Rubiķis: Skandāls ap «Tanheizeru» Novosibirskā nomierināsies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Skandāls un šoks, ko izraisījis Riharda Vāgnera operas „Tanheizers” iestudējums Novosibirskas Valsts akadēmiskajā operas un baleta teātrī, nomierināsies un taisnība uzvarēs, intervijā Latvijas Radio 3 – „Klasika” raidījumam „Pa ceļam ar Klasiku” norāda Novosibirskas Valsts akadēmiskā operas un baleta teātra galvenais diriģents Ainārs Rubiķis.

Intervijā pēc piedalīšanās Latvijas Televīzijas konkursa "Radīti mūzikai" žūrijā, stāstot par saviem turpmākajiem plāniem, diriģents atklāj, ka pusotru mēnesi „Liceu” teātrī Barselonā iestudēs operu „Karmena”. Šo svētdien diriģents vēl pavadīs Latvijā, bet pēc tam dosies uz Novosibirsku, lai piestrādātu pie „Tanheizera”.

„Tur priekšā ir divas „Tanheizera” izrādes, pie kurām ir jāpiestrādā pirms izrādēm, jo izrāde ir izsaukusi nelielu skandālu un šoku, bet tas viss nomierināsies un taisnība uzvarēs,” norāda Rubiķis.

24. februārī Novosibirskas prokuratūra ierosināja administratīvā pārkāpuma lietu pret operas iestudējuma režisoru Timofeju Kuļabinu. Par pamatu lietas ierosināšanai kļuva Novosibirskas pareizticīgo baznīcas metropolīta Tihona paziņojums par „tīšu publisku reliģisko simbolu apgānīšanu” iestudējumā. Par šo nodarījumu Kuļabinam draud 30 līdz 50 tūkstoši rubļu liels naudas sods (463-772 eiro) vai sabiedriski lietderīgs darbs līdz 120 stundām. Vēlāk Krievijas medijos parādījās ziņa, ka teātris plāno aizstāvēt tiesības izrādīt operas iestudējumu.

Uzreiz pēc tam, 26. februārī, par šo lietu ieinteresējās Krievijas prezidenta padome pilsoniskas sabiedrības un cilvēktiesību jautājumos. Krievijas prezidenta padomnieks Mihails Fedotovs preses konferencē norādīja, ka viņu personiski administratīvās lietas ierosināšanas pamats nav pārliecinājis.

Romantiskās operas „Tanheizers” pirmizrāde Novosibirskas Valsts akadēmiskajā operas un baleta teātrī notika 2014. gada 20. decembrī. 

Pilna intervija:

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti