Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls - seni instrumenti, krāšņi tērpi, jauni talanti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 24.jūlijā, ar koncertu Rundāles pilī sāksies Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls. Tā īpašā atšķirības zīme - visi koncerti šajā festivālā tiek atskaņoti ar vēsturisko instrumentu kopijām. Senajiem instrumentiem piemīt daudz dabiskāks skanējums, un tie pasaulē iemanto arvien lielāku popularitāti. Festivāls kopumā piedāvās deviņus koncertus, ieeja tajos būs bez maksas.

"Tas ir tāpat kā, ja jūs ēdat bioloģisku audzētu gurķi, jūs automātiski to atšķirat no ģenētiski modificēta, ar aizvērtām acīm," ar šādu salīdzinājumu festivāla mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs atbild uz jautājumu, vai cilvēks ar netrenētu ausi var atšķirt vēsturiskā instrumenta skanējumu no mūsdienu instrumenta. Viņš arī piebilst, ka bieži vien tieši no mūzikas lauciņa tālāk stāvoši cilvēki šos vecos instrumentus intuitīvi spēj saprast un novērtēt labāk, jo vienkārši tiem piemīt daudz dabīgāks skanējums.

"Šie instrumenti runā, tā ir dzīva valoda. Interesanti, ka tie, kuri saprot retoriku, piemēram, aktieri, viņi automātiski saprot šo vēstījumu, var sarunāties tā, kā tas ir arī domāts, jo mūzika ir valoda. Tur ir tīra enerģijas plūsma, tur nav daudz metāla, bet pārsvarā ir koks," uzsver Māris Kupčs.

Šī tīrā enerģijas plūsma tad arī piepildīs Rīgas vēsturiskās mūzikas un dejas festivālu, jo tajā visi koncerti tiks atskaņoti tikai uz vēsturisko instrumentu kopijām.

Festivāla ieskaņas koncerti notiks piektdien un sestdien, 24. un 25.jūlijā. Piektdien Rundāles pilī uzstāsies jauna senās mūzikas grupa "Seconda Practica", kurā darbojas dažādu tautību pārstāvji. Mūziķi veidos muzikāli teatrālu uzvedumu ar dejām.

"Viņi kopā ir 11 cilvēki, viņiem rezidences vieta ir Holande, bet viņi ir dažādu tautību mūziķi. Viņi kopā gatavo 17.gadsimta mūzikas programmu," par ansambli stāsta Māris Kupčs.

Latvijas jaunie talanti savukārt tiks izcelti sestdienas, 25.jūlija, koncertā, kas notiks mākslas muzeja "Rīgas birža" ātrijā. Tajā uzstāsies baroka kora un baroka orķestra "Collegium Musicum Riga" solisti, kā arī jaunais klavesīnists Ernests Neimanis, kurš šobrīd Vīnē studē vēsturisko taustiņinstrumentu spēli.

"Viņam piemīt visas ģēnija īpašības - plīvojoši mati, harismātisks acu skatiens un veiklas pirkstu kustības. Pagājušajā gadā uz viņa koncertu pavisam nejauši biržā bija iemaldījušies divi vai trīs skeiteri ar visiem dēļiem. Man par brīnumu, es pēc tam viņus redzēju nākamajā koncertā, kurā jau viņi bija bez dēļiem un jau diezgan smalki saģērbušies. Tā ka - acīmredzot ir ļoti labi popularizēt viņu jaunu cilvēku vidū," par Ernestu Neimani saka Māris Kupčs.

Rīgas vēsturiskās mūzikas un dejas festivāla koncerti turpināsies jau augustā, un programma būs ļoti plaša un daudzveidīga.

Mazajā ģildē būs skatāmas divas franču operas, balstītas Luija XIV laika galma komponistu mūzikā. Koncertā piedalīsies baroka koris, orķestris un deju ansamblis, visi būs tērpti krāšņos Rundāles pils tērpos.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā būs īpaša programma "Ēnu teātris ar klavesīnu", bet Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā baroka kora mūzikas mīļotājiem tiks atskaņota Heinriha Šica mūzika.

Vairāku koncertu uzmanības centrā būs konkrēti vēsturiskie instrumenti, tā, piemēram, 11.augustā Mazajā ģildē muzicēs vēsturisko klarnešu trio "TutzFrequenz" no Vācijas. Tajā varēs iepazīt senās klarnetes - šalmeju, baroka klarneti un basethornu.

"Mēs parādīsim, kas ir Mocarta klarnete un Mocarta basethorns, jo tas bija ļoti īpašs instruments. Šim instrumentam ir sarakstīts Mocarta Klarnetes koncerts un arī Rekviēms. Būtībā visi, kas mūsdienās atskaņo šos darbus, grēko pret atskaņojuma kvalitāti, jo tur ir jābūt tieši šādiem instrumentiem. Tas tembrs ir unikāls," norāda Māris Kupčs.

Festivālu 20.septembrī "Rīgas biržā" noslēgs Rīgā dzimušā, bet šobrīd Izraēlā dzīvojošā izcilā klanesīnista Dāvida Šēmera koncerts.

Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls aizsāksies šīs nedēļas nogalē, un kopumā deviņos koncertos ilgs līdz 20.septembrim.

Visos koncertos ieeja ir bez maksas, izņemot ieskaņas koncertu 24.jūlijā Rundālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti