Rīgas pareizticīgo kamerkoris «Blagovest» aicina uz ikgadējo Lielā gavēņa dziedājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas pareizticīgo kamerkoris “Blagovest” aicina uz savu ikgadējo Lielā gavēņa dziedājumu koncertu Rīgas Sv. Pētera baznīcā 14. aprīlī pulksten 18.00. Pirmo reizi kora izpildījumā izskanēs Pāvela Česnokova cikls korim “Kaujas dienās”, informēja kora pārstāvji.

Lielā gavēņa koncerta programmā iekļauti Artēmija Vedeļa, Aleksandra Arhangeļska, Pāvela Česnokova, Nikolaja Golovanova, Alekseja Ļvova, Alfrēda Šnitkes un Arvo Perta skaņdarbi korim un solistiem. Lielā gavēņa laika koncerta programmu ievadīs Artēmija Vedeļa “Grēku nožēla durvis man atver”, skaņdarbs, kas tiek dziedāts tikai Lielā gavēņa laikā un atspoguļo visu cilvēka izjūtu būtību.

Koncertprogrammas centrālo vietu ieņem Pāvela Česnokova meistardarbs korim “Kaujas dienās”, kura pilnais cikls “Blagovesta” izpildījumā izskanēs pirmo reizi. Pāvels Česnokovs ir viens no ievērojamākajiem māksliniekiem krievu koru kultūras vidū, kura garīgās mūzikas mantojums ir nenovērtējams. Viņa dzīves daiļrade bija visai daudzpusīga – komponists, diriģents, pasniedzējs un baznīcas reģents, kurš jau 5 gadu vecumā dziedāja sava tēva korī. 

Pirmā pasaules kara gaitā P. Česnokovs citu skaņdarbu skaitā komponējis “Kaujas dienās” (Ор. 45), vēloties ar to atbalstīt aizlūgumus savā valstī.

Koris “Blagovest” pirmo reizi atskaņos saviem klausītājiem pilnu ciklu – visus sešus korus no “Kaujas dienām”,

ko caurvij Lielajam gavēnim tik raksturīgas sēras, saviļņojums un dvēseles ilgas.

Lielā gavēņa laika dziedājumiem raksturīgas dziļas pārdomas, emocionāls piesātinājums, grēku nožēla un Kristus krustā sišanas traģēdijas dziļums. Vienlaikus jebkurā skaņdarbā šis traģisms savienojas ar Augšāmcelšanās sagaidīšanas prieku. Tāpēc, neskatoties uz dramatismu, katrā Lielā gavēņa dziedājumā skan cerība ikvienam cilvēkam izpirkt savus grēkus un tapt piedotam. Ne jau velti rakstīja Svētais Jānis Zeltamute, ka “gavēnis ceļ pārdomas pie debesīm, atbrīvo no verdzības, dod brīvību un dziedina sirds brūces”...

Ar saviem ikgadējiem Lielā gavēņa koncertiem Latvijā Rīgas pareizticīgo kamerkoris “Blagovest” turpina Lielā gavēņa mūzikas sezonas tradīciju, kurai pamatus licis Aleksejs Ļvovs, slavens komponists, diriģents un Koru kapelas direktors Pēterburgā. Šādu koncertu mērķis bija piesaistīt pasaulīgas publikas uzmanību aizkustinošai, dziļu pārdomu pilnai mūzikai. Lielā gavēņa sezonu laikā Pēterburgas labākajās zālēs uzstājās pazīstamākie baznīcu kori. 

Šādi koncerti bez pārspīlējuma bija unikāli, jo Lielā gavēņa koncertu ietvaros nereti notika garīgo skaņdarbu pirmatskaņojumi. Turklāt daudzus skaņdarbus bija iespējams dzirdēt tikai reizi gadā, tieši Lielā gavēņa laikā. Savu lielāko uzplaukumu Lielā gavēņa mūzikas sezonas sasniedza XIX gs. beigās – ХХ gs. sākumā. Pēc Oktobra revolūcijas šī brīnumainā tradīcija tika pārtraukta uz vairākām desmitgadēm.

90. gados koris “Blagovest” bija starp tiem kolektīviem, kuri veicināja Lielā gavēņa sezonu atdzimšanu. Kamerkoris “Blagovest” ir unikāls kolektīvs Latvijas kultūrvidē, tā repertuārs aptver iespaidīgu garīgo koru skaņdarbu klāstu. Pareizticīgo mūzikas nenorietošs skaistums savienojumā ar Latvijas koru dziedāšanas bagātajām tradīcijām ļāvis kamerkorim “Blagovest” iekarot klausītāju sirdis ne tikai savā dzimtenē, bet arī daudzās pasaules valstīs.
Saviem panākumiem starptautiskajos festivālos un konkursos koris nesen pievienojis ''Grand Prix'' Eiropas koru olimpiādē, kā arī izcīnījis Nāciju ''Grand Prix'' Āzijas un Klusā okeāna koru olimpiādē kā apliecinājumu augstam novērtējumam kora vadītāja un mākslinieku darbam 29 gadu laikā.

Biļetes uz koncertu var iegādāties “Biļešu serviss” kasēs un mājaslapā., kā arī Sv. Pētera baznīcā stundu pirms pasākuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti