Rīta Panorāma

Intervija ar Edvīnu Bērziņu

Rīta Panorāma

Intervija ar Aldi Laviņu

Komponista Riharda Zaļupes "Z Atmosfēras"

Riharda Zaļupes albums «Z atmosfēras» - personiskas pārdomas par globāliem jautājumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc vairāku gadu pārtraukuma komponists, sitaminstrumentu virtuozs Rihards Zaļupe izveidojis savu otro solo albumu "Z atmosfēras". Koncertā Rīgā Lielajā ģildē šonedēļ komponists iepazīstinās ar savu jaunāko solo projektu, kurā dzirdama tikai oriģinālmūzika. Jaunradītie skaņdarbi klausītāju aizvedīšot mazliet meditatīvā ceļojumā. Turklāt šis komponistam ir līdz šim personīgākais projekts, jo mūzika atklāj viņa pārdomas par globāliem jautājumiem.

Savu jauno albumu "Z atmosfēras" sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe pilnībā veidojis pats. Komponists iespēlējis visas perkusijas, marimbu, pats ieskaņojis studijā klavieres, kā arī veidojis elektroniskās kompozīcijas. Jauno albumu mūziķis sauc par intīmu, piepildītu ar viņa skatījumu uz pasauli un meditatīvu noskaņu.

"Es muzikālā valodā mēģinu runāt par tām lietām, kas man pēdējā laikā ir ļoti aktuālas. Tās nav tikai kādas muzikālas lietas, bet arī globālas problēmas. Piemēram, dzīvnieku aizsardzība visā pasaulē, kā mēs izmantojam dzīvniekus savai labsajūtai, kā mēs izcērtam pasaules mežus, kā pasaulē vispār viss mainās. Pēdējos gados es meklēju katram skaņdarbam dziļāku jēgu - vienalga, vai tas būtu akadēmisks skaņdarbs, vai populārās mūzikas darbs," stāsta Rihards Zaļupe.

Projektā saklausāmas arī tradicionālās latviešu tautasdziesmu melodijas - tieši motīvi no ziemas un vasaras saulgriežu tautas dziesmām, kas nākušas no Latgales puses. Turklāt šoreiz atsevišķiem skaņdarbiem Rihards Zaļupe pat ierunājis tekstus, kurus savukārt uzrakstījusi viņa sieva.

"Man šinī ziņā jāpasaka milzīgs paldies savai sievai, viņa vispār raksta dzeju un ir sarakstījusi pāris skaņdarbiem tekstus, kurus es rakstīju korim "Kamēr...", tāpat arī 8.martā Valsts akadēmiskais koris ["Latvija"] manu jaundarbu atskaņos tieši ar viņas tekstiem. Arī te albumā mums sakrita domas par to, kam tur jābūt, un teju vienā dienā radās teksti sešām dziesmām. Bet bieži vispār laikam jau nevar dzirdēt instrumentālistu balsis ierakstos," norāda mūziķis.

Kopš debijas albuma "Marimba Dance" 2007.gadā pagājis ilgs laiks. Komponists atzīst, ka jaunie skaņdarbi krietni atšķiroties no pirmā jau starptautiski iecienītā Riharda Zaļupes albuma. Līdz ar jauno albumu veidota arī solo koncertprogramma "Ziemas atmosfēras".

"Es gribētu, lai cilvēki atnāk uz koncertu un viņam ne par ko nav jādomā - vienkārši sēdēt un klausīties ar aizvērtām acīm. Šis noteikti ir tas albums, kur esmu mēģinājis apvienot savu pēdējo astoņu gadu pieredzi, sākot ar akadēmisko mūziku un iebraucot kārtīgi arī filmu mūzikas žanrā un visos pārējos, kuros vien esmu darbojies," saka Rihards Zaļupe.

Kā vēstīts, nedēļas nogalē, 12.martā, Riharda Zaļupes jaunā albuma prezentācijas koncerts "Ziemas atmosfēras" notiks Rīgā, Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti