birums."

Festivāla atklāšanas koncertā Dzintaru Mazajā zālē "Quatuor Ebène" atskaņos Bēthovena Stīgu kvartetus. Skanēs arī Debisī mūzika, kas kvarteta sniegumā skan īpaši smalki, maigi un jutekliski.

Rudens kamermūzikas festivālā būs arī daudzveidīgas latviešu mūziķu programmas. To vidū īpaši izceļams operdziedātājas Ingas Kalnas solokoncerts (6.oktobrī Daugavpilī un 8.oktobrī Dzintaros), kurā skanēs latviešu komponistu – Alfrēda Kalniņa un Jāņa Mediņa solodziesmas – un tām līdzās vācu komponista Riharda Štrausa vokālā lirika. Dziedātāja akcentē – programmu apvieno jūgendstila noskaņas.

Inga Kalna: „Man ir milzīgs prieks satikties ar latviešu klasiku, ar Raini, Aspaziju, un katru reizi priecāties par to, cik viņu dzeja ir dziedoša. Otrajā koncerta daļā ir Riharda Štrausa mūzika. Tajā ir, protams, ļoti daudz mīlas lirikas, jūgendstilam raksturīgu puķu, dabas, ūdeņu, melanholiskās smeldzes."

Pēc ilgākas prombūtnes ar kamermūzikas programmu Rīgā atgriezīsies čelliste Marta Sudraba, kura ikdienā mīt Vīnē un kuru varam redzēt Vīnes Valsts operas orķestra sastāvā un reizēm arī Vīnes filharmoniķu sastāvā. Šoreiz viņa kopā ar pianisti Ievu Ošu Latvijas klausītājiem ir sagatavojusi sonāšu vakaru, kas notiks 12.oktobrī Mazajā ģildē un 14.oktobrī Ogrē.

Festivāls piedāvās arī vairākas eksperimentālas un neformālas programmas, un vienu no tām dzirdēsim Latvijas Radio kora grupas sniegumā. Programma saucas „Meditācija balsīm un elektriskajai ģitārai”, un tā izskanēs Rīgas Biržas ātrijā 15.oktobrī.

Koncertā iekļauts modernās mūzikas klasiķa Karlheinca Štokhauzena Latvijā vēl neskanējis opuss „Stimmung” un jaunā latviešu ģitārista un komponista Matīsa Čudara jaundarbs “Bollingenas pils”, stāsta Baiba Kurpniece.

Vēl festivālā ar īpašu koncertu (7.oktobrī Siguldā un 19.oktobrī Spīķeru koncertzālē) tiks svinēta amerikāņu minimālista Stīva Reiha 80.dzimšanas diena, bet festivāls noslēgsies ar koncertiem Rīgā un Rēzeknē, kuros "Sinfoniettas Rīga" un izcilā altista Maksima Risanova sniegumā pirmatskaņojumu piedzīvos Pētera Vaska Alta koncerts. Pēteris Vasks to īpaši veltījis temperamentīgajam altistam, kurš par sadarbību ar Vasku ir ļoti gandarīts.

Maksims Risanovs: "Ir fascinējoši ar viņu [Vasku] strādāt! Protams, es zināju daudz par Vaska personību un mūziku, bet ar viņu kopā es strādāju pirmo reizi. Viņa Alta koncerts ir ļoti skaists, saturiski ietilpīgs, bet arī liels izaicinājums altistam. Esmu priecīgs, ka šāda fantastiska mūzika tagad papildina alta mūzikas repertuāru."

Rudens kamermūzikas festivāla norises baudāmas līdz 22.oktobrim Jūrmalā, Rīgā, Rēzeknē, Daugavpilī, Ogrē un Siguldā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti