Kultūras rondo

Matīss Čudars. Saruna par brīvo improvizāciju un gaidāmo koncertu

Kultūras rondo

Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāle pulcē 104 māksliniekus

Rīgas operas festivāla programmā latviešu operas un sezonas jauniestudējumi

Rīgas Operas festivālā: latviešu operas, jauniestudējumi un izcili solisti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 6.līdz 17. jūnijam Latvijas Nacionālā opera (LNO)jau divdesmit pirmo reizi aicina uz ikgadējo Rīgas Operas festivālu, kurā varēs izbaudīt gan latviešu operas, gan jauniestudējumus, gan krāšņu Galā koncertu ar izcilu solistu uzstāšanos. 

Tā pirmā nedēļa būs veltīta latviešu mūsdienu operai, dāvājot unikālu iespēju koncentrētā laika posmā noskatīties četrus pēdējās sezonās tapušus jaundarbus – Zigmara Liepiņa “Turaidas Rozi”, Ērika Ešenvalda “Iemūrētos”, Artura Maskata “Valentīnu” un Andra Dzenīša “Dauku”. Festivāla otrajā nedēļā notiks visu sezonas jauniestudējumu izrādes, bet festivāls un arī visa 2017./2018. gada sezona izskanēs ar greznu Galā koncertu, informēja Latvijas Nacionālās operas un baleta sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Festivāls sāksies 6. jūnijā ar Ērika Ešenvalda operu “Iemūrētie”, pie diriģenta pults Māris Sirmais. Galvenajās lomās Inga Šļubovska-Kancēviča, Raimonds Bramanis, Laura Grecka un Jānis Apeinis. “Iemūrētie” ir mūslaiku leģenda par bibliotēkas celšanu un upuri, bez kura nav iespējams radīt neko patiesi lielu.

Dzejā rakstītajā Ineses Zanderes oriģināllibretā atspoguļojas dažādu Eiropas tautu folklora un mūsdienu Latvijas sabiedrība. Iestudējumu veidojuši režisore Laura Groza-Ķibere, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, gaismu mākslinieks Jevgeņijs Vinogradovs, kustību režisore Liene Grava, videomākslinieks -8.

8. jūnijā pēc ilgāka pārtraukuma vienīgo reizi tiks izrādīta Andra Dzenīša opera “Dauka”. Izrādi diriģēs Aigars Meri, titullomā – Armands Siliņš. Lomās – Ieva Parša, Kārlis Saržants, Guntars Ruņģis, Rihards Millers, Andris Lapiņš, Rihards Mačanovskis, Kristīne Gailīte, Andžella Goba un Viesturs Jansons. Dzejnieks Kārlis Vērdiņš radījis operas “Dauka” libretu pēc Sudrabu Edžus stāsta “Dullais Dauka” motīviem.

Operas galvenais varonis Dauka ir nevis dulls, bet ārkārtīgi zinātkārs un apdāvināts cilvēks – pasaules izzināšana viņam sniedz ekstātiskas laimes sajūtu. Taču viņa meklējumi nonāk arvien krasākā pretrunā ar merkantilo sabiedrību. Koncertuzvedumu veidojuši režisore Ināra Slucka, māksliniece Katrīna Neiburga, horeogrāfe Elita Bukovska, oriģinālo mūžībā aizgājušā gaismu mākslinieka Igora Kapustina gaismu partitūras atjaunojumu veido gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. “Daukas” pirmizrāde notika 2012. gadā.

9. jūnijā Zigmara Liepiņa operas “Turaidas Roze” izrādē galvenās lomas atveidos Laura Teivāne, Jānis Apeinis, Dana Bramane, Krišjānis Norvelis un Raimonds Bramanis. “Turaidas Roze” ir muzikāli un dramaturģiski pārveidota redakcija komponista Zigmara Liepiņa un dzejnieka Kaspara Dimitera operai “No rozes un asinīm”. 17. gadsimta leģenda par mīlu, kas izrādījusies stiprāka par nāvi, rosināja diriģentu Mārtiņu Ozoliņu un režisori Ināru Slucku no jauna atgriezties pie dramatiskā vēstījuma par Maiju, Turaidas skaistāko Rozi.

Iestudējuma radošajā komandā strādāja scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Jolanta Rimkute, gaismu mākslinieks Damirs Ismagilovs, videomākslinieks -8, horeogrāfe Elita Bukovska un dramaturgs Mikus Čeže.

Artura Maskata un Liānas Langas operas “Valentīna” izrāde 10. jūnijā būs veltīta februārī mūžībā aizgājušās izcilās kinozinātnieces Valentīnas Freimanes piemiņai. Pie diriģenta pults stāsies Normunds Vaicis, titullomā – Kristīne Gailīte. Komponista Artura Maskata pirmā opera “Valentīna” ataino Latvijas vēsturei, kultūrai un dažādām Latvijā dzīvojošām tautām būtiskas, dramatisma pilnas lappuses laika posmā no 1939. līdz 1944. gadam. Iestudējuma režisors ir Viesturs Kairišs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne, gaismu mākslinieks – Nikols Hungsbergs.

13. jūnijā skatāma Igora Stravinska operas “Izvirtības hronika” izrāde. To diriģēs Jānis Liepiņš, galvenajās lomās – Pīters Kērks, Rihards Mačanovskis un Inga Šļubovska-Kancēviča.

 “Operas “Izvirtības hronika” iestudējuma radošā komanda ar grotesku palūkojas uz brīžam līdz neprātam absurdajiem veidiem, kā cilvēki – šoreiz operas galvenais varonis Toms Reikvels – aizpilda tukšumu sevī,” saka iestudējuma režisore Margo Zālīte.

Iestudējumu veidojuši arī scenogrāfs Didzis Jaunzems, kostīmu māksliniece Yashi, videomākslinieks -8 un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

14. jūnijā notiks Džakomo Pučīni operas “Turandota” izrāde, ko diriģēs Mārtiņš Ozoliņš. Galvenajās lomās – Sandra Janušaite, Sergejs Poļakovs, Dana Bramane un Romāns Poļisadovs. 1973. gadā tapušais Džakomo Pučīni pēdējās operas iestudējums Latvijas Nacionālajā operā piedzīvojis jau vairākus atjaunojumus.

Edgara Vārdauņa veidotais krāšņais vizuālais ietērps ved skatītājus līdzi teiksmainā ceļojumā uz Seno Ķīnu, bet skaistā mūzika atkausē visaukstākās sirdis. Atjaunojuma komandā strādājuši režisors Guntis Gailītis, scenogrāfs Juris Salmanis, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka un horeogrāfe Elita Bukovska.

15. jūnijā aicinām uz Gaetāno Doniceti komiskās operas “Dons Paskvāle” izrādi. To diriģēs Mārtiņš Ozoliņš, lomās – Inga Šļubovska-Kancēviča, Krišjānis Norvelis, Tansels Akzeibeks un Jānis Apeinis. Komiskās operas žanra meistardarbs “Dons Paskvāle” ir stāsts par to, kā padzīvojušo vecpuisi donu Paskvāli izjoko viņa ārsts Malatesta un ārsta “māsa” Norīna – jauna, skaista atraitne, kuru finālā apprec mīlas jūtu pārņemtais brāļadēls Ernesto.

Iestudējumu veidojusi radošā komanda no Itālijas – režisors un scenogrāfs Džordžo Barberio Korseti, kostīmu mākslinieks un scenogrāfs Frančesko Espozito un videomākslinieki Igors Renceti, Lorenco Bruno un Alesandra Solimene, kā arī gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Rīgas Operas festivāls un arī visa 2017./2018. gada sezona izskanēs ar greznu Galā koncertu. Pie diriģenta pults stāsies Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš, režisore – Elita Bukovska. Koncertā piedalīsies izcilie viessolisti Vida Miknevičūte, Oļesja Petrova, Pāvels Černohs, Tansels Akzeibeks, Levijs Sekhapāns, Iraklijs Kahidze, Igors Golovatenko un Latvijas Nacionālās operas solisti Inga Šļubovska-Kancēviča un Rihards Mačanovskis. Koncertā skanēs Džuzepes Verdi, Džakomo Pučīni, Gaetāno Doniceti, Džoakīno Rosīni, Pētera Čaikovska, Šarla Guno, Žorža Bizē, Zigmara Liepiņa un citu komponistu skaistākā opermūzika.

Biļetes uz Rīgas Operas festivālu var iegādāties LNO un “Biļešu Paradīzes” kasēs, kā arī internetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti