Rudens kamermūzikas festivālu turpina «Sinfonietta Rīga» un Vidmana koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rudens kamermūzikas festivālu 3.oktobra vakarā Lielajā ģildē turpinās koncerts, kurā "Sinfonietta Rīga" uzstāsies kopā ar izcilo vācu klarnetistu un komponistu Jērgu Vidmani. 

Koncerta programmā līdzās paša Vidmaņa kompozīcijām iekļauts arī Mocarta Klarnetes koncerts un Jupitera simfonija. 

Jērgs Vidmanis stāsta, ka viņam izveidojusies laba sadarbība ar Latvijas orķestri.

"Tas ir vairāk nekā labi. Mēs pirmo reizi strādājam kopā, un es patiesi esmu pārsteigts par mūziķu nopietno attieksmi," atzīst Jērgs Vidmanis.

"Mēs spēlējam skaņdarbus, par kuriem vairumam ir priekšstats, ka viņi tos pārzina perfekti, jo tie ir Mocarta šedevri. Taču man, kā jau komponistam, ir dažas jaunas un atšķirīgas idejas, tādēļ es aicinu ļauties eksperimentam. Viņi labprāt un ar lielu interesi to dara, un tas ir tas, ko es cerēju...

Mūsu attiecības ir kā mīlestība no pirmā acu uzmetiena," turpina komponists.

Jau vēstīts, ka Rudens kamermūzikas festivālā 8.oktobrī Spīķeru koncertzālē Rīgā un 23.oktobrī Ventspils kultūras centrā būs klausāmi čellam veltīti skaņdarbi Liepājas Simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistara Ērika Kiršfelda izpildījumā. Pie klavierēm muzicēs "Lielās mūzikas balvas 2013" laureāte kategorijā par izcilu darbu ansamblī, pianiste Herta Hansena. Koncertu papildinās mūzikas iedvesmots un režisores Zanes Kreicbergas risināts vizuālais stāsts. Programmā skanēs latviešu komponistu - Pētera Vaska, Ērika Ešenvalda, Maijas Einfeldes, Rolanda Kronlaka, Tālivalža Ķeniņa - emocionāli un stilistiski daudzšķautņainie skaņu raksti.

9.oktobrī Ventspils kultūras centrā un 10.oktobrī Spīķeru koncertzālē Rīgā Igora Stravinska zobgalīgi asprātīgo un reizē traģisko pasaku pieaugušajiem "Stāsts par zaldātu" mūzikā izstāstīs "Sinfonietta Rīga" solistu ansamblis, diriģents Normunds Šnē, Jaunā Rīgas teātra aktieris Edgars Samītis un režisors Kārlis Krūmiņš.

11.oktobrī ciklā "Vīns un mūzika" Spīķeru koncertzālē Rīgā spāņu komponistu mūziku atskaņos trio "Art-i-Schock": Agnese Egliņa (klavieres), Guna Āboltiņa (čells), Elīna Endzele (sitaminstrumenti).

15.oktobrī Lielajā ģildē Rīgā klausītājus priecēs izcilais pianists Vestards Šimkus, prezentējot savu septīto soloalbumu, kurā viņš pievērsies vienam no romantiskākajiem krievu skaņražiem - Sergejam Rahmaņinovam. Jaunajam albumam izvēlētie opusi sacerēti komponista radošās darbības pilnbriedā Krievijā. Šo programmu Vestards Šimkus atskaņos arī Vidzemes koncertzālē "Cēsis" 17.oktobrī un Latgales vēstniecībā "Gors" 19.oktobrī.

Rudens kamermūzikas festivāls noslēgsies 25.oktobrī Lielajā ģildē Rīgā ar Pētera Vaska Otrā čellkoncerta "Klātbūtne" pirmatskaņojumu Latvijā. Šo skaņdarbu komponists veltījis mūsdienu čella zvaigznei - Solai Gabetai. Jau sen Sola Gabeta radusi dvēseles domubiedru Pētera Vaska skaņuvalodā, taču šo īpaši viņai veltīto koncertu čelliste gaidījusi teju piecus gadus. Sola Gabeta atzīst, ka tajā iekļautie kontrasti un dabas elementi padara mūziku dzīvu. Koncertā spēlēs "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā. Festivāla noslēguma koncertā skanēs arī Žana Sibēliusa Trešā simfonija un Erki Svena Tīra kompozīcija "Bāka".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti