Kultūras ziņas

"Urbānās haikas" Rēzeknē

Kultūras ziņas

Rīt pirmizrāde mūziklam "Cukurs.Herberts Cukurs"

Rudens kamermūzikas festivāls aicina uz koncertu "Čells un latvieši"

Rudens kamermūzikas festivāls piedāvā koncertu «Čells un latvieši»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vairākās Latvijas pilsētās notiek ikgadējais “Rudens kamermūzikas festivāls”. Tajā viens no intriģējošākajiem notikumiem ir koncerts “Čells un latvieši”, kurā čellists Ēriks Kiršfelds atskaņo Pētera Vaska, Ērika Ešenvalda, Pētera Plakida, Tālivalža Ķeniņa, Imanta Zemzara un citu latviešu komponistu skaņdarbus čellam.

Čellists Ēriks Kiršfelds jau kādu laiku ir Liepājas Simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars un allaž aktīvi piedalījies arī dažādos instrumentālos ansambļos. Taču šajā kamermūzikas programmā Ēriks ir solists un gremdējas latviešu komponistu emocionāli un stilistiski daudzveidīgos skaņu rakstos.

“Latviešiem tiešām ir ļoti daudz komponistu, daudz labu skaņdarbu," atzīst Kiršfelds. "Un ir loti daudz aizmirstu skaņdarbu, daži pelnīti, daži nepelnīti, bet manuprāt to nepelnīti aizmirstu ir krietni vairāk.”

Komponists Pēteris Vasks, kura misija vienmēr bijusi runāt par garīgām vērtībām, ar savu vārdu pasaules mūzikas kartē ierakstīts kā viens no atzītākajiem latviešu komponistiem. Vaska skaņdarbs “Grāmata čellam” izskanēja arī koncertā, sastāvot no divām kontrastējošām daļām. Komponists, kurš sirdī ir liels patriots, uzsver, ka šodien svarīgākais ir, lai latvieši klausītos pašmāju komponistu skaņdarbus.

Es vienmēr esmu uzskatījis, ka čells ir latviešu mentalitātei vistuvākais, tur ir tik daudz melanholijas un arī daudz spēka un enerģētikas, un bez gala daudz mīlestības iekšā," stāsta komponists Pēteris Vasks. "Ļoti skaists un ārkārtīgi brīnišķigs instruments no četrām stīgām un viena lociņa, bet, ja tas ir meistara mūziķa rokās, tad ir vienkārši svētki.”

Koncertu ietver mūzikas iedvesmotās režisores Zanes Kreicbergas un mākslinieces Kristas Oses risināts vizuālais stāsts, savukārt pie klavierēm muzicē Lielās mūzikas balvas laureāte kategorijā par izcilu darbu ansamblī – pianiste Herta Hansena.

Šis izsmalcināti daudzveidīgais koncerts būs vēl apmeklējams, jo “Rudens kamermūzikas festivāls” norisināsies līdz pat oktobra beigām. 23.oktobrī koncertu "Čells un latvieši" būs klausāms Ventspils Kultūras centrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti