Rīgas saksofonu kvartets koncertē Kazahstānā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas saksofonu kvartets ar diviem koncertiem viesojas Kazahstānā. Muziķi aicināti uzstāties Latvijas Republikas vēstniecības Kazahstānā rīkotajā pasākumā par godu Latvijas valsts svētkiem, bet sestdien, 22.novembrī, kvartets sniegs koncertu plašam kultūras un mūzikas interesentu lokam Kazahstānas Nacionālās mākslas universitātē Astanā.

 „Koncerta klausītājiem Kazahstānas Nacionālās mākslas universitātē tiks piedāvāta plaša un daudzveidīga programma, kuru, pirmkārt, nosaka akadēmiskā vide ar noturīgām mūzikas apmācības un koncertdzīves tradīcijām, otrkārt, Rīgas kā Eiropas Kultūras galvaspilsētas un nākamgad Eiropas Savienības Padomē prezidējošās valsts statuss. Rīga savā vēsturiskajā attīstībā daudzu gadsimtu garumā vienmēr ir bijusi daudznacionāla, tāpēc mēs savā programmā centīsimies mūziku parādīt plašākā kultūras kontekstā,” sagatavoto programmu raksturo kvarteta mākslinieciskais vadītājs Artis Sīmanis.

„Treškārt, klausītājiem vēlamies parādīt, ka saksofons spēj atskaņot ļoti dažādu stilu un žanru mūziku – sākot no baroka pārlikumiem, caur mūsdienu oriģinālmūziku saksofonu kvartetam līdz pasaules mūzikas un džeza mūzikas aranžējumiem,” turpina Artis Sīmanis.

Rīgas saksofonu kvartets daudzsološi sevi pieteica 1992. gadā un tieši ar tā darbību ir aizsākusies akadēmiskās saksofonmūzikas ēra latviešu mūzikā. Kvartets koncertē ne tikai koncertzālēs, bet arī skolās, baznīcās, pilīs, izstāžu atklāšanās un brīvdabas koncertos. Ar savu spēli tas ir guvis atzinību gan publikas, gan kritiski noskaņotu speciālistu vidū. Liela nozīme ir bijusi arī iesīkstējušo stereotipu laušanai Latvijā par saksofonu kā tīri džezisku instrumentu. To apliecina kvarteta dažādais un daudzveidīgais repertuārs.

Rīgas saksofonu kvartetu izveidoja un vada Artis Sīmanis - starptautiskā saksofonmūzikas festivāla "Saxophonia" iniciators un mākslinieciskais vadītājs. Kopš 2007.gada Artis Sīmanis ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors, turpina darbu arī kā saksofona klases profesors un pedagogs. Par saksofonmūzikas popularizēšanu 2010.gadā Artis Sīmanis ir apbalvots ar Trīszvaigžņu ordeni. Kopā ar pieredzējušo kvarteta vadītāju koncertā uzstājas trīs gados jauni, taču jau ievērojamu starptautisku pieredzi guvuši saksofonisti – Ilze Lejiņa, Ainars Šablovskis un Baiba Tilhena.

Savā vairāk nekā divdesmit gadu pastāvēšanas laikā Rīgas saksofonu kvartets ir muzicējis Norvēģijā, Zviedrijā, Dānijā, Somijā, Igaunijā, Krievijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā, Austrijā, Vācijā, Portugālē, Kanādā, Ķīnā, ASV, Francijā, Horvātijā, Slovēnijā, Rumānijā, Bulgārijā, Itālijā un Izraēlā. Tas piedalījies starptautiski nozīmīgos mūzikas festivālos un pārstāvējis Rīgu tās kultūras dienās Varšavā, Porto, Lībekā, Maskavā un Prāgā. Par aktīvu koncertdarbību un augstu māksliniecisko sniegumu 1999. gadā tas saņēmis Lielo Mūzikas balvu – Latvijas valsts augstāko apbalvojumu mūzikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti