Kultūra

Opera "Andrē Šenjē" - Siguldas opersvētku centrālais notikums

Kultūra

Mākslas centrā "Noass" atklās Rasas Šulcas personālizstādi "Parasomnija"

Sākas Jūrmalas festivāls ar izcilu mūziķu piedalīšanos

Sākas Jūrmalas festivāls ar izcilu mūziķu piedalīšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar koncertu “Dzimuši Latvijā” Dzintaru koncertzālē 24.jūlijā atklās ceturto “Jūrmalas festivālu”, kas līdz pat sestdienai piedāvās piecus krāšņus koncertus.

Festivāla goda mākslinieks ir Aleksandrs Antoņenko, un līdz ar viņu festivālā piedalīsies arī daudzi citi Latvijā un pasaulē atzīti mūziķi, tostarp Kristīne Opolais, Ksenija Sidorova, Egils Siliņš, pianisti Osokini, Ainārs Rubiķis.

Līdzās pasaules klasikai koncertos daudz iekļauta arī Latvijas komponistu mūzika. Festivāla atklāšanas koncerts būs īpašs ar to, ka tajā Latvijas mūziķi, kas ir pašā slavas zenītā, uzstāsies duetos ar jauniem, daudzsološiem mūziķiem – Kristīne Opolais dziedās duetā ar jauno operdziedātāju Kalvi Kalniņu, vijolniece Vineta Sareika saspēlēsies ar ģitāristu Miku Akotu no Alsungas, bet akordeoniste Ksenija Sidorova – ar vijolnieku, dārziņskolas audzēkni Daniilu Bulajevu. Daniils Bulajevs plaši pazīstams kļuva jau deviņu gadu vecumā, kad uzvarēja Ineses Galantes talantu konkursā, pēc tam plūcis laurus vēl citos konkursos.

Ļoti interesants atklāšanas koncertā varētu būt viņa duets ar spožo akordeonisti Kseniju Sidorovu.

“Es Daniilam sekoju vairākus gadus, tagad viņam ir jau 14 gadu, bet pirmo reizi es viņu satiku, kad viņam bija deviņi gadi,” atklāj Ksenija Sidorova. “Prieks redzēt, kā talants aug, un es ļoti gaidu šo satikšanos uz skatuves.”

Solomāksliniekiem uz skatuves atklāšanas koncertā pievienosies vēl kāda īpaša vienība – Latvijas Simtgades jauniešu orķestris, kura sastāvā muzicēs labākie Latvijas jaunie mūziķi, koncerta diriģents būs starptautiski atzītais Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis.

Jāņa Mediņa “Ziedu valsis”, arī Barisona, Kalsona, Pjacollas, Mocarta un vēl daudzu citu komponistu mūzika skanēs Latvijas Simtgades jauniešu orķestra sniegumā.

Ainārs Rubiķis stāsta, ka orķestris izveidots atlases konkursa ceļā un jaunieši ar lielu aizrautību slīpējuši programmu aptuveni pusgada garumā.

“Lielākais prieks par šo orķestri, ka tas neaprobežojas tikai ar vienu pilsētu, tikai Rīgu, bet tiešām bērni ir no visas Latvijas, no ļoti labām mūzikas skolām,” stāsta diriģents. “Mūs sagaida ārkārtīgi interesanta programma, bērni ar milzu azartu ir tajā metušies iekšā, un, manuprāt, mums ir izdevies ļoti, ļoti labs projekts.”

Jūrmalas festivāla atklāšanas koncertam sekos Ksenijas Sidorovas solokoncerts.

Kā allaž, Sidorova pārsteigs klausītājus, improvizējot un pārkāpjot žanru robežas, un šoreiz viņas koncerta īpašais viesis būs slavenais mandolīnas virtuozs Avi Avitāls. 

“Mēs kopā spēlēsim programmu, ko esam atskaņojuši vairākās valstīs no Āzijas līdz Āfrikai, bet prieks arī atbraukt uz Latviju,” skaidro akordeoniste. “Mūsu instrumenti saprotas labi, mēs tagad arī gatavojamies koncertam Kārnegīhola Lielajā zālē, Avi jau tur ir spēlējis, man tā būs debija”.

Jūrmalas festivālā iekļauts arī īpašs koncerts klaviermūzikas mīļotājiem, kurā būs tikšanās ar trim pianistiem, slavenās Osokinu dinastijas pārstāvjiem – Sergeju, Andreju un Georgiju Osokiniem.

Kā norāda Dzintaru koncertzāles un Valsts SIA "Latvijas Koncerti" direktors Guntars Ķirsis, faktiski zem "Dzimuši Latvijā" zīmes šogad aizritēs viss "Jūrmalas festivāls."

Tad festivālu turpinās atšķirīgs akcents – koncerts “Brodvejas mūziklu zelta izlase”, kurā viesosies mūziklu vadošo lomu dziedātāji no Anglijas, kas regulāri uzstājas Londonas Vestendas teātrī, kas līdz ar Ņujorkas Brodveju ir visaugstākā līmeņa mūziklu teātris angliski runājošajā pasaulē.

Un visbeidzot – sestdien Jūrmalas festivāls noslēgsies ar galā koncertu, kurā uzmirdzēs festivāla goda mākslinieks Aleksandrs Antoņenko, izcilākais latviešu basbaritons Egils Siliņš un plaši pasaulē koncertējošā Alisa Zinovjeva.

“Es, braucot pa visu pasauli, kā jau visi mākslinieki, varu ar pilnīgu pārliecību pateikt, ka Latvija pēdējos gados kļūst par vienu no pasaules nopietniem kultūras centriem, jo ne tikai ļoti daudzi izcili mākslinieki no Latvijas brauc pa visu pasauli un pārstāv Latviju, bet arī šeit Latvijā pēdējos gados mēs varam redzēt uz skatuvēm pasaules māksliniekus, un ļoti augsta līmeņa – es te nerunāju tikai par operdziedātājiem, es runāju par visiem žanriem, protams,” uzsver Alisa Zinovjeva.

Tāds ir Alisas Zinovjevas Latvijas koncertdzīves redzējums ar skatu no malas, jo viņa galvenokārt uzstājas ārzemēs. Interesanti, ka galā koncertā līdzās populārām operu ārijām viņa dziedās solo arī Jurjānu Andreja kantātē “Tēvijai”.

Galā koncerta skanējumu kuplinās Latvijas Radio kora balsis un Jūrmalas festivāla orķestris diriģenta Villo Pāna vadībā. Koncerta īpašais viesis – Belvederes jauno operdziedātāju konkursa uzvarētājs tenors Sungo Kims no Dienvidkorejas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti