Kultūra

Atklāj izstādi "Cita Sibīrija"

Kultūra

Senās mūzikas festivālā gaidāmi spoži ārzemju viesi un lieliski pašmāju mūziķi

Rokmūzikas leģendas «Black Sabbath» atvadās ar koncertu Rīgā

Rokmūzikas leģendas «Black Sabbath» atvadās ar koncertu Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Klasiskās rokmūzikas cienītāji 5.jūlijā varēs izbaudīt vienus no saviem lielākajiem gada svētkiem – ar pirmo un arī pēdējo koncertu Baltijas valstīs Rīgā savas atvadu turnejas ietvaros uzstāsies smagā roka leģendas, divu "Grammy" balvu laureāti "Black Sabbath".

Smagā roka un metāla krusttēviem, kvartetam "Black Sabbath", ar atvadu turneju noslēdzot gandrīz 50 gadus ilgušo karjeru, vairs nekas nav jāpierāda ne kritiķiem, ne publikai, tomēr grupas pirmsākums nebija vienkāršs.

Drūmais, šausmu filmas skaņu celiņa cienīgais skanējums un provokatīvie, mistikas apdvestie teksti daļu klausītāju šokēja un novērsa kritiķu uzmanību no mūziķu visai drosmīgajiem sava skanējuma meklējumiem – piemēram, džeza tradīciju iedvesmotas un tiem laikam nedzirdētas bungu spēles un smagajiem izteiksmīgajiem ģitāras rifiem.

Lai gan klausītāju grupu iemīl visai drīz, pārvarēt kritiķu pretestību Birmingemas kvartetam izdevās vienīgi ar piekto albumu "Sabbath Bloody Sabbath", kurš ienesa grupas skanējumā arī progresīvā roka elpu, taustiņinstrumentus un ievērojami daudzveidīgākas noskaņas.

Diemžēl augošos panākumus pavadošais rokenrola dzīvesveids, atkarības un lielā slodze uzliek pārbaudījumus gan grupas dalībnieku saskaņai, gan arī radošumam, tāpēc grupa zaudē savu sparu, tiesa, vairāki drosmīgi eksperimenti uzdzirkstī pat tad – un 1978.gada albumā "Never Say Die" sadzirdamas pat džeza noskaņas.

Astoņdesmito beigās grupas radošākajam un leģendārākajam daiļrades periodam pienāk gals, jo to pamet vokālists Ozijs Osborns. Pie mikrofona stājas cita leģenda, Ronijs Džeimss Dio, un grupas skanējums vērā ņemami mainās.

Bieža dalībnieku un it īpaši vokālistu maiņa astoņdesmitajos gados grupai diemžēl nepalīdz, un tā pakāpeniski nonāk aizmirstībā. Lai gan grupas skanējums joprojām ir augstvērtīgs un emocionāli piesātināts, tas ir ievērojami pietuvojies tobrīd tradicionāli smagajam metālam, ar kuru izcelties daudzu spēcīgu konkurentu vidū kļūst grūtāk.

Atgriezties rokmūzikas Olimpā "Black Sabbath" spēj tikai deviņdesmito gadu vidū, kad daudzi no tā brīža rokmūzikas toņa noteicējiem, piemēram, "Nirvana" un "Alice In Chains", skaļi atklāj, ka iedvesmu savai jaunradei smēlušies tieši no "Black Sabbath", un turpmākajos gados grupa aizvien vairāk gūst atzinību arī citu mūzikas žanru cienītāju vidū. Spilgts piemērs tam ir igauņu senās mūzikas ansambļa "Rondellus" latīniski iedziedātais grupas dziesmu albums.

Savu karjeru "Black Sabbath" gatavojas pabeigt uz tik augstas nots, par kādu varētu sapņot jebkurš mūziķis – koncertzāles uz atvadu turnejas koncertiem ir piepildītas, un atkalapvienošanās ar Oziju Osbornu ierakstītais pirmais albums „13”, kas ieturēts grupas agrīnās daiļrades labākajās tradīcijās, ierindojās gan ASV, gan britu albumu sarakstu pirmajās vietās, gūstot lielākos panākumus grupas pastāvēšanas vēsturē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti