Kultūra

Daugavpils Rotko centrā atklās Andra Zēgnera novatorisko izstādi "Gaismā"

Kultūra

11.Cēsu mākslas festivāls piedāvās vairākus Latvijā vēl nekad nebijušus notikumus

Rīga un Rundāle jau ierasti jūlija sākumam būs piepildīta ar senās mūzikas atmosfēru

Sākas ar senās mūzikas festivālu piepildīta nedēļas nogale

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šīs nedēļas nogale Rīgā un Rundālē jau ierasti jūlija sākumam būs piepildīta ar senās mūzikas atmosfēru. 23.starptautiskais senās mūzikas festivāls skanējumu sāks 6.jūlija vakarā ar diviem koncertiem Rīgas Mazajā ģildē un Svētā Pētera baznīcā, arī vēl 7.jūlijs būs Rīgas diena, kad Pēterbaznīcā varēs izbaudīt Pērsela operas „Didona un Enejs” uzvedumu, un tad sestdien festivāls pārcelsies uz Rundāles pili, kur visas dienas garumā kopumā notiks pieci koncerti.

Pērn Senās mūzikas festivālā Latvijā pirmo reizi viesojās lielākais Itālijas baroka orķestris ar francisku nosaukumu „Con du Roi”. Simpātijas bija abpusējas - viņi ļoti iepatikās mūsu publikai un viņi bija sajūsmā par Latvijas klausītājiem, un tā rezultātā šogad orķestri varēs dzirdēt atkal – pie tam trīs dažādos koncertos gan Rīgā, gan Rundālē.

Ar šī orķestra koncertu Rīgā, Mazajā ģildē, festivāls tiks arī atklāts, "Latvijas Koncertu" programmu direktors Arturs Maskats kā ļoti auglīgu raksturo sadarbību ar orķestra diriģentu Kristianu Fratimu, kurš nācis klajā ar ļoti interesantām idejām par koncertu repertuāru.

Arturs Maskats: „Festivāla atklāšanas programma ir viņa pilnībā izdomāta. Visa viņa piemeklētā mūzika ir saistīta ar Eiropas dažādu galmu karaļiem. Šeit ir ne tikai baroka komponisti – Pērsels un Hendelis, kas ir veltījuši dažādiem karaļiem mūziku, bet ir arī Prūsijas karalis Fridrihs II, kurš pats ir rakstījis mūziku, tāpat arī izskanēs Persela svīta Karalim Arturam."

Itālijas baroka orķestris Kristiana Fratimas vadībā piedalīsies arī Henrija Pērsela operas „Didona un Enejs” iestudējumā, kas notiks piektdien Rīgas Svētā Pētera baznīcā. Iestudējumā uzstāsies arī Latvijas Radio kora grupa un dejotāji no Vācijas un Anglijas, kā arī solisti no Itālijas, Lietuvas un Latvijas, valdnieces Didonas lomu dziedās Elīna Šimkus.

Didonas žēlabas ir populārākais skaņdarbs no Pērsela operas, Elīna Šimkus stāsta, ka šīs operas stāstu un Didonas lomu iemīlējusi jau no pirmajām taktīm.

Elīna Šimkus: „Sižets stāsta par Kartāgas valdnieces Didonas un trojiešu karotāja Eneja mīlestību. Tā ir nepilnu vienu stundu gara, mitoloģiski traģiska opera, un stāsts ir aizgūts no Vergīlija slavenā darba „Eneīda”."

Trešā programma ar Milānas baroka orķestra „Con du Roi” piedalīšanos skanēs jau Rundāles pilī, klausītāju tik ļoti iemīļotajā Sergeja Jēgera un Elīnas Šimkus solokoncertā, kam šoreiz dots nosaukums „Monteverdi, Hendeļa un Vivaldi meistardarbi”.

Sergejs Jēgers stāsta, ka šis koncerts Senās mūzikas festivālā Rundāles pils īpašajā atmosfērā viņam pašam ik gadus ir īpašs piedzīvojums un sniedz lielu piepildījumu.

Sergejs Jēgers: „Tā ir neatņeama mana gada sastāvdaļa, jo tur – Baltajā zālē – kaut kā vienmēr notiek tāda burvība… Tā sajūta, ka tevi tik ļoti gaida… Un ar šādu sajūtu tu vari izveidot citu emociju gammu, kas tavai balsij ļauj izpausties vēl krāsaināk un emocionālāk."

Sestdien Rundāles dienā festivāls piedāvās kopumā piecus koncertus – to vidū būs arī koncerts – „Franču galma mūzika”, kurā muzicēs baroka orķestris „Collegium Musicum Riga” un klavesīnists Ernests Neimanis, bet atskaņojuma vadītāja būs rumāņu izcelsmes vijolniece un diriģente no Franijas - Mira Glodeanu. Orķestra vadītājs Māris Kupčs atzīst, ka franču baroks Latvijā ir mazāk pazīstams, bet citviet Eiropā tas ieņem centrālo vietu.

Māris Kupčs: „Mums ļoti patīk franču baroka mūzika, es uzskatu, ka nekas labāk nevar piestāvēt Rundālei kā tieši šis, jo Rundāle pati ir kā mini Versaļa, celta ar zināmu tādu vieglu itāļu ietekmi, bet tik un tā – viss šis baroks ir franču."

23.senās mūzikas festivāls sestdien ar pieciem koncertiem izskanēs Rundāles pilī, bet atklāts tas tiks 6.jūlijā ar diviem koncertiem Rīgā – Mazajā ģildē šovakar muzicēs Itālijas baroka orķestris „Con du Roi”, bet Rīgas Svētā Pētera baznīcā būs Latvijas Radio kora gregorisko dziedājumu koncerts. Jau vēstīts, ka 23. starptautiskais senās mūzikas festivāls šogad notiek no 6. līdz 8. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti