Kultūra

Šonedēļ notiks Introvertās mākslas festivāls

Kultūra

"Zīmējumu teātrī" notiks pirmizrāde izrādei "Pazudušais dēls"

''Rīgas ritmi'' šogas pulcēs mūziķus no Amerikas, Itālijas, Francijas un citām valstīm

«Rīgas ritmi» - jaunās vietās un ar jaunu atvēzienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēcjāņu nedēļa jau vairāk nekā 15 gadu garumā Rīgā ir festivāla „Rīgas ritmi” laiks. Festivālu atklās 28.jūnijā, un līdz pat sestdienai piecās norises vietās tas piedāvās virkni ļoti interesantu džeza koncertu. Viesu vidū būs gan daudzkārt godalgotā blūza leģenda Rūtija Fostere no Amerikas, gan izcilais akordeona spēles meistars Simonē Zančīni no Itālijas, gan atraktīvā „baltā fanka” grupa „Electro Deluxe” no Francijas un vēl daudzi citi.

Viena no festivāla viešņām būs Sinne Eeg – šobrīd Skandināvijā ļoti populāra dziedātāja, trīs reizes saņēmusi Dānijas mūzikas balvu kategorijā „Labākais džeza vokāla albums”.

 

Gan Sinne Eeg, gan amerikāņu pianista Džona Bīslija uzstāšanos skatītājiem būs iespēja baudīt jaunā festivāla norises vietā – Ziedoņa zālē Nacionālajā bibliotēkā, kas ir īsti piemērota akadēmiskajam džezam.

Jaunā norises vietā šogad notiks arī galvenie festivāla koncerti, proti, no Kongresu nama tie būs pārcēlušies uz Rīgas Doma dārzu.

Ideja pieder festivāla rīkotājam Mārim Briežkalnam: „Faktiski man tā ideja bija tāda, ka mēs esam ar savu kvintetu ārzemēs vairākās vietās uzstājušies tieši baznīcu vai katedrāļu iekšpagalmos, kur ir īpaša aura. Tas it kā ir ārā, bet tai pašā laikā sienas akustiski ļoti labi palīdz māksliniekiem. Un tā mēs šobrīd no Kongresu nama esam pārcēlušies uz Rīgas Doma dārzu.”

Rīgas Doma dārzā koncerti notiks trīs vakarus – ceturtdien, piektdien un sestdien, katrā vakarā piedāvājot tikšanos ar diviem māksliniekiem.

Ceturtdien koncertus Doma dārzā atklās brazīļu ģitārists Jamandu Košta. Viņš uz „Rīgas ritmiem” aicināts atkārtoti, un šādu lēmumu Māris Briežkalns pieņēmis pēc tam, kad dzirdējis viņu Venēcijas džeza festivālā, kur viņš ar savu apbrīnojami meistarīgo spēli aizrāvis publiku daudz vairāk nekā mūziķi ar vēl daudz slavenākiem vārdiem.

Pēc Jamandu Koštas uzstāšanās uz Doma dārza skatuves kāps spēcīgā vokāla īpašniece no Kubas – Daimī Arosenna. Jauna dziedātāja, kas šobrīd tiek aicināta uzstāties visā pasaulē, arī visprestižākajos džeza festivālos un par Arosennu saka – viņa pilnībā lauž stereotipus par to, kas ir Kubas mūzika.

Māris Briežkalns: „Mums ir vairāki Kubas ansambļi bijuši, tur tas raksturīgais stils, protams, ir salsa, tie nacionālie Kubas ritmi, bet Daimī jau ir gājusi soli uz priekšu, viņai ir vairāk džeza, improvizācijas, noteikti arī enerģijas. Viņa pati ir ļoti atraktīva dāma.”

Piektdien Doma dārza koncertus turpinās viesis no Itālijas – pavisam neordinārs akordeonists Simonē Zančīni.

Festivāla īpašo viesu vidū būs arī daudzkārt godalgotā blūza leģenda Rūtija Fostere no Amerikas, dēvēta par blūza spožumu un šarmu, viņas dalība festivālā ir organizatoru četru gadu darba rezultāts, un interesanti, ka Rūtija Fostere Rīgā muzicēs kopā ar Latvijas Radio bigbendu.

„Rīgas ritmus” noslēgs koncerts, kura pirmajā daļā dzirdēsim grieķu izcelsmes mūziķi Magdu Gjanikou, kura šobrīd dzīvo Amerikā un kuras lielā mīlestība ir franču kultūra, bet koncerta otrajā daļā muzicēs tā sauktā baltā fanka grupa no Francijas – „Electro Deluxe”, par kuriem teic, ka viņi pēta mūzikas robežas visās dimensijās un viņiem nav ierobežojumu:

Festivāla „Rīgas ritmi” atklāšanas koncerts notiks trešdien uz :Origo" vasaras skatuves Stacijas laukumā, un pēc tam sekos trīs koncertiem piepildītas dienas četrās dažādās Rīgas koncertvietās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti