Kultūras ziņas

Deja kā spogulis, kurā ieraudzīt sevi

Kultūras ziņas

Tiešraide LaLiGaBa

Māra Briežkalna kvintets muzicēs Vašingtonā

«Rothko in Jazz» - latviešu komponisti mūzikā interpretē Rotko mākslu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Māra Briežkalna kvintets sadarbībā ar latviešu komponistiem izveidojis unikālu audiovizuālu džeza projektu "Rothko in Jazz", kura pirmatskaņojums notiks 29.aprīlī Vašingtonā, Kenedija centrā. Projekta pamatā ir mūzikas un vizuālās mākslas apvienojums. Desmit latviešu komponisti radījuši mūziku, iedvesmojoties no Marka Rotko gleznām. Koncertā attiecīgās gleznas tiks projicētas uz lielformāta ekrāna.

Kopumā projektā "Rothko in Jazz" iesaistīti desmit ievērojami latviešu komponisti, kuri katrs radīja savu muzikālo tēmu par kādu no Marka Rotko gleznām, piemēram, Arturs Maskats sakomponējis kompozīciju "Mazs zēns skatās uz Daugavpili", kas ir komponista interpretācija par viņam tuvu Marka Rotko gleznu. Pēc tam šīs tēmas aranžēja Māra Briežkalna kvinteta mūziķi.

"Komponisti mums ir: Lolita Ritmanis, Ēriks Ešenvalds, Arturs Maskats, Rihards Dubra, Pēteris Vasks, Jēkabs Jančevskis, Vilnis Šmīdbergs, Jēkabs Nīmanis, Georgs Pelēcis un Raimonds Pauls. Visi Latvijas topa komponisti. Viņu tēmas bija dažādas. Vienam klasiskāk orientēta, otram džeziskāka, citam - modernāka. Visas šīs tēmas savijās kopā caur džeza mūzikas improvizāciju sakabē ar Rotko gleznām," stāsta kvinteta vadītājs un arī viens no projekta idejas autoriem Māris Briežkalns.

"Rothko in Jazz" tiecas atspoguļot Marka Rotko darbu noskaņu, ko pats meistars dēvējis par "dvēseļu stāvokļu portretējumiem". Lai paspilgtinātu šo sintēzi, koncerta laikā komponistus iedvesmojošie darbi tiks projicēti uz lielformāta ekrāna.

"Es esmu ļoti iepriecināts, viņi visi ir izcili mūziķi. Viņiem izdevies atrast pareizo noskaņu un tēlus. Es iedomājos, ka kādā miglainā rudens rītā Rotko ar ģimeni brauc pajūgā pa Latgali un pēkšņi izdzird vientuļas ganu stabules balsi. Varbūt to atceroties viņš radījis savu gleznu," saka komponists Pēteris Vasks.

Muzikāli apspēlētie darbi tapuši laika posmā no pagājušā gadsimta 40.gadu nogales līdz 69.gadam, kas ir vēlīnais, tieši abstraktā ekspresionisma posms Rotko daiļradē.

"Viena no pēdējām gleznām tapusi, kad viņam bija grūti, bija melnais periods, un tas arī atainojas viņa darbā. Šo melni pelēko darbu izvēlējās Georgs Pelēcis, arī viņa mūzikā jūtama nostaļģija, skumjas. Bet projektu mēs noslēdzam ar gaišu noti, ar Raimonda Paula sarakstītu tēmu. Pauls izvēlējās darbu, kurā dominē balts un sarkans uz dzeltena fona. Filozofiska ir šī darba noskaņa, ka ar fizisko nāvi cilvēka būtība jau nebeidzas. Šis ir vienīgais no izraudzītajiem darbiem, kurā redzama baltā krāsa. Katrā ziņā projekts ir ļoti interesants," norāda Māris Briežkalns.

Komponists Raimonds Pauls, kurš savam darba devis nosaukumu "Dvinskas svings", skaidro: "Man pašam tas ir interesanti - es atcerējos, ka Daugavpils agrāk bija Dvinska, un "Dvinskas svings", tas tā  interesanti un komiski, svings un Latgale kopā. Man prieks, ka mūsu mūziķi iziet arvien vairāk pasaulē."

Mūzikā ietērpts skatiena klejojums pa audeklu - šādu apzīmējumu projektam piemēro Māra Briežkalna kvinteta mūziķis Raimonds Macats, piebilstot, ka, iespējams, muzikālā daļa tik dažādo tās interpretu dēļ būs pat krāsaināka nekā paša Rotko krāsu palete.

"Atrast katrai tēmai pareizo risinājum, parādīt, kas tajā ir - tas bija ilgstošs mēģinājumu process. Mēs domājam, ka izdevās labi un varam to parādīt  ārzemēs," pauž saksofonists Gints Pabērzs.

Māra Briežkalna kvintets. Publicitātes attēls

Kā vēstīts, unikālā projekta "Rothko in Jazz" pirmatskaņojums notiks 29.aprīlī Vašingtonā, Kenedija centrā. Rudenī programmu plānots izdot arī kompaktdiskā, kad arī notiks tās koncerti Latvijā. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti