Romantikas deva – Mazajā ģildē skanēs koncerts «Šūmaņa iedvesmotie»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rudens kamermūzikas festivālā 15. oktobrī Mazajā ģildē komponista Roberta Šūmaņa 210. dzimšanas dienas vakariņas komponista iedvesmotajiem sarūpējuši trīs izcili solisti – azartiskā pianiste ar atklājējas garu Agnese Egliņa, diriģents un klarnetists Guntis Kuzma un Amsterdamas Karaliskā “Concertgebouw” orķestra altu grupas mūziķe Santa Vižine.

Roberta Šūmaņa 210. dzimšanas dienas gadā koncertā “Šūmaņa iedvesmotie” skanēs komponista “Fantāzijskaņdarbi” klarnetei un klavierēm, savukārt viņa “Pasaku stāsti” saspēlēsies ar to iedvesmotām kompozīcijām – diriģenta, komponista un klarnetista Jērga Vidmana pirms pieciem gadiem tapušo trio “Es war einmal...”, kura nosaukums aizgūts no tik raksturīgās frāzes “Reiz dzīvoja...”, kas ievada teju vai katru pasaku. Koncertā skanēs arī Šūmaņa mūzikas iedvesmotā ungāru izcelmes modernista Ģerģa Kurtāga 1990. gadā pabeigto veltījumu cikls “Hommage à R. Sch.”, pie kura darbs ritējis teju piecpadsmit gadus. Tajā iekļauti Šūmaņa klaviermūzikas raksturīgākie tēli, tostarp arī Meistars Raro, kas, visai ticami, bijis paša komponista un Klāras Vīkas personību apvienojums.

Pianiste Agnese Egliņa par gaidāmo koncertu stāstīja: “Protams, ir ļoti daudz skaistas kamermūzikas, ko pats Roberts Šūmanis ir uzrakstījis tādiem instrumentiem kā klarnetei un altam, tā kā viss ļoti labi saslēdzās kopā arī ar šiem veltījumiem, ar viņa paša mūziku.

Tā mēs baudīsim un arī sveiksim Robertu Šūmani dzimšanas dienā.”

Agnese Egliņa kopīgā muzicēšanā apvienojusi izcilus mūziķus – altisti Santu Vižinu un klarnetistu Gunti Kuzmu. Viņš diriģenta zizli nedaudz nolicis malā un ļaujas Šūmaņa iedvesmotiem opusiem arī klarnetista un komponista Jērga Vidmana skaņdarbam, par kuru Kuzma atzina:  “Viņš ir ļoti prasīgs ne tikai pret klarneti šajā skaņdarbā, bet pret visiem mums trijiem. Viņš burtiski pie katras nots var pierakstīt kaut kādu niansi, kaut kādu detaļu vai rakstura maiņu. Katrā taktī viņš var izmainīt tempu, ansambli apgriezt kājām gaisā.”

20. un 21. gadsimta skaņraži – vācu komponists Vidmanis un ugngārs Kurtāgs savos darbos citējuši Šūmani, un tā veidojusies arī koncerta “Šūmaņa iedvesmotie” ideja. Agnese Egliņa atzīmēja: “Dažbrīd tai mūzikai jāskan ļoti vienkārši, skaisti, romantiski – kas arī nav tik vienkārši to izdarīt ļoti dabiski.

Man liekas, šie komponisti – Kurtāgs un Vidmanis – ar savu redzējumu arī atšifrē šo Šūmani.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti