Kultūras ziņas

"Sinfonietta Rīga" noslēdz sezonu

Kultūras ziņas

Laikmetīgā baleta izrāde "Balsis klusumā"

Rīgas Saksofonu kvartetam – 30

Rīgas Saksofonu kvartets svin trīsdesmitgadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sestdienas, 21. maija, vakarā Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcā Rīgas Saksofonu kvartets aicināja uz savu 30 gadu jubilejas koncertu. Līdzās kvarteta mūziķiem koncertā piedalījās arī viņu muzikālie domubiedri – kamerkoris "Ave Sol" un diriģents Jurģis Cābulis, sitaminstrumentālisti Elīna Edzele, Guntars Freibergs un ērģelniece Kristīne Adamaite. Koncerta programmā izskanēja garīgi spēcinoša latviešu komponistu mūzika.

Sestdienas vakarā Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas velves ar savu universālo skanējumu piepildīja Rīgas saksofonu kvartets. Ar tā darbību 1992. gadā aizsākusies akadēmiskās saksofonmūzikas ēra latviešu mūzikā, un kopš tā laika kvartets darbojies nepārtraukti, kļūstot par vienu no nozīmīgākajām un pieredzes bagātākajām vienībām Latvijā. Kvartetā spēlējuši virkne Latvijas spožāko saksofonistu, taču kopš pirmsākumiem tajā darbojas tā dibinātājs, profesors Artis Sīmanis, kurš neslēpj:

"Tā ir daļa no manas dzīves, jo tas ir bijis viens no maniem mērķiem – šādu ansambli savā laikā nodibināt, un tomēr – ja mēs esam tik ilgi noturējušies kopā, tas būtībā ir fantastiski."

Arī pārējie kvarteta dalībnieki atzīst, cik ansamblis viņiem ir svarīgs.

"Pirmkārt, tas ir milzīgs gandarījums šeit būt un sirsnīga pateicība Artim, ka viņš mūs ir pieņēmis šajā kompānijā," bilst saksofoniste Baiba Tilhena.

Ainars Šablovskis atzīst: "Kvartets man ir ļoti daudz palīdzējis izprast kamermuzicēšanas nianses. Tā ir ļoti nozīmīga manas dzīves daļa un viena no lielākajām muzicēšanas iespējām, kāda bijusi līdz šim."

"Tā ir mūziķim laime – spēlēt kameransamblī, it īpaši saksofonistam, jo, kā mēs visi zinām, profesionālam saksofonistam Latvijas mūzikas dzīvē nav nemaz tik daudz darba iespēju. Tāpēc šis kvartets tiešām ir mūziķiem sirdslieta," uzsver Katrīna Kivleniece-Cābule.

Šajos gados kvartetam izdevies lauzt stereotipu par saksofonu kā instrumentu, kurš atskaņo tikai džezu. Būdams Lielās mūzikas balvas laureāts, kvartets ir kā centrālā ass pašu radītajam festivālam "Saxophonia". Tieši šim festivālam un kvartetam veltīti vairāki desmiti latviešu komponistu jaundarbu, tai skaitā Riharda Dubras "Dziedinošais lietus".

"Tur ir visu laiku bijis Artis Sīmanis, kas ir tā kā tāda nerimstoša dzirkstelīte, kurš visu laiku ik pa brīdim piezvana: "Nu, vai tu varētu atkal kaut ko, varbūt tu varētu vēl kaut ko?". Tā tas pamazām gājis un, kā lai saka, tas arī manī to interesi radījis. Labu laiku mēs esam sadarbojušies, un es laikam patiešām diezgan daudz saksofona mūzikas, pateicoties viņam, esmu uzrakstījis," par sadarbību stāsta komponists Dubra.

Koncertā pirmatskaņojumu piedzīvoja Georga Pelēča veltījums kvartetam, Uģa Prauliņa "Ainiņas" no Skiču burtnīcas saksofonu kvartetam un sitaminstrumentiem. Taču par centrālo šķautni kļuva garīgā mūzika, kopā ar kori "Ave Sol" un diriģentu Jurģi Cābuli atskaņojot Jēkaba Jančevska un Ērika Ešenvalda skaņdarbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti