Kultūras ziņas

Bramberga lielās formas darbi "Liepājas dzintarā"

Kultūras ziņas

Bezmaksas kino Doma dārzā

Senās mūzikas koncerti Rīgā un Rundālē

Rīgu un Rundāli pieskandinās Starptautiskais senās mūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

12.jūlija vakarā Mazajā ģildē izskanēs 24. Starptautiskā senās mūzikas festivāla atklāšanas koncerts ar solistes Elīnas Šimkus un senās mūzikas ansambļa “Fantasia Ficta” no Šveices uzstāšanos.

Trīs dienu laikā koncertvietās Rīgā un Rundāles pilī skanēs itāļu, vācu un angļu baroka mūzikas opusi, kā arī spāņu un flāmu vecmeistaru skaņdarbi.

Sengaidītu tikšanos Senās mūzikas festivāla atklāšanas koncertā Mazajā Ģildē piedzīvos soliste Elīna Šimkus un senās mūzikas ansamblis “Fantasia Ficta” no Šveices, dzīvespriecīgā skanējumā savijot itāļu un baroka mūzikas pērles. Pirms mēģinājuma Elīna Šimkus atklāja, ka padziļinātā interese par seno mūziku viņas dzīvi ir īpaši mainījusi, piešķirot jaunas krāsas un emocijas, un atklājot iepriekš neapzinātas balss iespējas.

“Šī ir man īpaša programma, tā ir vissenākā mūzika, ko es līdz šim Latvijā esmu atskaņojusi,” atzina Šimkus. “Ar to saistās šis nelielais satraukums, kā nu būs, kā Latvijas klausītājs pieņems jaunās krāsas un intonācijas manā balsī un interpretācijā, jo mēs šobrīd runājam par 14., 15. un 16.gadsimta mūziku, un tie ir četrus piecus gadsimtus senāka mūzika, nekā es līdz šim Latvijā tipiski esmu atskaņojusi.”

Senās mūzikas ansambļa “Fantasia Ficta” dalībniekus vieno kopīgas studijas Ženēvas Mūzikas augstskolas Senās mūzikas centrā. Kopā viņi spēlē trīs gadus.

“Tā ir dabīga mūzika, līdzīgi kā sarunāties, kā dziedāt. Es mīlu vēsturi un populāro mūziku, un dzīvi kopumā,” neslēpa “Fantasia Ficta” mūziķe Feodora Diakofa.

Savukārt viņas ansambļa kolēģis Boriss Konstanzo pastāstīja: “Pateicoties mūsu ansambļa nosaukumam, varam atļauties daudz improvizēt, justies brīvi. Pirms tam es spēlēju roku, līdz sapratu, ka man nepieciešams kas maigāks, un šī mūzika ir ļoti intīma un maiga. Tā mani pilnībā izmainīja. Tagad es mazāk lietoju alkoholu, ansamblī satiku savu sievu un citus jaukus cilvēkus.”

“Senā mūzika pēdējos gados man ir īpaši tuvs un mīļš jaunatklājums mākslinieciskajā jomā,” atklāja Elīna Šimkus. “Es šobrīd studēju arī maģistrantūrā mūsu Mūzikas akadēmijā, tā ka interese ir. Tas viss, protams, saistīts ar padziļinātiem meklējumiem par iepriekšējiem laikmetiem, un ir ļoti daudz jaunas skaistas informācijas un skaistas mūzikas.”

Senās mūzikas festivāls šogad ilgs trīs dienas - no ceturtdienas, 12.jūlija, līdz sestdienai, 14.jūlijam,  Rīgā un Rundālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti