Kultūras ziņas

Aivaram Gudrajam - 60

Kultūras ziņas

Trompetistam Zigurdam Lindem – 80

Kuldīgā sākušies čella svētki

Sākas Čella svētki Kuldīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šodien, 6. maijā, sākas Čella svētki Kuldīgā, kas apvieno krāšņu koncertprogrammu un 10. Starptautisko Kārļa Davidova čellistu konkursu.

Konkurss šogad pulcējis rekordlielu dalībnieku skaitu – uz Kuldīgu atbraukuši vairāk kā 60 jaunie čellisti no daudzām Eiropas un Āzijas valstīm. Konkursa apaļajai jubilejai par godu klausītājiem tiek piedāvāta koncertprogramma, kuru šovakar plkst. 19.00 Kuldīgas Kultūras centrā uzsāks ievērojamā latviešu čelliste Marta Sudraba ar solo koncertu. Tā būs reta iespēja dzirdēt M. Sudrabas čella samtaino skanējumu Latvijā, jo patlaban mūziķe papildina Vīnes filharmonijas orķestra čellu grupu. Pirms tam ilgāku laiku čella spēle kopta Gidona Krēmera unikālajā kamerorķestrī "Kremerata Baltica". Koncerta programmā skanēs L. van Bēthovena, S. Prokofjeva un A. Pjacollas darbi, vedot cauri klasikai un iepazīstinot ar dažādu laikmetu čella mūziku.

10. maijā pirmo reizi Latvijā uzstāsies amerikāņu čella virtuozs, “Grammy” balvas ieguvējs Maiks Bloks (Mike Block), atskaņojot gan savas kompozīcijas, gan pasaules mūzikas interpretācijas, gan klasiku. Pasaulslavenais čellists Jo-Jo Ma viņu nodēvējis par “ideālo 21. gadsimta mūziķi” un izdevums “The New York Times” uzteicis par “vitālu, bagātīgu un krāsainu solo spēli”. Maiks Bloks ir viens no pirmajiem mūziķiem, kurš uzsāka čella spēli,  brīvi pārvietojoties pa skatuvi ar čellu plecā. Savā daudzveidīgajā karjerā viņš uzstājies kopā ar tādām popmūzikas zvaigznēm kā “Bon Iver”, Bobijs Makferins, Stīvijs Vonders un citiem.

11. maijā klausītājus priecēs pašmāju čella trio “Melo-M” ar visiem pazīstamu un mīļu latviešu mūzikas programmu. Koncertā dzirdēsim gan latviešu tautasdziesmu apdares, gan Emīla Dārziņa, Raimonda Paula, Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna, Raimonda Tigula dziesmu versijas. Skanēs arī grupu “Līvi”, “Prāta vētra” un citu pazīstamu Latvijas mūzikas kolektīvu populārākās dziesmas. Trio sastāvā muzicē trīs akadēmiski skoloti mūziķi – Miķelis Dobičins, Kārlis Auzāns un Jānis Pauls.

12. maijā visi aicināti uz vērienīgu galā koncertu. Pirmajā daļā dzirdēsim jaudīgu un emocionālu čellu orķestri vairāku desmitu jauno mūziķu sastāvā. Programmā veltījums dižajam čello meistaram Kārlim Davidovam, kurš pirms 180 gadiem dzimis Kuldīgā, un aizkustinošais Jāņa Mediņa skaņdarbs “Ārija”. Koncerta otrajā daļā muzicēs laureāti un labākie jaunie čellisti, kuri konkursā guvuši žūrijas atzinību. Jaunie mūziķi uzstāsies kopā ar simfonisko orķestri “Sinfonia Concertante” diriģenta Andra Vecumnieka vadībā.

Visi koncerti notiks Kuldīgas kultūras centrā. Konkursa mājvieta ir Ernesta Vīgnera Kuldīgas mūzikas skola, un ikvienam interesentam ir iespēja arī klātienē dzirdēt konkursantu sniegumu trīs kārtās, kas norisināsies no šodienas līdz 10. maijam.

Jubilejas gadā konkursam pieteikušies jaunie mūziķi no pirmajiem soļiem mūzikā līdz 29 gadu vecumam. Pārstāvētas daudzas prestižas mūzikas izglītības iestādes, un vecāko grupu dalībnieki sevi jau pieteikuši mūzikas pasaulē ar augstām godalgām konkursos un nopietnu uzstāšanās pieredzi.

Čella svētku ietvaros 9. maijā plkst. 22.30 Kuldīgas brīvdabas kino (Kuldīgas Pilsētas dārzā) tiks demonstrēta dokumentālā filma “Čella stāsti” (rež. Anne Šilca, Luksemburga, 2013.), kurā čellu kā viscilvēcīgāko mūzikas instrumentu atklās pieci spilgti dzīvesstāsti.

10. Starptautisko Kārļa Davidova čellistu konkursu un “Čella svētkus Kuldīgā” organizē Kuldīgas novada pašvaldība, konkursu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti