Kultūra

Šonedēļ sākas Rīgas festivāls ar izcilu mūziķu dalību

Kultūra

LLMC aicina dalīties ar liecībām par ikdienas dzīvi pirms interneta

Ceturtdien sāksies 20. Rīgas Operas festivāls

Rīgas Operas festivāls slavina romantiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceturtdien, 8.jūnijā, sāksies 20.Rīgas Operas festivāls, kas, kā allaž, piedāvās vienkopus noskatīties visus aizvadītās sezonas jauniestudējumus, kā arī galā koncertu, kurā mirdzēs spožas pašmāju un arī ārvalstu operzvaigznes. Uzsverot aizvadītās sezonas romantisko raksturu, festivālam šoreiz dots nosaukums „Viva romantica”.

Ja divi iepriekšējie Operas festivāli „Viva Pučini” un „Viva Verdi” vairāk aizritēja kāda viena pasaulslavena komponista zīmē, tad šoreiz ar festivāla nosaukumu „Viva romantica” tiek uzsvērta muzikālā daudzveidība, kā arī visu jauniestudējumu vienojošais elements, un tā ir romantika.

Visas vienkopus un ar ļoti spožiem dziedātāju sastāviem tās varēs redzēt Operas festivālā – stāsta operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš: „Šī sezona ir bijusi liela, nozīmīga teātrim kopumā, jo jauniestudējumi bijuši apjomīgi. Visus tos mēs redzēsim vēl spožākā gaismā un visus vienkopus Operas festivālā. Arī šoreiz mums ir izdevies pulcināt gan pašmāju spēcīgākos dziedātājus, gan mūsu dziedātājus, kam karjera pamatā aizrit ārpus Latvijas."

Operas festivālu atklās Šarla Guno opera „Fausts”, kurā Margarētas lomu pirmo reizi karjerā dziedās starptautiski slavenais soprāns Marina Rebeka.

Marina Rebeka uzsver – viņai liels prieks Margarētas lomā debitēt tieši mājās, Latvijā. Kā lielāko izaicinājumu sev viņa uzskata tieši aktierspēli, jo Margarētas loma pieprasa ļoti plašu emociju amplitūdu.

Marina Rebeka: „Tā ir ļoti interesanta loma. Sākumā viņa ir ļoti jauna meitene, skaidra un apgarota būtne, un baisi – cik vienā brīdī viņa tālu aiziet no tā. Bet reizē Margarita ir tēls, kas iet cauri visai operai, un galu galā ir kā simbols uzvarai pār visu tumsu."

Līdzās Marinai Rebekai Fausta lomā debitēs uzlecošā zvaigzne franču tenors Benžamēns Bernhaims, kuram ļoti saistoša šķiet režisora Aika Karapetjana Fausta interpretācija: „Manā uztverē šis ir iestudējums par bailēm. Par bailēm no pazušanas, par bailēm no tā, kas ar mums notiek, kad mēs aizejam nebūtībā. Par bailēm novecot un kļūt nevajadzīgiem. Jo kurš gan operdziedātājs, piemēram, savos 80 gados nesapņotu par to, ka viņš atkal varētu būt jauns un iestudēt jaunas lomas."

Līdzās divām debijām Mefistofeļa lomā savukārt dzirdēsim šo lomu jau daudzkārt dziedājušo, Latvijas publikas ļoti iemīļoto, aktieriski meistarīgo vācu basu Andreasu Baueru.

Ļoti īpaša būs arī Pētera Čaikovska operas „Jevgeņijs Oņegins” izrāde, jo tajā Tatjanas lomu atveidos slavenā operdīva Maija Kovaļevska.

Maija Kovaļevska Tatjanas lomu dēvē par katra soprāna sapņu lomu, kas ļoti labi piederas šī gada festivāla moto „Viva romantica”: „Tas ir tiešām romantisks tēls, jo izdzīvot Tatjanas stāstu - tas ir tiešām kā iziet cauri mīlestībai, kaislei. Man ir bijuši dažādi iestudējumi – klasiskāki, modernāki, bet mani ļoti intriģē šis Rēzijas Kalniņas skatījums uz šo stāstu, un man būs ļoti interesanti un patīkami sadarboties ar Rēziju Kalniņu un Aināru Rubiķi.”

Operas festivāls piedāvās arī pašu jaunāko iestudējumu – Vāgnera operu „Tanheizers”, ko veidojis somu režisors Vilpu Kiljunens, kā arī šī gada sākumā tapušo Bizē operas „Karmena” izrādi, kuras režisore ir Marija Eva Sinjerola no Francijas.

Operas festivāls vainagosies ar galā koncertu, kas būs īsta operzvaigžņu parāde, jo tajā piedalīsies Marina Rebeka, Inga Kalna, Maija Kovaļevska, Egila Siliņš, viessolisti Oļesja Petrova, Andreass Bauers, Benžamēns Bernhaims un vēl citi. Piedalīsies Latvijas Nacionālās operas orķestris un koris, diriģēs Mārtiņš Ozoliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti