Dziesmas ceļš. ImKa

"Dziesmas ceļš. ImKa"

Dziesmas ceļš. ImKa

"Smilšu rausis", "Menuets", 1996. gads

Dziesmas ceļš. ImKa. Smilšu rausis

Rokenrols vai bērnu dziesma? Kā dažādos laikos skanējis Imanta Kalniņa «Smilšu rausis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Puisīt, kāpēc smilšu rausis/ Drūp un ārā jūk?/ Kāpēc melni padebeši/ Pāri ceļam mūk?” Vispirms bija Viktora Kalniņa dzejolis un tad tapa Imanta Kalniņa dziesma, bet to abu – dzejoļa un mūzikas – sastapšanās vispirms izskanēja rokenrola ansambļa izpildījumā un tikai vēlāk ieguva daudziem pazīstamo lirisko dziesmas skanējumu.

“Dziesmas ceļš. ImKa”

Gaidot komponista Imanta Kalniņa 80. jubileju, LTV piedāvā stāstus par vienpadsmit iemīļotām komponista dziesmām. Atmiņās dalās, būtiskus notikumus un leģendas atklāj komponista ģimene, draugi un domubiedri.

Abi brāļi Imants un Viktors dzīvoja Rīgā Zvaigžņu ielā, kur reizēm viesojās ne tikai mūziķi, bet arī citas radošas personības, piemēram, Pēteris Pētersons, kurš, ieraudzījis Viktora Kalniņa (Vika) tekstu, to atzinis par labu un ieteicis studēt padziļināti filoloģiju. Savukārt Viks jau bija saticies ar Vitautu Ļūdēnu, kurš tolaik – 1969. gadā – bija žurnāla “Liesma” literārais konsultants un tā paša gada vasarā dzejoli “Smilšu rausis” nopublicēja žurnālā, autoram sakot: “Tev švunka ir, vajag skolu!”

Imants Kalniņš dzejoli “Smilšu rausis” ieraudzīja žurnālā “Liesma”, nevis uz sava vecākā brāļa rakstāmgalda, un tapa dziesma.

Dziesmu pirmie izpilda "Bizbizmārītes un Bigbīta mācekļi"

1969. gadā kā pirmais dziesmu izpildīja Liepājas rokenrola ansamblis “2xBBM” (“Bizbizmārītes un Bigbīta mācekļi”), kas šajā gadā uzvarēja festivālā “Liepājas dzintars”.

1970. gada 25. augusta laikrakstā “Ļeņina ceļš” lasām:

“Festivāla noslēgumā koncertēja Imanta Kalniņa vadītais Liepājas pilsētas kultūras nama bigbīta ansamblis “2xBBM”.

Ir saprotams liepājnieku prieks par šī kolektīva dzimšanu, pagaidām vēl īso augšanas laiku un neapšaubāmajiem panākumiem.”

Juris Rodionovs, grupas “2xBBM” ģitārists, atceras šo konkursu un koncertu: “Te pat “Pūt’ vējiņos!” spēlējām, publika par mums bija sajūsmā, un es ar prieku šo laiku atceros. ImKa bija toreiz Liepājas mūzikas skolas pedagogs, es tikai audzēknis un, protams, biju pagodināts spēlēt grupā. Mūsu repertuārā bija Imanta Kalniņa, “The Beatles” dziesmas un citi tā laika hiti”.

Jau tā paša gada rudenī pēc koncerta Ogrē grupa tika aizliegta un izformēta, bet jauniešu apziņā jau bija noformulējies šo melodiju neparastais skanējums, un

Imants Kalniņš kļuva par jauniešu elku, viņa dziesmas tika dziedātas akustikās ģitāras pavadījumā pēc koncertiem, pēc teātra izrādēm draugu lokā, līdzīgi domājošo grupās.

Austra Pumpure akustisko ģitāru pavadījumā

Vēlākos gados dziesma “Smilšu rausis” no rokenrola pārtapa par lirisku bardu dziesmu, ko akustisko ģitāru pavadījumā izpildīja leģendārā Austra Pumpure un Austrasbērni (skolnieki un domubiedri).

“Tas bija 1988. gads, Rīgā, Latvijas Leļļu teātra telpās, notika Austras Pumpures koncerti, katru vakaru cits, bija tautas dziesmu izlase, mīļdziesmiņas, bet viens vakars bija veltīts Imantam Kalniņam,” stāsta Austrasbērnu dalībniece Agita Kaužēna, “Mamma mani aizveda tieši uz Imanta Kalniņa dziesmu koncertu, un es atceros “Smilšu rausi”,

es klausījos kā apburta, neko līdzīgu nebiju dzirdējusi, tajā brīdī es apskaudu visus, kas uz skatuves un vēlējos būt kopā ar viņiem!”

Tas drīz arī notika un Agita Kaužēna izdziedāja “Smilšu rausi” ar visiem sava laika Austrasbērnu puišiem.

Viņa atzīmē: “Patiesībā jau šī dziesma ir bērnu dziesma, tā es to uztveru, tajā ir tik daudz mīlestības, ģimenes mīlestības, tā ir rotaļa starp puisi un meiteni, māsu un brāli. Tā dziesma ir kā liela grāmata par ģimeni! Austra to dziedāja kā rotaļu, kā spēli!”

Viks salīdzinot “2xBBM” un Austrasbērnu izpildījumu saka: “Katrs kādu savu niansi gan skanējumam, gan dziesmas vēstījumam pieliek, Imanta pirmajai grupai tas skanēja kā bīts, Austra to interpretēja kā bērnu dziesmu.

Nav pareizi un nepareizi, abi izpildījumi  ir labi!”

Jauns skanējums Olgas Rajeckas balsī

Vēl citu skanējumu dziesma ieguva 1995. gadā, kad to Imanta Kalniņa dziesmu programmā “Pilsētā, kurā piedzimst vējš” iedziedāja Olga Rajecka un tā laika ASV latviešu grupas “Akacis” dalībnieks Gatis Gaujenieks.

“Man nekad nav bijis žēl, ka citi dzied dziesmu, ko esmu izpildījusi, tā jau nav mana dziesma, bet mana vienīgā vēlēšanās, lai dziesmas izpildījums nekļūst lēts, lai tā netiek neritmiski norepota, lai ir baudāma,” norāda Olga Rajecka. “Es bieži esmu nodevusi savu pieredzi un palīdzējusi dziesmu sajust, ja man vaicā!”

Bez citiem profesionāliem izpildītājiem (“Menuets”, Olga & Igo, Paula Ķiete & Kristaps Rūķītis, Zane Gudrā, “Turaidas Roze”, “Grey Velvet Trio”) dziesma “Smilšu rausis” ir plaši izpildīta arī vienkārši tautā, kad ir patika un iemesls dziedāt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti