Rīgas Sv. Pētera baznīcā izskanēs Uģa Prauliņa «Odi et amo» 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas Sv.Pētera baznīcā kamerkoris “Muklājs” klausītājus priecēs ar koncertu Ziemassvētku noskaņās, izpildot trīs “P” – Prauliņa, Perta un Pulenka skaņdarbus. Koncerts notiks sestdien, 15. decembrī, plkst. 18.00. Jau vairākus gadus Rīgas kultūras centra “Iļģuciems” kamerkoris “Muklājs” bagātina Rīgas domes piedāvāto kultūras pasākumu programmu, Adventa laikā uzstājoties kādā no Rīgas dievnamiem, informēja kamerkora “Muklājs” pārstāvji.

Šogad Trešās adventes koncerts izskanēs Rīgas Sv. Pētera baznīcā, programmā – Frensisa Pulenka četras  Ziemassvētku motetes, Arvo Perta “Magnificat” un Uģa Prauliņa vokāli instrumentālais cikls "Odi et amo" (“Nīstu un mīlu”). Koncertam īpašu noskaņu piešķirs un senās baznīcas velves izgaismos dažādas gaismu vīzijas.

Koncertu koris atklās ar franču komponista Fransisa Pulenka (Francis Poulenc) 1938. gadā komponētajām četrām Ziemassvētku motetēm (“Quatre motets pour le temps de Noël”). Šī kompozīcija prasa īpašu kora vokālo un tehnisko meistarību, izpildot krāsaino sabalsojumu komponistam raksturīgajā manierē ar katoļu garīgajiem tekstiem – gan pielūdzot Jaunavu Mariju, gan izstāstot, ko, zvaigznes vadīti, dzirdēja gani, un noslēdzot ciklu ar slavinājumu Kristus dzimšanai. 

Turpinājumā – igauņu komponista Arvo Perta (Arvo Pärt) 1989. gadā komponētā piecbalsīgā kompozīcija “Magnificat”, kuru autors rakstījis, imitējot zvanu skaņas, ko pats nodēvējis par “tintinnabuli”(no latīņu vārda “tintinnabulum” – zvans). Septiņu minūšu kompozīcijā lietots dalītais taktsmērs, kas caur Lūkas evanģēlija garīgajiem tekstiem ar komponista ļoti personīgo un smeldzīgo mūziku klausītājam paspilgtina adventes laika meditatīvo vēstījumu. 

Koncerta noslēgumā Uģa Prauliņa 52 minūšu garā kompozīcija kā akadēmiskās mūzikas un rokoperas sintēze – skaņdarbu cikls korim, solo balsīm un instrumentālajam ansamblim. Tekstam izmantoti gan Bībeles un lūgšanu teksti, gan antīko, viduslaiku un renesanses dzejnieku darbi latīņu valodā. Uģis Prauliņš netradicionāli ietērpis garīgo mūziku, apvienojot kori, solistus un vairākus mūzikas instrumentus ar elektronikas iespējām. Dažādā stilistika savij gan senās mūzikas askēzi un renesanses motetes, gan roka elementus. Kompozīcija guvusi starptautisku atzinību un 1999. gadā atzīta par Gada ierakstu Latvijā.

"Odi et amo" taustiņinstrumentu un elektronikas pavadījumu izpildīs pats komponists Uģis Prauliņš. Skanējumu kuplinās stīgu kvartets – Indulis Cintiņš (vijole), Ivars Brīnums (vijole), Ineta Abakuka (alts) un Dace Zālīte (čells). Kompozīcijas sitamo instrumentu partijas dzirdēsim perkusionista Mareka Alkšņa sniegumā. Savukārt soprāna solo partijas uzticētas Agnesei Urkai. 

Ieeja koncertā ir bez maksas. Rīgas domes kultūras centra “Iļģuciems” kamerkoris “Muklājs” ir dibināts 1989. gadā. Kopš 2012. gada kora mākslinieciskais vadītājs ir Jānis Kokins. Līdz 2012. gadam kori vadīja tā dibinātāja Sandra Šmate. Koris ir vairākkārtējs Dziesmu svētku koru karu laureāts un starptautisko festivālu un projektu dalībnieks. “Muklājs” ar panākumiem piedalījies starptautiskos koru konkursos vairākās valstīs. Pašlaik kora rindās ir 32 dziedātāji. Kolektīva repertuārā ir skaņdarbi no renesanses līdz pat 21. gadsimta mūzikai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti