Labrīt

Jaunā ekspozīcija LNMM veltīta laikmetīgās mākslas lomai neatkarības atgūšanas periodā

Labrīt

Bezmaksas piena un augļu izdalei skolās nepieciešami papildu 5 miljoni eiro

Norisinasies Rīgas tango karaļa Oskara Stroka 130. jubilejai veltīta konference

Rīgas tango karaļa, komponista Oskara Stroka 130. jubileju atzīmēs ar starptautisku konferenci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šis ir leģendārā komponista, par Rīgas tango karali dēvētā Oskara Stroka 130. jubilejas gads. Viņa jubilejai veltīta starptautiska konference 2. un 3. februārī notiks Mūzikas akadēmijā. Tajā piedalīsies pētnieki no septiņām valstīm, kuri aktualizēs gan Stroka muzikālo mantojumu, gan plašākā kontekstā paraudzīsies uz šlāgera un populārās mūzikas uzvaras gājienu Eiropā 20. gadsimta sākumā.

"Melnās acis", "Mēness rapsodija" un daudzas citas Oskara Stroka komponētās melodijas pagājušā gadsimta 20. un 30. gados aizskanēja līdz Parīzei, Berlīnei un Vīnei un skan daudzviet pasaulē joprojām.

Rīgas tango karaļa 130. jubilejai veltīta Mūzikas akadēmijas starptautiskā konference, kurā būs vairāki priekšlasījumi tieši par Oskaru Stroku. Vienu no tiem nolasīs viesis no Vācijas, Oskara Stroka un Edija Roznera muzikālā mantojuma biedrības pārstāvis Dmitrijs Dragiļevs. Par iespēju viņu dzirdēt Rīgā gandarīts konferences idejas autors, Mūzikas akadēmijas profesors Jānis Kudiņš: "Dmitrijs Dragiļevs ir dzimis rīdzinieks, kurš gan jau kopš 90. gadiem dzīvo Vācijā, Berlīnē. Viņš bija arī viens no šīs biedrības iniciatoriem. Pianists, vēsturnieks, dzejnieks. Viņš sniegs priekšlasījumu par to, kā šo gandrīz 30 gadu garumā biedrībai ir veicies ar Stroka mantojuma apzināšanu un izpēti."

Stroks ir konferences atslēgas personība, bet kopumā konference pievērsīsies plašākam tematam un apskatīs pagājušā gadsimta 20., 30. gadu jeb starpkaru periodu, kad visā Eiropā uzplauka šlāgeris vai populārā mūzika.

Oskars Stroks
Oskars Stroks

Jānis Kudiņš skaidro: "Pats vārds "šlāgeris" – īpaši vācvalodīgajās zemēs, pie kurām tolaik piederēja arī Latvija, Rīga – vienkārši kļuva par tādu jumta apzīmējumu visam tolaik modē nākušajam. Toreiz ienāca modernie, izklaides deju ritmi – tango, fokstrots, čarlstons un vēl, un vēl. Šķiet, ka mēs varbūt varētu mēģināt šajā konferencē paraudzīties, kā ir bijis 20. gadsimta sākumā, starpkaru periodā dažādās valstīs un kāda tam ir bijusi ietekme pēc tam. Ko mēs sadzirdam no šī saldo melodiju kopuma mūsdienās."

Konferences dalībnieks no Zalcburgas universitātes Nils Grošs aplūkos 30. gadu sākuma vācu operešu un rēviju dziesmu iestudējumus, Nikolā Komatovičs no Serbijas runās par tolaik jaunā medija – radio – lomu populārās mūzikas aktualizēšanā, tāpat uzzināsim, kā šlāgermūzikas uzvaras gājiens starpkaru periodā izpaudās Igaunijā un Lietuvā. Konferencē būs arī attālināta tikšanās ar kādu tālāku viesi. Jānis Kudiņš stāsta: "Mums ir paredzēts arī viens pieslēgums no tālās Honkongas, kuras dalībnieks varbūt tā eksotiskāk mums pastāstīs par šo šlāgera tendenci, kāda parādījās Taivānā saistībā ar Tālo Austrumu, Ķīnas muzikālo kultūru un kādu tas guva vēlāko attīstību."

Latvijas dalībnieks konferencē Indriķis Veitners iezīmēs populārās mūzikas saikni ar džezu, Alberts Rokpelnis pievērsīsies šlāgermūzikas nošu izdevumiem 20.–30. gados, bet Lauma Mellēna-Bartkeviča vēstīs, kā populāro mūziku ieskandināja mūsu operas slavenās balsis. "Mariss Vētra, Artūrs Priednieks-Kavarra un vēl citi ar savām skanīgajām balsīm ir iedziedājuši latviskotajās teksta versijās tā laika šlāgerus, kas pēc izcelsmes oriģinālā citās valodās bija ieplūduši," turpina Jānis Kudiņš.

Oskara Stroka 130. dzimšanas dienas gadskārtai veltītā starptautiskā zinātniskā konference notiks 2. un 3. februārī Mūzikas akadēmijā, tā notiks angļu valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti