Sāk iedziedāt Dziesmu svētku zīmi «Skaņu vijums vainagā» (papildināts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

No 19. marta jebkurš pasaules iedzīvotājs interneta vietnē dziesmusvetki.tv/logo var iedziedās pirmo vasaras Dziesmu un deju svētku zīmi „Skaņu vijums vainagā”. Skaņu vijums vainagā ir vizuāls simbols, kuru pēc dziedātajām notīm ļauj izveidot speciāla programma. Dziedot dziesmu ar īpašu datorprogrammu vainags iekustēsies un veidosies unikāls atbilstoši dziedamajai dziesmai un dziedātāja balss skaļumam.

Šodien to iedziedās virsdiriģenti, svētku virsvadītāji, bet pēc trim dienām Dziesmu svētku mājas lapā katrs pats varēs sev iedziedāt skaņu vijumu. Varēs dziedāt gan 13 piedāvātas dziesmas, gan arī pašizvēlētas. Svētku pārstāve Inga Vasiļjeva cer, ka tas aizraus svētku apmeklētājus visā pasaulē:

„Mēs paši bijām 16. datumā Latvijas koru diriģentu kora mēģinājumā, un viņi pirmie pamēģināja iedziedāt šo zīmi vainagā. Tas efekts, kāds ir profesionālo, rūdīto mūziķu acīs, redzot, kā viņu dziedājums pārtop skaistā, vizuālā, latviskā zīmē… var redzēt lielo prieku, pārsteigumu, pat asaras. Mēs redzējām, kā zīmi iedziedāja Gido Kokars, un es domāju, ka tā būs interesanta un interaktīva iesaiste - no maza līdz lielam, no jauna līdz vecam.”

„Dziesmu svētki pieder mums visiem, tādēļ to zīmi var radīt jebkurš. Lai vizuālajai identitātei piesaistītu iespējami vairāk cilvēku, zīmes veidošanas process ir atvērts un katram indivīdam personīgs. Ņemot vērā šo svētku vadmotīvu „Gaisma līgo Latvijā”, zīmes veidolā saredzamais „vainags” simbolizē gaismu un sauli, bet „vainaga vijums” – radīšanas procesu. Šī izvēlētā simbola atbilstību apliecina arī 1873. gada Dziesmu svētku karogā blakus „baltajam tēvam” atrodamais aizsāktais ozollapu vainags. Izmantojot jauno tehnoloģiju iespējas, senās prasmes pārnesām uz digitālo vidi, kurā datora algoritms pārvērš katra lietotāja dziedājumu unikālā skaņu un latvju rakstu zīmju vijumā. Savukārt, pateicoties internetam, zīmes veidošanas procesam nav ne skaitlisku, ne ģeogrāfiska rakstura ierobežojumu. Šo zīmi droši var uzskatīt arī par pirmo tautas radīto logotipu,” stāsta zīmes idejas autors, Dziesmu un deju svētku radošais direktors Gatis Mūrnieks.

Skaņu augstuma, dinamikas gradāciju un latvju rakstu zīmju digitālais vijums veidojas, dziedot kādu no interneta vietnē piedāvātajām 13 tautasdziesmām vai pašu izvēlētu „brīvo” dziesmu, kamēr īpaši izstrādāts datora algoritms analizē skanējuma tonalitāti un konkrētos brīžos piešķir vainagam atbilstošu zīmju loku. Savu zīmi iespējams radīt, dziedot vai spēlējot individuāli, ansamblī vai lielākā kolektīvā jebkurā pasaules vietā, kur ir pieejams dators un internets.

Iedziedāšanas process ir vienkāršs: jāizvēlas dziesma, tad, sekojot norādēm, jāaktivizē mikrofons. Ja būs izraudzīta tautasdziesma, tad pēc karaoke principa tiks parādītas notis un vārdi; ja izvēlēta „brīvā” dziesma, tad katrs varēs dziedāt, ko vēlas. Zīmes veidošanai nepieciešams aptuveni 20–30 sekunžu garš dziesmas fragments, lai datorprogramma spētu izanalizēt nošu augstumu, dinamikas intensitāti un tempu konkrētajā brīdī. Analīzes rezultātā īpaši izstrādāts datora algoritms „uzvij” lietotājam unikālu vainagu, kura lokos izkārtotas septiņas latviešu tradicionālās zīmes. Katra zīme atbilst kādai no septiņām notīm, piemēram, Dieva zīme – DO, Māras zīme – RE, Laimas zīme – MI utt. Iegūto zīmi varēs saglabāt, sūtīt pa e-pastu, izdrukāt, ievietot sociālajos tīklos, likt uz apģērba, automašīnas utt., tā apliecinot savu piederību Dziesmu un deju svētkiem. Lai svētki atbalsojas!

Dziesmu un deju svētku vizuālās identitātes risinājums tika izvēlēts konkursā, kurā starp 13 pieteikumiem par labāko atzina SIA „BrandBox” ideju „Skaņu vijums vainagā”. Zīmes idejas autori ir Gatis Mūrnieks, dizaina aģentūras „BrandBox” projektu vadītājs Ģirts Strumpmanis un māksliniece Linda Jākobsone.

Dziesmusvetki.tv piedāvātās tautasdziesmas:

Kur tu teci, gailīti mans;
Dziediet, meitas, vakarā;
Bēdu manu, lielu bēdu;
Tumša nakte, zaļa zāle;
Dziedot dzimu, dziedot augu;
Līgo laiva uz ūdeņa;
Sudmaliņas;
Es mācēju danci vesti;
Pūt, vējiņi;
Jānīt's nāca pār gadskārtu;
Cekulaina zīle dzied;
Kur tu skriesi, vanadziņi;
Rīga dimd.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti