Rīta Panorāma

Stand-up komēdija "MAČO" - vīrišķības tests divās daļās

Rīta Panorāma

Zinātnieku nakts. Saruna ar Alekseju Kataševu

Rumi Fest – Austrumu un Rietumu satikšanās vieta

«Rumi Fest» aicina iepazīt slavenus Irānas un Turcijas mūziķus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 29.septembra līdz 1.oktobrim Rīgā norisināsies jau ceturtais starptautiskais Austrumu kultūras un mūzikas festivāls "Rumi Fest". Arī šogad festivāls nedēļas nogalē aicina uz trim Austrumu tradicionālās mūzikas koncertiem Rīgas Latviešu biedrībā - tā ir iespēja iepazīt pasaules slavu ieguvušo Irānas un Turcijas mūziķu sniegumu. Festivālā ar akustisko koncertu uzstāsies arī mums labi pazīstamais Igo.

Šogad festivālā uzstāsies virtuozi no Irānas - grupa "Taneen-O-Tan Ensemble" un grupa "Ahoora Band", dziedātājs, komponists un turku folkloras pētnieks Latifs Bolats, kā arī dziedātājs, komponists, rakstnieks un dzejnieks Igo. Kopā ar Igo uzstāsies pazīstamie izpildītājmākslinieki Aivars Hermanis (akustistkā ģitāra), Raimonds Macats (čells, taustiņinstumenti), Juris Kristons (taustiņinstrumenti), Ainis Zavackis (sitaminstrumenti) un Marta Kauliņa (sitaminstrumenti).

"Austrumiem ir raksturīga filozofiskāka, mierīgāka sirds attieksme pret pasauli. Rietumiem tas vairāk ir laiks, noteiktība, disciplīna. Tad mēs tuvināmies šajā - varam apvienot to visu sevī," festivāla ideju skaidro festivāla rīkotāja Daina Ozoliņa.

Turku mūziķis Latifs Bolats 32 gadus nodzīvojis Amerikā, Kalifornijā, un atšķirību starp Rietumu un Austrumu kultūru raksturo kā dzīves modeli, kurā dzīvojis pats. "Rumi" festivālā Latvijā turku senās mūzikas pētnieks piedalās otro reizi.

"Austrumu kultūra ir orientēta uz ģimeniskumu un tuvām kaimiņattiecībām. Rietumu cilvēki ir vairāk orientēti uz individuālo, ļoti personīgo. Es savā dzīvē arī esmu pieņēmis daudz ko no Rietumu kultūras," atzīst Latifs Bolats. "Esmu veidojis savu personību un reizē kopis Austrumu kultūras tradīcijas."

Latifa Bolata plašajā repertuārā iekļautas dziesmas klasiskā, tautas un sūfiju mūzikas stilā. Savukārt irāņu grupa "Ahoora Band" iedvesmo ar savu temperamentu. Viņi tradicionālo irāņu mūziku savieno ar mūsdienīgu improvizāciju

Apmeklējot festivāla koncertus, ir iespēja ne tikai baudīt brīnišķīgu mūziku un dziesmas, bet arī iepazīt Rietumu klausītājiem neierastu mūzikas instrumentu skanējumu, tādu kā kamanča, setāra, tanburs, nejs, dafs, duduks, bālama. Festivāla ietvaros būs iespēja redzēt Semas ceremoniju - senu virpuļojošo dervīšu griešanās rituālu.

Koncerti notiks Rīgas Latviešu biedrības namā un kultūras pilī "Ziemeļblāzma".

Festivālu "Rumi Fest" iedvesmo izcilā persiešu senatnes dzejnieka Džalāluddīna Rūmī daiļrade un ģēnijs, ko vienlīdz godā gan Austrumos, gan Rietumos. Festivāla mērķis - iepazīstināt viesus ar Austrumu zemju mūziku un kultūru uz spilgtu un talantīgu Rietumu mūziķu un dziedātāju fona.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti