Kultūra

Šodien Rīgas mākslas telpā atklāj izstādi "Atpakaļ haosā"

Kultūra

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā izstāde par unikālo personību Helēnu Kelleri

Šogad festivālā "Rīgas ritmi"dominēs Latīņamerikas mūzika

Sākas «Rīgas ritmi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Trešdien, 29.jūnijā, Rīgā sāksies festivāls „Rīgas ritmi”, kas risināsies jau 16.reizi un kurā šoreiz vairāk dominēs Latīņamerikas mūzika. Festivāla spožāko zvaigžņu vidū būs piecu „Grammy” balvu ieguvēja Daiana Rīvsa no Amerikas, izcilais multiinstrumentālists Džeimss Morisons no Austrālijas un dziedātāja un vijolniece Džuliana Kanizaresa no Kubas.

Viena no „Rīgas ritmu” lielajām zvaigznēm šogad ir Daiana Rīvsa, viena no pasaules vadošajām džeza dziedātājām kopš 80.gadiem. Piecu „Grammy” balvu ieguvēja, līdz šim vienīgā mūziķe, kuras trīs albuma pēc kārtas saņēmuši šo prestižo apbalvojumu.

Kā stāsta „Rīgas ritmu” direktors Māris Briežkalns, šīs viešņas koncerts Rīgai piesaista arī citu valstu mūzikas mīļotāju interesi:

„Daiana Rīvsa šobrīd ir karjeras zenītā, un man ir daudzi zvanījuši un brauks speciāli uz šo koncertu no citām Baltijas valstīm. Faktiski katra nots šai māksliniecei ir izveidota, apmīļota, viņa pati bauda katru noti, nu kaut vai tas viņas „Tango” izpildījums – nu vienkārši fantastiski!”

Jau tradicionāli „Rīgas ritmi” Kongresu namā vienā vakarā piedāvā divas koncerta daļas ar atšķirīgiem māksliniekiem. Un ceturtdien pirms Daianas Rīvsas uzstāsies ļoti virtuozs un atraktīvs akordeona un saksofona duets no Francijas – „Vinsents Peranī un Emils Parisjēns”.

Piektdienas koncertu savukārt piepildīs brazīliešu un kubiešu nevaldāmais temperaments, pirmajā daļā uzstāsies duets „Kaina Kavalkante un Maikls Pipokinja”, bet otrajā – Džiliana Kanizaresa.

„Džiliana Kanizaresa – Kubas dziedātāja un vijolniece, tātad šajā koncertā mūs sagaida Kubas smarža un ritmi, šis varētu būt tāds ļoti pozitīvi lādēts koncerts ar dzirksteli," ie pārliecināts Māris Briežkalns.

Pilnīgi citāds raksturā, bet ļoti īpašs būs arī sestdienas „Rīgas ritmu” lielais koncerts, kura pirmajā daļā uzstāsies neredzīgais džeza pianists un komponists Džastins Kaflins no Amerikas, bet otrajā daļā izcilais austrāliešu mūziķis Džeimss Morisons kopā ar Latvijas Radio bigbendu. Viņi prezentēs savu kopīgi ierakstīto kompaktdisku „Mare Balticum”.

Džeimsa Morisona un Latvijas Radio bigbenda programma „Mare Balticum” ir unikāla. Tajā latviešu tautasdziesmas skan pilnīgi jaunos džeza aranžējumos, ko veidojis Džeimss Morisons un ko pats kopā ar bigbendu arī izpilda.

Disks ierakstīts koncertā Latgales „Gorā”, bet samiksēts un māsterēts Austrālijā, tajā dzirdami arī Džeimsa Morisona komentāri par mūsu tautasdziesmām, kā viņš tās izjūt.

Māris Briežkalns stāsta, ka Morisons aranžējumus veidojis, sākotnēji nezinot tautasdziesmu tekstus, tādēļ viņa skatījums mums var šķist pārsteidzošs;

„Man nekad nebija ienācis prātā, ka no tautasdziesmas „Pūt, vējiņi!” staro prieks. Varbūt mums pašiem tie vārdi iedod kaut kādu stereotipu, bet Morisons atklāj, ko viņa sajūtās  izstaro tieši melodija."

„Rīgas ritmi” sāksies trešdien ar bezmaksas koncertu „Origo Summer Stage” un ilgs līdz sestdienai. Līdzās lielajiem koncertiem Kongresu namā būs arī koncerti mūzikas namā „Daile”, kā arī bezmaksas koncerti brīvdabas atpūtas parkā „Egle” un džeza klubā „Trompete”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti