Rīta Panorāma

Helēnas Heinrihsones izstāde

Rīta Panorāma

Kultūras dzīve Cēsīs

Aktuālā intervija ar Romānu Vanagu

Romāns Vanags: Latvijas kori apliecina savu augsto kvalitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Noslēgumam tuvojas astotā Pasaules koru olimpiāde, kas Rīgā divu nedēļu garumā uzņēmusi 27 tūkstošus dziedātāju no pieciem kontinentiem. Diriģents Romāns Vanags vērtē, ka pasākums ir izdevies un teicami startē arī Latvijas kori.

Vairāk nekā simt dažādos pasākumos varējām iepazīt dziedāšanas un skatuves kultūras tradīcijas no visas pasaules, bet Rīgas un Latvijas vārds šajās nedēļās izskanējis visā pasaulē. Atvest Pasaules koru olimpiādi uz Latviju bija leģendārā diriģenta Imanta Kokara sapnis, ko viņš uzticēja īstenot savam kādreizējam skolniekam, diriģentam Romānam Vanagam. „Tas ir ļoti grūts darbs,” tagad atskatoties saka Romāns Vanags, astotās Pasaules koru olimpiādes Rīgā mākslinieciskais vadītājs. Vanaga sapnis savukārt ir izveidot Rīgu par pastāvīga starptautiska koru konkursa mājvietu, konkursam dodot diriģenta Imanta Kokara vārdu.

Romāns Vanags ir priecīgs par Latvijas koru labo startu un atzīmē, ka gūtie panākumi nekādā gadījumā nav žūrijas nodeva mājiniekiem.

„Latvijas kori patīkami atšķiras ar savu vokālo sniegumu. Ne vienmēr tie ir izteiksmīgi scēniskā ziņā, tas būtu jāmācās no citiem – skatuviskā aktivitāte un intensitāte. Tas ir grūti, bet jāattīsta,” norāda Vanags.

Viņaprāt, „koris skolā nav slodze, bet atslodze bērniem, jāatrod laiks dziedāšanai, kas izvēdina ne tikai prātu, bet arī dvēseli. Bērniem tas vajadzīgs viņu harmoniskai attīstībai.” Ja izdosies uzturēt muzikālo audzināšanu un Dziesmu svētku tradīcijas, Latvija spēs attaisnot tai piedēvēto nosaukumu – koru lielvalsts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti