Rīta Panorāma

Intervija ar Vjačeslavu Dombrovski

Rīta Panorāma

Intervija ar britu komponistu Džeimsu Dilonu

Jaunais mūzikas festivāls "Arēna"

Sākas jaunās mūzikas festivāls «Arēna»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 14. līdz 20.oktobrim jau 16.reizi, nedaudz neparastāk saklausīt mūziku aicinās Jaunās mūzikas festivāls "Arēna". Šī gada festivālā klausītājus gaida latviešu un ārzemju komponistu pasaules pirmatskaņojumi, tikšanās ar izciliem Latvijas un ārvalstu mūziķiem, kā arī īpašs koncertceļojums ar "Arēnas" trolejbusu visas dienas garumā.

Festivāla sešpadsmito sezonu 14.oktobrī, Rīgā atklās projekts "Četras telpa"s. Tā ietvaros visas dienas garumā klausītājiem būs iespēja secīgi apmeklēt četrus koncertus dažādās Rīgas vietās. Pilnībā šo muzikālo piedzīvojumu varēs izbaudīt, dodoties braucienā ar īpašo "Arēnas" trolejbusu, kas ļaus dzirdēt gan koncertus, gan stāstus par mūziku un dzīvi.

Pirmo projekta "Četras telpas" koncertu folkmūzikas pēcpusdiena Kalnciema kvartālā būs iespējams dzirdēt Kalnciema kvartālā 14.oktobrī plkst.11.00, 12.30. vai 14.00. Tajā ar folkmūzikas programmu uzstāsies Staņislavs Judins un Asnate Rancāne. Apvienojot atšķirīgās muzikālās pieredzes - Staņislava improvizācijas un kompozīcijas ar Asnates zināšanām par etnisko mūziku un folkloru -, radies kopējs improvizācijas projekts, kurā oriģinālmūziku ar tautas dziesmu tekstiem papildina tautas melodiju apdares.

Turpinājumā klausītāji būs aicināti uz elektroakustisko koncertu "Sapņu zvēri" plkst.13.30, 14.30 un 15.30 kluba "Oneone" pagrabā, Šarlotes ielā 18, kur vokālās grupas "Putni" izpildījumā skanēs divu skaņdarbu pasaules pirmatskaņojumi. Šveiciešu komponists Beats Gīzins (Beat Gysin), kura elektroakustisko kameroperu Marienglass Latvijas klausītāji iepazina 2015. gada "Arēnā", šogad festivālā atgriežas ar jaundarbu "Traumtiere" (Sapņu zvēri). Savukārt, jaunais latviešu komponists Platons Buravickis festivālam radījis jaundarbu "Sprut" astoņām sieviešu balsīm un oktofoniskajai elektronikai.

Trešo koncertu "Suņi, sievietes, dievi un spoki" (Dogs, Women, Gods and Ghosts) šajā dienā būs iespējams dzirdēt tikai vienu reizi - plkst.17.00, Ģertrūdes ielas teātrī. Tajā tiksimies ar "The Alpaca Ensemble" no Norvēģijas un dziedātāju Alvīni Pričārdu (Alwynne Pritchard), kuru klausītāji iepazina pagājušā gada festivālā. Viņu izpildījumā dzirdēsim kompozīcijas, kas spilgti un oriģināli reprezentē mūsdienu muzikālā teātra valodu. Programmā izskanēs arī britu komponista Džastina Konolija (Justin Connolly) darba pasaules pirmatskaņojums.

Tos klausītājus, kuri visus šos koncertus vēlēsies izbaudīt “vienā piegājienā”, festivāls "Arēna" pirmo reizi vēsturē aicinās doties neatkārtojamā muzikālā koncertceļojumā ar īpašo "Arēnas" trolejbusu. Pulksten 13.00 trolejbuss klausītājus sagaidīs Rīgas centrā, lai aizvestu uz koncertu Folkmūzikas pēcpusdiena Kalnciema kvartālā plkst. 14.00. Pēc tam brauciena dalībnieki dosies uz – elektroakustisko koncertu "Sapņu zvēri" plkst. 15.30 kluba "Oneone" pagrabā, bet ceļojumu noslēgs koncerts "Suņi, sievietes, dievi un spoki" plkst. 17, Ģertrūdes ielas teātrī.

Turpinot iepriekšējā gadā uzsākto tradīciju, 14.oktobra vakarā, plkst.21.00 klubā "Nemiers" "Arēna" piedāvā pasākumu "Klubu nakts", kur akadēmiskās mūzikas īskoncerti dzīvā izpildījumā mīsies ar dīdžeju veidotu deju mūziku uz akadēmiskās mūzikas materiālu pamata. Šogad Klubu naktī piedalīsies dīdžeji Toms Auniņš, Oriole, kā arī Veronika Zubairova (klavieres) un Vita Rozēna (flauta).

15.oktobrī plkst. 17 uz koncertu Rīgas Reformātu baznīcā aicinās starptautisks kamermūzikas projekts "Trio Orbit", kurā kopā muzicēs Panajotis Androglou (Grieķija, akordeons), Gundega Šmite (Latvija, klavieres) un Dimitris Marondis (Grieķija, elektronika). Koncerta programma veidota, apvienojot izcilus elektroakustiskus darbus klavierēm, akordeonam un elektronikai. Tā ietvers skaņdarbus plašā vēsturiskā diapazonā, sākot ar pirmo vēsturiski datēto kompozīciju klavierēm ar elektroniku - amerikāņu elektroniskās mūzikas celmlauža Mario Davidovska darbu "Sinhronismi" - līdz pat grieķu komponistu Panajota Kokoras un Dimitra Maronida jaunākajiem opusiem.

17.oktobrī plkst. 19.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē festivāls "Arēna", sadarbībā ar VSIA "Latvijas Koncerti" aicinās uz Latvijas Radio bigbenda mūziķu jaunās programmas pirmatskaņojumu un CD prezentāciju. Programmā Latviešu džeza svīta: jaunie komponisti Vol II Latvijas Radio bigbends iesaistījis jaunos, talantīgos un jau starptautiskus panākumus guvušos latviešu mūziķus un komponistus - pianistus Kristu Auznieku, Rūdolfu Macatu un ģitāristu Matīsu Čudaru –, lai radītu orģinālmūzikas skaņdarbus īpaši Latvijas Radio bigbendam. Šis būs jau trešais koncerts, kurā būs dzirdami pavisam jauni džeza skaņdarbi.

18.oktobrī plkst.19.00 Zirgu ielas koncertzālē, pirmo reizi Latvijā izcilais latviešu pianists Vestards Šimkus atskaņos improvizāciju programmu  "Improvizācijas". Pierakstītās un brīvās. Vestarda Šimkus improvizāciju stilistika sakņojas gan laikmetīgajā mūzikā, gan džezā, arī pasaules mūzikā un senajā mūzikā, meklējot kopīgo un atšķirīgo... Turpat līdzās arī Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van Bēthovena un Franča Šūberta fantāzijas jeb pierakstītās improvizācijas. Tajās izcilie meistari, kas bijuši arī izslavēti pianisti-improvizētāji, atļaujas brīvi klejot pa dažādām noskaņām, tonalitātēm un skaņu rakstiem, vedot klausītājus sev līdzi pretī nezināmajam.

Ar koncertu "Made in Belgium". No Balkāniem līdz džezam 19.oktobrī plkst. 19.00 VEF Kamerzālē, Rīgā un 20.oktobrī "Hotel Promenade" Hika zālē, Liepājā šī gada jaunās mūzikas festivālu "Arēna" noslēgs virtuozā mūziķu apvienība no Beļģijas "Aranis", kas piedāvās intelektuālu un emocionālu izklaidi profesionāli nevainojamā un artistiskā izpildījumā. Virtuozi balansējot uz mūsdienu akadēmiskās, Balkānu, klezmeru, panku, džeza un tango mūzikas stilistikas robežām, instrumentālais kvintets no Beļģijas piedāvā iepazīt savas valsts jaunāko mūziku, kuras autori lielākoties latviešu publikai būs jaunatklājums.

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" kopš 2002.gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto "Saklausi nākotni!" ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šis ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti