Kultūras ziņas

Mākslinieka Artūra Bērziņa pirmais romāns

Kultūras ziņas

Karaliska "Juveliera jubileja" Nacionālajā teātrī

Sākas Riga Jazz Stage konkurss

Sākas «Riga Jazz Stage» konkurss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Klāt aprīlis, un Rīga atkal uz vairākām dienām pievienojas Eiropas džeza mūzikas metropolēm – 13. reizi sācies Baltijā lielākais džeza mākslinieku konkurss “Riga Jazz Stage”. Šogad saņemts rekordliels pieteikumu skaits, un pēc dalībnieku atlases savu meistarību konkursā rāda 16 jaunie džeza vokālisti un 10 talantīgi džeza ģitāristi no dažnedažādām pasaules valstīm. Žūrijas priekšgalā – pasaulslavenais džeza ģitārists Kurts Rozenvinkels.

27 gadus vecā ukraiņu dziedātāja Ganna ir viena no 26 konkursa “Riga Jazz Stage” dalībniecēm, kuras talantu šovakar vētīs klausītāji un starptautiska žūrija. Viņa neslēpj, ka mērķis ir uzvarēt, un mūzikā laipo pa dažādiem stiliem, sākot no džeza un ukraiņu tautas mūzikas līdz pat klasikai.

"Daudzi mani draugi iepriekš ir braukuši uz šejieni uzstāties un stāstīja, ka te ir ļoti jauki, un ieteica šo konkursu," stāsta konkursa dalībniece Ganna Griniva (Ukraina). "Biju gandrīz par to piemirsusi, un tad redzēju, ka konkursam piesakās draudzene, ar ko mēs kopā braukājām koncerttūrē. Nodomāju, ka es arī to gribu, un burtiski pēdējā brīdī pieteicos.

Šoreiz konkursa rīkotāji arī Māri Briežkalnu priekšgalā saņēmuši lielāko  pieteikumu skaitu 12 konkursa gadu laikā, tālākais pieteikums saņemts pat no Austrālijas.

"Tas ir mūsu mērķis meklēt jaunus talantus – meklēt jaunas Ellas Ficdžeraldas un Mailsus Deivisus, utt. Līmenis aug ar katru gadu – mūziķi paliek arvien profesionālāki, arī jaunieši," saka Briežkalns. "Mums jau ir pieredze – Daumants Kalniņš, Intars Busulis vai Kristīne Prauliņa – tie visi ir mūsu uzvarētāji, un mēs par to savā ziņā lepojamies."

Katru gadu Rīgā tiek noskaidroti labākie džeza vokālisti un viens džeza izpildītājs. Šogad kārta ģitāras spēlei. Tāpēc arī galvenais konkursa mākslinieks ir viens no šīs paaudzes talantīgākajiem ģitāristiem Kurts Rozenvinkels.

"Kā Ēriks Kleptons teica – ģēnijs, viņš tiešām ir ģēnijs. Tā kā mums ir arī mākslinieks, kas ne tikai vērtēs, bet arī šo to iemācīs arī mūsu jaunajiem mūziķiem," uzsver Briežkalns.

Šī iemesla dēļ, kā arī lai iegūtu jaunus kontaktus un spertu soli tuvāk sapnim kādu dienu spēlēt uz lielākas skatuves ārzemēs, konkursā piedalās arī ventspilnieks Ģirts Celmiņš.

"Konkurence it kā valda, bet tā nav saspringta. Protams, tu zini, ka pārējie mūziķi ir it kā sāncenši un konkurenti, bet atmosfēra visnotaļ ir ļoti draudzīga. Nav stresa, ka būtu ar kādu jāsacenšas," atzīst konkursa dalībnieks Ģirts Celmiņš.

Kurš šogad Rīgā tiks kronēts par labāko džeza dziedātāju un izpildītāju, noskaidros sestdienas vakarā. Konkursa finālu būs iespēja skatīties tiešraidē lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti