Rīta Panorāma

Andrejs Žagars iestudē Čehova "Trīs māsas"

Rīta Panorāma

Intervija ar grupu "Nepieradināta Folka Orķestris"

Džeza saksofonists Toms Rudzinskis koncertē un sāk vinila plates ierakstu

Rudzinska džeza kvartets sāks vinila plates ierakstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saksofonista Toma Rudzinska kvartets "Ornig-Rudzinskis Quartet" sestdien, 26. martā, sniegs koncertu klubā "Trompete", bet jau 27. martā uzsāks vinila plates ierakstu. Kā norāda Rudzinskis, vinila plates formātā džeza mūzika Latvijā nav izdota vairāk nekā 20 gadus.

"Ornig-Rudzinskis Quartet", kuru veido internacionāls sastāvs – džeza mūziķi no Latvijas, Austrijas un Nīderlandes -, atskaņo Gerharda Orniga un Toma Rudzinska orģinālskaņdarbus. Šī kvarteta vienojošā valoda ir džeza mūzika, kas ļauj mūziķiem improvizēt un katru koncertu veidot kā unikālu, emocionāli un enerģētiski piesātinātu performanci, jo katrs koncerts ir kā jauns stāsts.

Kvartetā muzicē saksofonists Toms Rudzinskis, viens no labākajiem jaunās paaudzes trompetistiem un komponistiem Eiropā Gerhards Ornigs, basģitārists un komponists Pets Klīvers un bundzinieks Andris Buiķis.

"Plate kā formāts ļauj ieskatīties mūziķim dvēselē," norāda Rudzinskis. "Klausoties plati, tu sajūti gaisu, kas tajā telpā ir bijis, kur cilvēki spēlējuši, un arī emociju. Tu gandrīz jūties kā vienā telpā ar mūziķiem, kuri spēlē. Tā kā man ir ļoti interesanti rakstīt plati. Tas ir ļoti aizraujoši."

Kā stāsta Mareks Ameriks, "Ornig-Rudzinskis Quartet" plates ieraksts varētu tapt 20. gadsimta 50., 60. gadu manierē, pa tiešo lenšu magnetofonā.

"Jaunajam projektam mūziku esam rakstījuši abi un to atskaņosim pirmo reizi," saka Ornigs, atzīstot, ka viņam ļoti patīk spēlēt kopā ar Tomu Rudzinski.

Rudzinskis ieguvis maģistra grādu prestižajā Amsterdamas konservatorijā, kā arī mācījies prestižajā "Temple University" Filadelfijā.  Kā dažādu sastāvu dalībnieks viņš aktīvi koncertē un ieraksta mūziku visā Eiropā un ārpus tās. Šobrīd par dzīvesvietu izvēlējies Latviju.

Rudzinskis ir nozīmīgu konkursu laureāts: ieguvis "Grand Prix Dutch Jazz 2014", "Burghausen Jazz Competition 2013", "Keep an Eye 2012" konkursos. 2012. gadā izvēlēts par starptautiski atpazīstamās Amsterdamas koncertzāles "Bimhuis" džeza vēstnieku. 2014. gadā ieguvis galveno balvu konkursā "Dutch Jazz Competition", spēlējot "Loran Witteveen quintet" sastāvā, kas 2015. gadā trīs mēnešu garumā ļāva uzstāties lielākajās koncertzālēs Nīderlandē. Toma Rudzinska debijas albums "Abra" 2015. gadā ticis nominēts mūzikas ierakstu gada balvai "Zelta mikrofons" divās kategorijās - labākā debija un labākais džeza albums.

Gerhards Ornigs ieguvis maģistra grādu Amsterdamas konservatorijā, kā arī mācījies vienā no labākajām džeza augstskolām  pasaulē, Ņujorkā "Manhattan School of Music". "Riga Jazz stage 2015" "Grand Prix" laureāts.

Arī Pets Klīvers ieguvis maģistra grādu Amsterdamas konservatorijā. Šobrīd Klīvers ir viens no Nīderlandes vispieprasītākajiem basģitāristiem, kas aktīvi darbojas neskaitāmos sastāvos. Spēlējis Toma Rudzinska kvartetā un piedalījies albuma "Abra" ierakstā. Konkursā "Jazz Hoeilaart Competition 2012" saņēmis labākā basģitārists titulu un labākā solista balvu ieguvis konkursā "European Jazz Award 2014".

Savukārt bundzinieks Andris Buiķis ieguvis bakalaura grādu Amsterdamas konservatorijā. Šobrīd Buiķis ir aktīvs dažādu sastāvu dalībnieks Latvijā. 2008. gadā ieguvis galveno balvu "Sony Jazz Stage" (tagad "Riga Jazz Stage"), kā arī 2011. gadā, spēlējot "Daniel Mester quartet", ar "Grand Prix" novērtēts internacionālajā Amsterdamā notiekošajā džeza konkursā "Keep an Eye" .

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti