Labrīt

SAB vadītāja amatam izskan pirmie pretendenti; sākas intrigas

Labrīt

Rūdolfs Kugrēns: Jokot var par visu, ņirgāties nevar par visu

Ērģelniece Ligita Sneibe jubileju svin koncertu Rīgas Domā ''Tagad un tad''

Saitē ar ērģelēm. Ligitas Sneibes jubilejas koncerts Rīgas Domā «Tagad un tad»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Spēlējot vienmēr cenšos sajust ērģeļu elpu – saka ērģelniece un komponiste Ligita Sneibe, kuras dzīve ar ērģeļmūziku cieši saistīta jau vairāk nekā 30 gadu garumā. 4. janvārī viņa nosvinēja apaļu jubileju, un 7. janvārī jubilejas zīmē notiks viņas koncerts "Tagad un tad" Rīgas Domā.

Ligita Sneibe dzīvo Zviedrijā un uzstājas daudzviet pasaulē, bet Latvijai viņas sirdī joprojām ir ļoti īpaša vieta, tāpat kā Rīgas Doma ērģelēm, kam viņas vērtējumā piemīt ļoti krāšņa un izsmalcināta skaņu palete. Ligitas Sneibes sniegumā ērģeļu tembri allaž skan krāšņi un bagātīgi, katrs viņas koncerts ir īpašs un pārdomāts.

Kļūt par ērģelnieci nebija viņas bērnības sapnis, bet ar ērģelēm viņa sadraudzējās, studējot Mūzikas akadēmijā, pateicoties galvenokārt leģendārajam ērģelniekam un pedagogam Pēterim Sīpolniekam. Jau pagājušā gadsimta 80. gadu nogalē viņai radās arī pirmā saikne ar Zviedriju. Tolaik Latvijā koncertēja pasaulslavenais zviedru profesors Hanss-Ūla Eriksons, kurš Ligitu Sneibi uzaicināja turpināt studijas Zviedrijā. Viņa tam atsaucās un beidza studijas ar izcilību.

Arī atgriežoties Latvijā, saiknes ar Zviedriju nepārtrūka, līdz viņa tur satika savu dzīvesbiedru, un tagad viņa Zviedrijā pastāvīgi dzīvo jau gandrīz 20 gadu, bet ir arī ļoti bieža viešņa Latvijā. Pati mūziķe skaidro: "Es cenšos atbraukt, cik bieži varu, parasti atsaucos visiem uzaicinājumiem. Protams, šis grūtais koronavīrusa laiks mūs visus ir ietekmējis, un arī mani braucieni vairs nav tik bieži saprotamu iemeslu dēļ.

Latvija ir manas mājas, mana dzimtene, manas saknes. Zviedrija ir mans turpinājums, manas iespējas un pašreizējā praktiskā darba un ģimenes dzīve."

Visus šos gadus Zviedrijā Ligita Sneibe popularizē arī Latvijas mūziku, gandrīz katrā savā programmā iekļaujot latviešu komponistu darbus. Tas nesis labus augļus, jo Zviedrijas mūzikas mīļotāji atpazīst mūsu autorus un citkārt pat paši izsaka vēlmi koncertos dzirdēt tieši latviešu mūziku.

Ligitas Sneibes pieredzē ir koncerti daudzās Eiropas valstīs un Japānā, viņa muzicējusi uz daudziem slaveniem instrumentiem, bet Rīgas Doma ērģeles viņai vienmēr būs ļoti īpašas un pie tām viņa sēdīsies arī savā jubilejas koncertā. "Tā kā es šeit esmu uzaugusi, tad arī pie Rīgas Doma ērģelēm ieskolota. Pie tām notika visi eksāmeni, un tas ir tāds bonuss!" teic ērģelniece. "Pasaulē ar tām grūti atrast salīdzinājumu, jo tas ir pieczvaigznīšu instruments. Un ārkārtīgi brīnišķīgi, ka var pie šī instrumenta izaugt un daudz ko iemācīties. Jo

vislabākais skolotājs ir pats instruments.

Un Rīgas Doma ērģeles jau ir ļoti bagātas, tām ir 126 reģistri un četri manuāļi, tā kā tā ir ļoti krāšņa skaņu palete. Un tā jau nav tikai kvantitāte. Katrs reģistrs ir kā brīnums. Tik skaisti skan!"

Bet Ligitai Sneibei patīk spēlēt dažāda tipa instrumentus, līdzās lielajām ērģelēm arī uz nelielajiem vēsturiskajiem instrumentiem, jo katram ir savs raksturs un prasības, un ērģelniekam jābūt ļoti jūtīgam un atsaucīgam, lai veidotos laba sadarbība ar ērģelēm, saka mūziķe: "Ir jāpiemērojas, ir jāatrod šī draudzīgā saite ar ērģelēm un ļoti jāklausās vienmēr, kā instruments atbild. Tu nekad nevari atnākt ar savu gatavo koncepciju un būt pārliecināts, ka tā strādās. Vienmēr ir jābūt gatavam mainīt šo koncepciju. Spēlējot es vienmēr cenšos sajust ērģeļu elpu, jo ir jāsajūt, kā tā gaisa plūsma reaģē uz manu spēli vai reģistriem, ko es esmu izvēlējusies. Tā kā tā ir ļoti personiska un faktiski intīma saspēle."

Koncertā "Tagad un tad" saspēlē ar Rīgas Doma ērģelēm Ligita Sneibe atskaņos Indras Rišes, Maijas Einfeldes, Arvo Perta, Mikolaja Konstantīna Čurļoņa un citu komponistu darbus. Skanēs arī divi pirmatskaņojumi – Dzintras Kurmes-Gedroicas jaundarbs "Credo" un pašas Ligitas Sneibes jaunā kompozīcija "Atkal".

Rīgas Doma mūzikas direktors Aigars Reinis, kurš neilgu laiku bijis arī Ligitas Sneibes students, atzīst, ka katrs viņas koncerts Latvijā ir liels prieks un pārsteigums un no viņas spēles ērģelniekiem joprojām ir daudz ko mācīties:

"Ligitas spēlē tas pārsteidzošais, aizraujošais ir dažādība. Noteikti, ka tur parādās šis sievišķais piegājiens, bet tāpat ļoti vīrišķīgs spēks ir klātesošs".

Ligitas Sneibes ērģeļspēles meistarību varēs izbaudīt 7. janvārī Rīgas Domā koncertā "Tagad un tad", kas noritēs ērģelnieces jubilejas zīmē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti