Kultūras ziņas

Dzejniece Inga Gaile kļūst par režisori

Kultūras ziņas

Raiņa laikabiedru nezināmie stāsti

Sākas "Rīgas Operas festivāls 2014"

Sākas Rīgas Operas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar izrādi „Rienci. Triumfs un sakāve” otrdien, 3.jūnijā, Latvijas Nacionālajā operā (LNO)  sākās Rīgas Operas festivāls. Šis festivāls ir sava veida atskaite par sezonas spožākajiem iestudējumiem LNO.

 

Ar Vāgnera „Rienci. Triumfs un sakāve” šogad tika atklāta Rīgas kā Eiropas kultūrtas galvaspilsētas programma. Rienci ieskandina arī Rīgas Operas festivālu. Pavisam festivālā tiks izrādītas sešas sezonas spožākās operas.

Rīgas operas svētki ir kā esence, izlaidums visiem pavasarī operas ļaudīm. Tur mēs parādām pašas skaistākās, svaigākās, jaunākās izrādes gan ar viesmāksliniekiem, gan mums pašiem ir svarīgi parādīt sevi labā kvalitātē,” norāda LNO soliste Inga Šļubovska.

Šļubovska piedalīsies trijās festivāla izrādēs – "Lucia di Lammermoor", "Mīla uz trim apelsīniem" un "Figaro kāzas".

Programmā iekļauts arī tikko pirmizrādi piedzīvojušais Verdi „Trubadūra” iestudējums, kur operas zvaigžņu plejādi uzticēts diriģēt jaunajam diriģentam Jānim Liepiņam.

Diriģents atzīst, ka, lai arī zināma pieredze viņam ir, tomēr latiņa ir pacelta visai augstu.

Standarts ir ļoti augsts. Tas motivē un palīdz,” uzsver Liepiņš.

Jaunā operas vadība kā repertuāra priekšrocību ir izvirzījusi pašmāju solistu un komponistu sniegumu.

Neskatoties uz to, Rīgas Operas festivāla programmā iekļauta tikai viena latviešu autora darbs – operlekcija „Mihails un Mihails spēlē šahu”.

 „Repertuāra politika un izvēle ir jābalsta uz tādiem darbiem, kuri piemēroti mūsu pašu dziedātājiem, bet mēs nekādā gadījumā nevēlamies izvairīties vai atteikties no tādiem darbiem, kas uzstāda augstāku latiņu,” komentē LNO valdes locekle Daina Markova.

Operas vadības pārstāve piebilst, ka šajā sezonā atsevišķas ieceres nav izdevies realizēt. Iespējams, ka dažas nerealizētās ieceres tiks īstenotas nākamajos Rīgas Operas svētkos, kas būs veltīti itāļu klasiķa Pučini daiļradei. 

Kā vēstīts, no 3. līdz 15.jūnijam LNO jau septiņpadsmito reizi notiks Rīgas Operas festivāls, kurā būs iespēja redzēt piecus aizvadītās sezonas jauniestudējumus: "Rienci. Triumfs un sakāve", "Figaro kāzas", "Mīla uz trim apelsīniem", "Trubadūrs" un "Mihails un Mihails spēlē šahu", kā arī vienu no spilgtākajiem iepriekšējo sezonu uzvedumiem "Lucia di Lammermoor".

Rīgas Operas festivāls dibināts 1998.gadā un ir pirmais šāda mēroga un ieceres festivāls Austrumeiropā. Tas kļuvis par vērtīgu tradīciju gan Latvijas publikai, gan citu valstu operas mīļotājiem. Festivāls ik vasaru noslēdz Latvijas Nacionālās operas sezonu ar aizvadītā muzikālā gada spilgtākajiem notikumiem, piedāvājot jaunākos iestudējumus un lieliskus solistus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti