Labrīt

Dālderis: 200 miljonu sadalē prioritāte būs depo, skolu un slimnīcu remontam

Labrīt

Ojārs Rubenis kā LTDS vadītājs plāno izveidot ietekmīgu teātra ļaužu pārstāvniecību

Latvijas džeza projekts "Rothko in Jazz" simboliski aizceļojis uz Rotko kapelu ASV

«Rothko in Jazz» – Rotko un latviešu komponistu dvēseles stāvokļa portretējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Savu ceļojumu pasaulē turpina Latvijā tapušais unikālais projekts “Rothko in Jazz”, ko īsteno Māra Briežkalna džeza kvintets. Pirmatskaņojumu tas piedzīvoja pirms sešiem gadiem Kenedija centrā Vašingtonā, pēc tam tas skanējis arī Ņujorkā, Londonā un Briselē un allaž izpelnījies lielu atsaucību.

11. martā tas simboliskā veidā aizceļos uz Rotko kapelu Hjūstonā, Teksasas štatā Amerikā. Kapela šogad ar īpašu kultūras programmu atzīmē 50 gadu jubileju, un Māra Briežkalna kvinteta koncerts izvēlēts par programmas galveno notikumu.

Ņemot vērā šī brīža apstākļus, visi pasākumi notiek attālinātā versijā, un arī džeza projekts no Latvijas būs skatāms speciāli šim notikumam par godu veiktā videoierakstā.

Projekts “Rothko in Jazz” tapa 2015. gadā pēc Māra Briežkalna iniciatīvas, un tā pamatā ir ideja, kas skaisti un interesanti mūziku savieno ar vizuālo mākslu. Idejas autors uzrunāja 10 ievērojamus latviešu komponistus un aicināja katru no viņiem radīt muzikālu tēmu par kādu Marka Rotko gleznu. Pēc tam šīm tēmām Māra Briežkalna kvinteta mūziķi izveidoja aranžējumus.

Lai paspilgtinātu sintēzi, koncertos uz lielformāta ekrāna allaž bija skatāmas komponistus iedvesmojušo darbu projekcijas.

11. martā tā skanējums savukārt piepildīs Rotko kapelu Hjūstonā, kur projekta norisi organizē Hjūstonas Ārlietu padomes pārstāve Sandija Bajo, kura ir Amerikas latviete.

Viņu projekts absolūti savaldzināja, kad viņa to dzirdēja Barišņikova centrā Ņujorkā. Latvijas radio 3 ''Klasikai” Sandija Bajo pāstāstīja: “Tas bija ļoti emocionāls vakars, un mani tiešām ļoti uzrunāja šī iedvesma par redzes un dzirdes satikšanos.

Viena lieta ir skatīties uz mākslas darbu vienatnē, klusumā un aizdomāties, bet pavisam cita – to darīt mūzikas pavadībā.

No zāles mēs visi iznācām emocionāli uzlādēti, ļoti, ļoti smaidīgi. Zinot, kādas emocijas tas rada manī, es zināju, ka tas būtu jāredz arī citiem.”

Sandijai Bajo gluži likumsakarīgi šķita projektu parādīt arī Hjūstonā, kur atrodas Rotko kapela. Sākotnēji, protams, bija doma par klātienes koncertu, bet – tā kā šobrīd to nevar īstenot – koncerts izskanēs videoierakstā. Un būs kapelas 50. jubilejai veltītās programmas galvenais notikums.

“Virtuāli tas būs gan, bet es ceru, ka tas tomēr būs ļoti nozīmīgs vakars, un mēs būsim mājās tikpat lielā emocionālā vilnī, kā es to izjutu pirms pāris gadiem. Bet mēs tomēr ceram, ka gada beigās vai nākamgad Māris Briežkalns ar savu kvintetu varētu būt šeit un muzicēt arī klātienē,” pauda Sandija Bajo.

Koncerta videoieraksts tapa šā gada februārī Latvijas Radio 1. studijā, un, kā atzina Māris Briežkalns, – mūzikā atkal jau atklājās jaunas krāsas un nianses: “Katru reizi, kad mēs spēlējam, šis projekts aug, attīstās. Mēs nevaram salīdzināt, kā bija pirmo reizi, kad mēs varbūt tā pārāk bijīgi vēl spēlējām, piemēram, Vaska, Ešenvalda un citu komponistu darbus. Šķita – jāspēlē precīzi tā, kā komponists uzrakstījis. Tagad tā mūzika ir jau izaugusi, tajā jau ir cita enerģija iekšā, tā ir daudz pārliecinošāka un pieaugušāka.”

Muzikāli apspēlētos darbus Rotko radījis laika posmā no pagājušā gadsimta 40. gadu nogales līdz 1969. gadam, kas ir vēlīnais, tieši abstraktā ekspresionisma posms Rotko daiļradē.

“Faktiski Rotko savus darbus pats dēvēja par dvēseles stāvokļa portretējumu. Un arī mēs varētu teikt, ka šī mūzika ir dvēseles stāvokļa portretējums.

Šeit ļoti labi var saprast, kāds stāvoklis Markam Rotko bija, kad viņš gleznoja, piemēram, savu pēdējo darbu – “Melns un pelēks”, vai arī citus darbus, kuros tu redzi krāsas – dzīvas, spilgtas, pilnas ar cerību,” pārdomās dalījās Māris Briežkalns.

Rotko kapelu Hjūstonā, pateicoties mākslas mecenātiem de Menili, sāka būvēt 60. gados, bet atklāja 1971. gadā. Tās vizuālo veidolu lielā mērā noteica pats Marks Rotko, tajā atrodas arī 14 viņa gleznas. Pirms 20 gadiem kapelu iekļāva ASV Vēsturisko vietu nacionālajā reģistrā.

Sandija Bajo kapelu raksturo kā apceres un meditācijas vietu, kur regulāri notiek arī dažādi kultūras pasākumi: “Kapela bija pirmā vieta pasaulē, kas atvērta visām reliģijām un ticībām. Tas ir starptautisks kultūras, reliģijas un filozofisku ideju apmaiņas centrs, kur notiek lekcijas, pārrunas un arī koncerti.”

Rotko kapelas 50. jubilejas programmā iekļautais Māra Briežkalna kvinteta koncerta ieraksts būs skatāms šovakar sešos vakarā pēc vietējā laika Teksasas štatā, kas pēc Latvijas laika ir divi naktī uz 12. martu. Pēc tam koncerta ierakstu varēs noskatīties arī Rotko kapelas interneta arhīvā.

Koncerts Rotko kapelas jubilejas programmā iekļauts sadarbībā ar Ārlietu padomi Hjūstonā un Latvijas goda konsulātu Teksasā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti