Kultūras ziņas

Liepājas teātra jaunie aktieri "Cietsirdīgajās spēlēs"

Kultūras ziņas

Andreja Žagara fonda jaunumi

Sākas mūsdienu mūzikas festivāls "deciBels"

Sākas festivāls «deciBels» – programmā šogad seši Latvijas komponistu pirmatskaņojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

4. oktobrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) atklāts jau septītais mūsdienu mūzikas festivāls “deciBels”. Tajā gaidāmi dažādu žanru koncerti un meistarklases. Festivāla otrās dienas programmā – tā īpašie viesi no Beļģijas, laikmetīgās mūzikas ansamblis “Fractales”, bet turpmākajās dienās gaidāmas arī latviešu mūziķu uzstāšanās.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas mūsdienu mūzikas festivāls “”deciBels” pulcē jaunās mūzikas komponistus un izpildītājus, kuri vēlas skatītājus izkustināt no ierastās komforta zonas. Festivāla mākslinieciskais vadītājs Rolands Kronlaks stāsta: “Festivāls “deciBels” notiek jau septīto reizi, un mūsu ierastais laiks ir februāris–marts, taču šoreiz festivāls pārcelts uz oktobri Covid-19 ierobežojumu dēļ.

Tā kā šajā festivālā ļoti liela nozīme ir meistarklasēm, ne tikai koncertiem, tad mēs nolēmām festivālu pārcelt, nevis piedāvāt “online” formātā.”

Festivāla koncertos gaidāmi seši Latvijas jaunākās paaudzes komponistu pirmatskaņojumi. Latviešu atskaņotājmākslu festivālā pārstāv "Trio Metamorfoze” un saksofonists Aigars Raumanis, kuru koncerts gaidāms trešdien, 6. oktobrī.

“Man ir uzticēti četri pirmatskaņojumi, un katrs ir absolūti citā jomā, ir tāds, kur tikai saksofons, ir saksofons un elektronika, saksofons ar efektu pedāļiem, un katrs mēģina to saksofonu izstaipīt savā virzienā un saprast, kā viņš darbojas,” atklāj Aigars Raumanis. “Platons Buravickis raksta par dabas piesārņojumu, par dabas problēmām, Alise Rancāne raksta par personības iekšējām pārmaiņām, kas arī vienmēr bijušas aktuālas, Marita Semjonova raksta par cilvēku sarunāšanos savā starpā, par komunikāciju, un Gaitis Jānis Pujāts raksta par to, kā viņš nonāk dažādās vietās un, nonākot atpakaļ, skatās uz esošo situāciju citādāk.”

Platons Buravickis radījis jaundarbu “Karbona laikmets”. Komponists skaidro: “Karbona laikmets bija krietni pirms dinozauriem, starp mums un dinozauriem ir stipri vairāk laika nekā starp dinozauriem un to karbona laikmetu. Tas bija kukaiņu laikmets – milzīgas spārītes lidināja apkārt, un tai laikā noformējās viss tas slānis, ko mēs tagad izmantojam, kurš stimulē mūsu izaugšanu kā kultūras paveidam, stimulē kultūru, stimulē arī karus. Tai laikā gaisā bija 30% skābekļa, tagad apmēram 21% skābekļa. Kā tajā gaisā izplatās skaņa? Kādas skaņas tur bija apkārt? Mēs varam tikai iedomāties un iefantazēt, kas tas bija.”

Šogad viesos ieradies viens no jaunās paaudzes radošākajiem un aktīvākajiem dalībniekiem laikmetīgās mūzikas pasaulē – ansamblis “Fractales” no Beļģijas. Viņi ne tikai uzstāsies ar beļģu elektroniskās mūzikas zvaigzni, komponistu Žilu Gobēru, bet sniegs arī meistarklases Latvijas jaunajiem mūziķiem un komponistiem.

Ansambļa “Fractales” dalībniece Renata Kambarova (Beļģija/Azerbaidžāna) par dalību festivālā stāsta: “Mēs spēlējam koncertu, kurā ir skaņdarbi no dažādām valstīm – no Francijas, Spānijas, arī Rīgas komponistu, tāpat mēs arī sniedzām meistarklases akadēmijas studentiem un jaunajiem komponistiem. Mums patīk eksperimentēt, patīk meklēt skaņas, kas pārsteigs publiku. Uzskatām, ka mūsdienu akadēmiskā mūzika nav viena vienīgā stila, tāpēc katrā koncertā cenšamies atrast dažādus skaņdarbus un variēt stilus, ko klausītāji var atrast mūsu koncertos.”

Nemainīga festivāla vērtība ir etnodžeza koncerti, kas šogad notiks festivāla noslēgumā 8. oktobrī “Rīgas Mākslas telpā”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti