Rīta Panorāma

Mobilās kultūrtelpas ziepniekkalnā un pļavniekos

Rīta Panorāma

Porcelāna muzejā mākslinieku Māras un Eduarda Generu izstāde "Kā dziesmā"

Jūgendstila salona mūzikas koncertvakari "Rīgas mākslas telpā"

«Rīgas mākslas telpā» skanēs jūgendstila salona mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Izstādes “Jūgendstils Rīgā. Kolekcijas desmitgade” ietvaros izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa”  divos īpašos koncertvakaros skanēs jūgendstila salona mūzika. Koncertā 18. jūlijā un 22. augustā mūziķi centīsies radīt 20. gadsimta sākuma mājas koncertu atmosfēru.

Izstādes koncertvakarā īstenā 20. gadsimta sākuma salonā skanēs vokālā un instrumentālā kamermūzika – solodziesmas, dueti, valši un pat klavieres četrrocīgi.

Koncertā tiks atskaņoti Johannesa Brāmsa, Franča Šūberta, Edvarda Grīga, Žana Sibēliusa, Emīla Dārziņa, Alfrēda Kalniņa, Jāzepa Mediņa un citu iemīļotu komponistu skaņdarbi.

Uzstāsies operdziedātāja Evija Martinsone, pianiste Agnese Egliņa, dziedātājs Nauris Indzeris, kā arī pianists Rihards Plešanovs.

"Mēs centīsimies radīt mājas koncerta atmosfēru. Tas bija ļoti populārs veids, kā būt kopā Latvijas inteliģencei tajā laikā," norāda pianiste Agnese Egliņa.

"Un viena no spilgtākajām izpildītājmāksliniecēm bija Ellija Forsele. 1903. gadā viņa koncertēja šeit, Grosvaldu ģimenes veidotajā koncertā. Šis koncerts bija viņai ļoti liktenīgs, jo uz šo koncertu bija ieradies arī Janis Rozentāls, mūsu izcilais gleznotājs, un pēc deviņām dienām viņš jau viņu bildināja. Tā Forsele nonāca latviešu sabiedrībā. Viņa runāja tikai vācu mēlē, un tā laika estētika, protams, bija vairāk vācu, tāpēc mums būs daudz vācu dziesmu - Šūberts, Šūmanis. Mēs centīsimies atainot šo vācisko pusi, bet tajā pašā laikā 20. gadsimta sākumā latviešu komponisti Emīls Dārziņš, Alfrēds Kalniņš, Jāzeps Mediņš arī vēlējās teikt savu vārdu mūzikas pasaulei, jo īpaši latviešu valodā. Par to rūpējās gan Poruks, gan Blaumanis, gan Aspazija," stāsta pianiste.

Jau vēstīts, ka muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" šogad svin desmito jubileju ar plašu kolekcijas izstādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti