Rīgas saksofonu kvartets aicina uz 25 gadu jubilejas koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgas saksofonu kvartets ielūdz klausītājus uz savas 25. dzimšanas dienas koncertu otrdien, 25. aprīlī, plkst. 18 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē. Jubilejas koncertā kopā ar kvartetu muzicēs gadu gaitā iegūtie skatuves draugi un arī bijušie kvarteta dalībnieki, atskaņojot rūpīgi atlasītu svētku programmu, tostarp īpašu Kārļa Lāča jaundarbu, informē koncerta rīkotāji.

Rīgas saksofonu kvarteta darbība aizsākās 1992.gadā, un pirmais publiskais koncerts notika jau tā paša gada 5.maijā Lielās ģildes Minsteres zālē. Kopš tā laika ir piedzīvots un paveikts ļoti daudz. Pēc kvarteta dibinātāja prof. Arta Sīmaņa iniciatīvas un aktīvas organizatoriskās darbības jau kopš 1999.gada Latvijā norisinās Starptautiskais saksofonmūzikas festivāls “Saxophonia”. Šogad tas svinēja desmito jubileju. Festivāla ietvaros notiek arī konkurss jaunajiem Latvijas saksofonistiem. Gadu gaitā kopumā tajā piedalījušies ap 800 dalībnieku.

Savā pastāvēšanas laikā Rīgas saksofonu kvartets koncertējis 32 pasaules valstīs – ne tikai Eiropā, bet arī ASV, Kanādā, Ķīnā, Indijā, aktīvi popularizējot latviešu mūziku. Kvartetam bijusi lieliska sadarbība ar tādiem latviešu komponistiem kā Alvils Altmanis, Dace Aperāne, Pēteris Butāns, Līga Celma, Rihards Dubra, Ēriks Ešenvalds, Niks Gothams, Jēkabs Jančevskis, Kārlis Lācis, Georgs Pelēcis, Jēkabs Nīmanis, Valdis Muktupāvels, Raimonds Tiguls, Rihards Zaļupe u.c. 1999.gadā kvartets saņēma augstāko apbalvojumu mūzikā Latvijā – Lielo mūzikas balvu.

Kvarteta sastāvā šobrīd muzicē Katrīna Kivleniece (soprāna saksofons), Artis Sīmanis (alta saksofons), Ainars Šablovskis (tenora saksofons) un Baiba Tilhena (baritona saksofons).

Jubilejas koncertā 25.aprīlī piedalīsies arī kādreizējie kvarteta mūziķi, Latvijā populāri saksofonisti – Gints Pabērzs, Arvīds Kazlausks, Oskars Petrauskis, Renārs Lācis, Artis Gāga, kā arī nu jau Maskavas saksofonu kvinteta dalībnieks Niks Šeffers. Tieši šim notikumam un šādam plašam saksofonistu sastāvam komponists Kārlis Lācis sacerējis savu skaņdarbu “Jubilejas valsis”, kura pirmatskaņojumā piedalīsies arī pats autors un ritma grupa.

Tāpat koncerta viesi būs ilggadējie kvarteta skatuves sadarbības partneri: pianiste Herta Hansena, Latvijas Nacionālās operas un baleta soliste Kristīne Gailīte un Ieva Parša, etnomuzikologs un komponists Valdis Muktupāvels un akordeonists Savva Zihs. Koncertu vadīs muzikologs Orests Silabriedis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti