Sākas koncertcikls «Simfoniskais hits ar Goran Goru»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lielajā ģildē notiks pirmais no četriem cikla “Simfoniskais hits ar Goran Goru” koncertiem, kurā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) jauniešus iepazīstinās ar klasiskās mūzikas hitiem un to autoriem – pasaulslaveniem komponistiem. Pirmais koncerts ļaus ielūkoties 19. gs. slavenā vācu komponista Fēliksa Mendelszona-Bartoldi dzīvē un viņa radošajā ceļojumā uz saulaino Itāliju. 

Koncerts iecerēts kā (video)stāsts par lielā komponista Fēliksa Mendelszona iedvesmas avotiem, informēja LNSO pārstāvji. Koncerta sākumā mūziķis un vakara vadītājs Goran Gora dodas pie LNSO galvenā diriģenta Andra Pogas, lai iepazīstinātu viņu ar savu jaunāko skaņdarbu – “Latviešu simfoniju” melanholiskās noskaņās.

Poga ir visai atturīgs pret jaunā komponista melanholiskajām noskaņām, un abi spriež, vai kāds komponists savā dzīvē ir bijis tik laimīgs, lai, iedvesmojoties no šīm emocijām, sarakstītu laimes pilnu skaņdarbu. Tā nu abi mākslinieki nonāk pie idejas izpētīt Fēliksa Mendelszona dzīvi – kā 20 gadu vecais jauneklis aizbrauc uz Itāliju, kas iedvesmo komponistu ar savu dzīvesprieku un enerģiju, un kā, atgriežoties mājās, viņš sacer vienu no saviem visgaišākajiem darbiem – “Itālijas simfoniju”.

Koncerta laikā Goran Gora dosies iedomātā ceļojumā pa Mendelszona pēdām gan uz Itāliju, gan uz Skotiju, meklējot komponista laimes atslēgu. Vakara programmā iekļauta arī pati slavenākā Mendelszona melodija, ko mēdz atskaņot kāda sevišķi priecīga notikuma laikā. Kopumā Mendelszons tiek rādīts kā laimīgs cilvēks, kurš dzīvoja galvenokārt mūzikā, taču arī liegi mīlēja savu brīnišķo dzīvesbiedri un piecus bērnus, kā arī it prasmīgi gleznoja.

Koncerts, kas ilgs apmēram stundu, jauniešiem ļaus ne tikai atklāt simfonisko mūziku, bet arī pietuvoties atklāsmei par to, kāds bija slavenā “Kāzu marša” autors un kas sevišķs ir viņa mūzikā.

Jaunums šajā sezonā ir režisora Roberta Rubīna iesaistīšanās cikla pasākumu veidošanā. Novērtējot, cik svarīgi mūslaiku skatītājam ir ne tikai dzirdēt, bet arī redzēt, koncertus kuplinās nelieli videosižeti un attēlu projekcijas, paplašinot klausītāju priekšstatus par izciliem meistariem, kas palaikam var šķist vēstures putekļu klāti.

Koncertcikla vadītāja Goran Goras stāstījuma pamatu arī šosezon turpinās veidot dramaturģe, “Spēlmaņu nakts 2017” balvas ieguvēja Justīne Kļava, un par Mendelszonu viņa saka: “Mūsu šīsreizes varonis ir viens no retajiem cilvēkiem, kurš ir intelektuāls, bet nav cinisks; ir laimīgs, bet nav dumjš; ļoti izglītots, bet tajā pašā laikā emocionāli delikāts.”

Koncertcikla “Simfoniskais hits ar Goran Goru” pirmais koncerts notiks jau 10.oktobrī plkst. 19.00. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti