Labrīt

Klajā nāk fundamentāla kino grāmata "Kinomāksla. Ievads"

Labrīt

Rīgas Krievu teātrī Māra Ķimele iestudē izrādi "Jūras vējš"

RTU Studentu pūtēju orķestris ar vērienīgu koncertu svinēs 50.jubileju

RTU Studentu pūtēju orķestrim - 50

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Marts ir leģendārā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Studentu pūtēju orķestra vai vienkārši SPO jubilejas mēnesis – šogad 50.! Kad 1969.gadā Hermanis Eglītis to izveidoja, SPO bija pieprasīts visur, kur vajadzēja svinīgu un pacilātu atmosfēru. Gadu gaitā mainījušies orķestra uzdevumi un pienākumi, tas guvis augstas godalgas konkursos un festivālos, un joprojām ir muzicēšanas ierindā. Šo sestdien Lielajā ģildē orķestris aicina uz vērienīgu jubilejas koncertu.

SPO muzicēšana ievada Rolanda Kalniņa slaveno filmu „Ceplis”, orķestris piedalījies arī filmās „Dāvana vientuļai sievietei”, „Karalienes bruņinieki” un citās:

„Mēs vairākās filmās esam filmējušies. Bijām pārģērbti gan Sarkanās armijas formas tērpos, gan pēc tam – vāciešu formas tērpos, un vienā reizē mēs spēlējām, līdz viduklim stāvot ezerā un visiem taures turot virs ūdens,” stāsta ilggadīga SPO dalībniece, mūsu radio kolēģe Jogita Cinkus. Orķestri Hermanis Eglītis izveidoja 1969.gadā, un viņa tajā sāka spēlēt gadu vēlāk, kad no Talsiem ieradās Rīgā studēt. Nospēlēja vairāk nekā 40 gadu:

„Tie bija superīgi gadi! Īpaši pats sākums, jo tolaik pat vēl nebija nodibināts profesionālais pūtēju orķestris „Rīga”, un mēs bijām visur, kur vajadzēja pūtēju orķestri. Vai tās būtu himnu spēlēšanas, vai parādes, vai komunistiskās talkas, vai kuģu sagaidīšanas ostā, vai vilcienu sagaidīšanas stacijā. Mēs bijām visur.”

Hermaņa Eglīša meistarīgajā vadībā SPO ļoti ātri izveidojās par saliedētu kolektīvu, kas gan ļoti aizrautīgi un cītīgi strādāja, gan atsaucās visām ēverģēlībām, kas tikai nāca priekšā.

Jau pirmajā darbības gadā tas ieguva 3.vietu pūtēju orķestru salidojumā, bet trīs gadus vēlāk – Dziesmu svētku simtgadē ieguva karogu – Latvijas labākais pūtēju orķestris:

„Mēs izcēlāmies arī ar to, ka vienmēr ieviesām kaut ko jaunu. Nepārspējama bija mūsu spēlēšana un dziedāšana, orķestrim ejot tādā kā „zosu gājienā”. Visi zina, kā ir, kad orķestris iet pa ielu kolonnā, bet, ja iet un spēlē, izstiepjoties 40 cilvēki vienā rindā vai nu tur vēl palecoties un kāju piesitot, tas vienkārši efektīgi izskatās, un mums tas pašiem sagādāja prieku.”

1977. gadā SPO pirmo reizi koncertēja Vācijas Demokrātiskajā Republikā, pēc tam regulāri piedalījies konkursos un festivālos ārzemēs. 80. gados ieguva pirmās vietas konkursos Vācijā un Beļģijā, arī pēc tam tika vairākkārt godalgots ārvalstīs.

Tā kontā ir divas plates un kompaktdisks – „Jauns un traks”.

80. gadu nogalē orķestri sāka vadīt diriģents Jānis Puriņš, arī apveltīts ar lielu entuziasmu un ideju bagāžu. Tagad – kopš 1992. gada - viņa darbu turpina Māris Martinsons.

Savulaik sācis kā orķestra dalībnieks, paralēli studijām Mediņskolā, kur mācījās klarnetes spēli:

„1982. gadā es aizgāju uz SPO mēģinājumu, kad vadītājs vēl bija Hermanis Eglītis, un nu tad kopš tā laika faktiski es tur arī esmu. Toreiz, es atceros, vēl pirms armijas es aizbraucu ar orķestri uz Vācijas Demokrātisko Republiku. Tas, ka tu vari tikt uz ārzemēm, tas jau bija viens no lieliem stimuliem, lai nāktu. Tagad savukārt ar tādu stimulu vairs nekas nenotiek. Tagad stimuls ir tieši tā muzicēšana, tā spēlēšana un brīvā laika pavadīšana.”

Līdzās muzicēšanai orķestra dalībnieks Jānis Novicāns kā stimulu min arī – kā viņš saka – čomisko gaisotni, kas valda orķestrī:

„Piesaista atmosfēra, demokrātiskā attieksme pret spēlētājiem. Mēs arī ar diriģentu varam būt uz „tu”. Visi kaut kādā ziņā ir draugi. Varam arī atpūsties kopā. Ir laivu braucieni bijuši. Pirms pieciem gadiem Mārim jubilejā uzdāvinājām ''dāvanu karti'' – laivu brauciens ar SPO. Braucām pa Gauju. Tad līdzi ir vajadzīga ģitāra. Ja nu gadījumā airis pazūd… Bet var arī uzspēlēt.”

Jānim pats spilgtākais iespaids ar SPO ir 2003. gada Dziesmu svētki:

„Mēs neko negaidot, atnācām tepat uz Doma laukumu, bija rezultātu paziņošana – un re kur – mums 2.vieta! Tad nu nākamā diena bija tāda, ka darbā aizgāji tāds, kāds vakar Vecrīgā paliki...”

SPO 50. jubilejas koncertam būs divas daļas. Pirmā vairāk būs veidota kā atmiņu kaleidoskops, izejot cauri visai orķestra vēsturei, otrā savukārt atainos to, kas orķestrim pašam visvairāk patīk, un svinīgi noslēgsies ar Raimonda Tigula skaņdarbu „Lec, saulīte” un Verdi Vergu kori no „Nabuko”:

„Esam piesaistījuši divus Rīgas Tehniskās universitātes studentu korus „Gaudeamus” un „Vivere'', un tātad tas ir tāds nobeigums, lai viss būtu svinīgi.”

Rīgas Tehniskās universitātes studentu pūtēju orķestra 50. jubilejas koncerts notiks sestdien, 23. martā, plkst.17 Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti