Kultūras ziņas

Paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas nominanti

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"VEF Jazz club" spēlē Ata Andersona Hammond ērģeļu trio

Rotaļas ar ērģelēm. Ata Andersona «Hammond» ērģeļu trio koncertciklā «VEF Jazz Club»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Klausītājiem VEF Kultūras pilī par tradīciju kļuvušajā koncertciklā "VEF Jazz Club" 29. martā bija iespēja iepazīt "Hammond" ērģeļu skanējumu Ata Andersona ērģeļu trio izpildījumā. Šobrīd viņi ir vienīgais "Hammond" ērģeļu trio Baltijā.

Pianists, ērģelnieks un komponists Atis Andersons atklāj, ka uzrakstīt pašam oriģinālmūziku  viņam bijis izaicinājums: "Pirmais ir skaņa, un caur to skaņu pieskāriens, kā tas instruments atsaucas, tas ir tas, kas aizrauj, – skanējums. Un tālāk tas, ko caur skaņu var izdabūt ārā."

Pianista, ērģelnieka un komponista Ata Andersona vadītais projekts apvieno līdzīgi domājošus mūziķus. Koncertā ērģeļu trio galvenokārt izpildīja grupas vadītāja Ata Andersona skaņdarbus, kas tapuši pēdējo trīs gadu laikā un sarakstīti džezroka, funk un groove žanros.

Ērģeļu trio sitaminstrumentālists Andris Buiķis pārliecināts: "Te ir ērģeles, un ērģeles jau pašos pamatos izklausās episki." Viņam šī muzicēšana un saspēle ar ērģelēm saistās ar rotaļu.

"Mūs vieno tā mūzika, kas mūs ved uz priekšu, melodija varbūt, melodiskums un saspēle, kad iesāk viens, es atdarinu akcentus, viens iesāk ideju, atspēlēju atpakaļ, viņš paskatās – ā, forši. Mēs viens otram atbildam… Saspēle – tas mūs vieno," skaidro trio mūziķis, ģitārists Āris Ozols.

Šobrīd šis ir vienīgais "Hammond" ērģeļu trio Baltijā. Koncerta apmeklētājs, mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis uzsver, ka "īpaša ir skaņa, jo džezā Latvijā nav mums daudz tā "Hammond", mums ir Atis Andersons un tas, ko viņi cenšas darīt, ir gan klasiski zināms, fankmūzikā, kaut kas tur ir skandināviski ziemeļnieciski, laikam jau latviski mūsdienīgs".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti