Kultūras ziņas

Aizvadīts festivāls "Teātris ir visur Kuldīgā"

Kultūras ziņas

Staļina bēres kā režīma fasāde

Atklāts 6. starptautiskais kordiriģentu konkurss

Sākas Jāzepa Vītola starptautiskais kordiriģentu konkurss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jāzepa Vītola starptautiskais kordiriģentu konkurss šoreiz notiek īpašā gadā, jo Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija svin savu simtgadi, bet Kordiriģēšanas katedra 75. jubileju. Konkurss šogad notiek sesto reizi, un tā mērķis ir popularizēt latviešu kordziedāšanas kultūru pasaulē un stiprināt kordiriģēšanas tradīciju pēctecību Latvijā un Eiropā. Otrdien, 22. oktobrī, notika konkursa atklāšana un dalībnieki izlozēja savu uzstāšanās kārtas numuru.

"Šis konkurss simbolizē Latvijas vietu pasaulē!"  – ar šādu citātu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors un žūrijas loceklis Guntars Prānis atklāja konkursu.

Jāzepa Vītola 6. starptautiskajā kordiriģentu konkursā šogad piedalās 17 jauni diriģenti no 14 valstīm. Konkurss norisināsies trijās kārtās, un tā dalībniekiem būs jārāda prasmes darbā ar solistiem, simfonisko orķestri un jaukto kori. Latviju konkursā pārstāvēs pieci kordiriģenti.

Konkursants, kora “Kamēr...” diriģents Aivis Greters atklāj, ka konkursā piedalījies jau pirms pieciem gadiem: “Toreiz tiku uz otro kārtu. Un ļoti ar sajūsmu atceros tos brīžus, tiekot pie Latvijas Radio kora, pie kamerkora “Ave Sol” un ticu, ka arī jau rīt šeit centīšos uzburt tās sajūtas, pie kā esmu strādājis.”

Savukārt konkursante, Maskavas Valsts akadēmiskā kora diriģente Marija Avdejeva (Krievija) uzsver, ka

šajā konkursā svarīgākais ir pašattīstība un iespēja sadarboties ar izciliem, profesionāliem koriem.

“Es zinu, ka Rīgā ir ļoti augsti profesionāli kori. Tas būs vērtīgi visiem, jo, neskatoties uz vērtējumu, kādu saņemsim, esmu pārliecināta, ka tas būs lieliski!” saka Avdejeva.

Konkursu vērtēs starptautiska žūrija, kurā līdzās diriģēšanas profesionāļiem no Latvijas ir arī akadēmiskās mūzikas izglītības pārstāvji no Norvēģijas, Francijas un Gruzijas.

Viena no žūrijas loceklēm ir Tbilisi Valsts konservatorijas profesore Liāna Čonišvili (Gruzija). Viņa pauž pateicību par uzaicinājumu piedalīties žūrijas darbā:

“Zinu, ka šeit daudzi konkursanti jau vada savus korus un ir izcili savas jomas profesionāļi. Tas noteikti ietekmē konkursa kvalitāti, un man ir prieks to vērtēt.”

Žūrijas priekšsēdētājs Ainārs Rubiķis atklāj: “Mans uzstādījums ir meklēt mākslinieku! Meklēt mākslinieku un meklēt personību. Jo daudzus gadus atpakaļ sarunā ar Gidonu Krēmeru viņš man pateica ļoti skaistu jēdzienu: Ainār, tev ir jāsaprot, ka pasaulē šobrīd ir ļoti daudz labas imitācijas, bet ļoti maz labas interpretācijas.”

Jāzepa Vītola 6. kordiriģēšanas konkurss norisināsies Rīgā līdz sestdienai, 26. oktobrim, kad pēc noslēguma koncerta Latvijas Universitātes Lielajā aulā tiks paziņoti konkursa uzvarētāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti