Rudens kamermūzikas festivālā skanēs «Pastkartes no Kurzemes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rudens kamermūzikas festivālā 13. oktobrī "Mazajā ģildē" skanēs koncertprogramma "Pastkartes no Kurzemes". Altiste Santa Vižine, kontrabasists Matīss Eisaks un pianiste Agnese Egliņa satiekas Rīgā, lai vienotos kamermūzikas programmā, kuras kopsaucējs meklējams Kurzemē, informē festivāla organizatori.

Programmā – Pēteris Vasks, Tālivaldis Ķeniņš, Gundaris Pone, kā arī Kristapa Pētersona jaundarbs pēc Emiļa Melngaiļa Kurzemes pierakstiem.

"Pētera Vaska skaņdarbu katalogā rodamas četras sonātes, un ir tikai likumsakarīgi, ka Sonāte kontrabasam ir vissenākā no tām, pašam komponistam apcerot saikni ar savu pirmo instrumentu, kas apgūts Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, Viļņas konservatorijā un vēlāk spēlēts arī vairākos orķestros. Tas ir komponista monologs, iespējams, pat saruna pašam ar sevi, tomēr te ļauts piedalīties arī klausītājiem," teikts koncerta pieteikumā.

Tālivaldi Ķeniņu mēdz dēvēt par Latvijas modernās mūzikas klasiķi vai klasiskās mūzikas modernistu, un, kā uzsver koncerta rīkotāji, šāds salīdzinājums nav nejaušs – "komponista nošurakstos vienlīdz labi blakus gulstas gan neoklasicistiska formas skaidrība un baroka polifonijas meistarstiķi, gan modernu harmoniju švīkstoņa un koncertiski spoži solo tembri. Tas vērojams arī Partita breve altam un klavierēm, kur ieskanēsies arī komponistam tuvais alta tembrs." Partita pirmatskaņota Toronto universitātes Valtera zālē altistes Mārgo Bērtonas (Margot Burton) un pianistes Mērijas Nen Dutkas (Mary Nan Dutka) lasījumā.

1990. gadā Latvijas Radio 1. studijā tika ierakstīts Gundara Pones Gran duo funebre jeb "Lielais sēru duets" altam un čellam. Togad intervijā Latvijas Radio Pone atklāja: "Tas ir darbs, kuram ir tuvs sakars ar Latviju. Katrā ziņā – ar Ziemeļeiropu. Mans nolūks bija radīt tādu balsi, kas atbilstu šai Eiropas daļai. Tādēļ es izvēlējos divus tumšākos instrumentus, taču skaņas (šajā duetā) nebūt nav tumšas. Tumši instrumenti spēj arī ļoti gaišas skaņas dot. Gran duo ir sakars ar Latviju tajā nozīmē, ka es esmu nodarbojies ar sēru jeb nāves problemātiku – kā to dažādās (pasaules) vietās uztver? Mans nolūks nebija rakstīt sēru mūziku, bet gan (skaņās) uzrakstīt to, kā latvietis skatās uz lielajiem jautājumiem. Uz pašu pēdējo jautājumu.  Gran duo ir mana atbilde uz to."

Divus gadus pirms komponista Gundara Pones nāves top vēl viens atmiņu darbs, spožs zibsnis no bērnības dzimtajā Kurzemē – "Pastkartes no Kurzemes" klavierēm. Skaņdarba anotācijā komponists raksta: "Tās ir septiņas iedomātas muzikālas pastkartes, kuras no kādreiz slavenās Kurzemes hercogistes nosūtījuši septiņi 20. gadsimta komponisti: Arnolds Šēnbergs, Igors Stravinskis, Antons Vēberns, Bēla Bartoks, Čārlzs Aivzs, Džordžs Gēršvins un Moriss Ravels. Ir absolūti neticami, ka jebkurš no šiem komponistiem būtu nokļuvis Latvijas pilsētiņās, bet šis apstāklis tikai vairoja manu interesi par to, kādas varētu būt šādas iespējas estētiskās sekas: kā būtu, ja būtu…"

13. oktobra koncertā izskanēs arī jauna pastkarte latviešu kamermūzikā, ko sagādājis Kristaps Pētersons – jaundarbs altam, kontrabasam un klavierēm "Pēc Melngaiļa pierakstiem". Pats komponists stāsta: "Rakstīju šīs apdares, jo pašam nebija ko teikt. Nu ko – ja kādai balsij nav ko teikt, tai jāklusē. Tā esot teicis Bahs. Tad nu klusēju un klausījos, ko saka tautasdziesmas. Ceru, ka arī klausītājiem būs interesanti uzkavēties šajās aizgājušo laiku melodijās, kuras līdz mums nonākušas lielā mērā pateicoties Emilim Melngailim. Manuprāt, tautasdziesmas iemieso sevī kādu universālu kvalitāti – ieliekot no sevis labāko, tās veidojuši daudzi autori kopīgi."

Koncertprogramma "Pastkartes no Kurzemes" apvieno trīs izcilus Latvijas mūziķus. Altiste Santa Vižine kopš 2022. gada ir Amsterdamas "Concertgebouw" orķestra altu grupas koncertmeistare. Vairāku Latvijas un starptautisku konkursu laureāte, uzstājusies pasaules prestižākajās koncertzālēs. Kontrabasists Matīss Eisaks – kopš 2021. gada pasaulslavenā Leipcigas "Gewandhaus" orķestra kontrabasu grupas mūziķis. Pianiste Agnese Egliņa – soliste un kamermūziķe, vairāku konkursu laureāte un trīskārt saņēmusi Lielo mūzikas balvu.

Rudens kamermūzikas festivāla programma

Rudens kamermūzikas festivāla programmā būs dzirdami dažādi koncerti.

7. oktobrī Lielajā ģildē Rudens kamermūzikas festivāla atklāšanas koncertā uzstāsies viens no pasaulē atzītākajiem franču čellistiem Žans Gijēns Keirass un Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga". Programmā skanēs Bēlas Bartoka Alta koncerta versija čellam un orķestrim Žana Gijēna Keirasa pārlikumā, tam līdzās Zoltāna Kodāja "Galāntas ciema dejas" un Franča Šūberta Devītā ("Lielā") simfonija.

Savukārt 16. oktobrī "Dzintaru koncertzālē" uz skatuves būs dzirdama izcilā latviešu vijolniece Baiba Skride. Viņas lolotais klavieru kvartets "Skride Quartet" atgriežas pie Latvijas klausītājiem ar divu kamermūzikas meistaru mazāk pazīstamiem šedevriem – Antonīns Dvoržāks "Otrais klavieru kvartets" un Džordžes Enesku "Pirmais klavieru kvartets".

16. oktobrī koncertzālē "Lielais dzintars" un 20. oktobrī "Spīķeru koncertzālē" koncertporgrammā "Made in California" uzstāsies pianists, vairāku starptautisku pianistu konkursu laureāts, vairāku mūzikas balvu ieguvējs pianists Juris Žvikovs. Koncertprogrammā: Džona Keidža, Džona Adamsa, Henrija Kauela, Džordža Krama, Filipa Glāsa un Lū Harisona mūzika.

Festivālu noslēgs Parīzē mītošais "Quatuor Ébène" – viens no pārsteidzošākajiem mūsdienu stīgu kvartetiem, kas iedvesmojis klausītājus visā pasaulē! 23. oktobra vakarā "Dzintaru koncertzālē" izskanēs krāšņa festivāla noslēguma koncertprogramma – Henrijs Pērsels "Fantāzijas", Ģerģs Ligeti "Pirmais stīgu kvartets" (Métamorphoses nocturnes) un Roberts Šūmanis "Pirmais stīgu kvartets".

Festivālu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Jūrmalas dome un Francijas institūts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti