Rīgas koncertzālēs un dievnamos notiks ikgadējais festivāls «Eiropas Ziemassvētki»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 4. līdz 30. decembrim notiks ikgadējais festivāls "Eiropas Ziemassvētki". Šogad festivālā līdzās Ludviga van Bēthovena, Johana Sebastiāna Baha, Antona Bruknera, Georga Frīdriha Hendeļa un citu klasiķu opusiem skanēs arī plaša latviešu mūzikas programma, informēja festivāla organizatori – "Latvijas Koncerti".

Festivāla programmā varēs dzirdēt Jāņa Lūsēna, Raimonda Tigula, Jura Karlsona skaņdarbus, gaidāms arī Vecgada koncerts ar maestro Raimondu Paulu.

Koncertos uz skatuves kāps Latvijas Radio koris, orķestris "Sinfonietta Rīga", Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un Latvijas Radio bigbends kopā ar solistiem – kontrtenoru Sergeju Jēgeru, dziedātājiem Intaru Busuli, Dināru Rudāni, Beāti Zviedri un citiem Latvijas un ārvalstu mūziķiem.

Festivāla atklāšanas koncertā "Brukners un Karlsons" 4. decembrī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā atskaņos Antona Bruknera latīņu motetes, kuras koris 2020. gadā ierakstījis mūzikas nama "Ondine" paspārnē. Koncerta programmu papildinās Jura Karlsona skaņdarbi "Gaisma", kurā iedzīvināti Kristus vārdi "Es esmu pasaules gaisma" un "Ora pro nobis" – slavinājums Jaunavai Marijai par viņas visaptverošo žēlastības spēku.

11. decembrī Spīķeru koncertālē būs skatāma koncertizrāde "Magnificello". Čelliste Gunta Ābele kopā ar aktieri Vili Daudziņu uzburs stāstu par čella skaņu, komponistu likteņiem, vājībām, kaislībām un vēstures notikumiem 20. gadsimtā. Stāsta pamatā ņemti citāti no pasaulslavenu mūziķu autobiogrāfijām, dzejnieku vārsmām un rakstnieka Volfa Vondrādčeka stāsta "Mara" motīviem.

17. decembrī uz Lielās ģildes skatuves izskanēs Ludviga van Bēthovena "Svinīgā mesa" igauņu maestro Tenu Kaljuste vadībā. Viņš talkā aicinājis kamerorķestri "Sinfonietta Rīga", pieredzējušu solistu ansambli un valsts akadēmisko kori "Latvija".

18. decembrī Spīķeru koncertzālē izskanēs koncerts "Bēthovens, Vecrīga un antīkā Grieķija". Uz skatuves kāps Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pūtēju kvintets ar pianisti Agnesi Egliņu. Ludvigs van Bēthovens savā agrīnajā Kvintetā op. 16 atsaucies uz Mocarta mūziku, un šo opusu varētu uzlūkot par nelielu kamerkoncertu klavierēm un pūšaminstrumentiem. Komponiste Gundega Šmite skaņās ietērpusi Vecrīgas un klusās Trokšņu ielas skanošos noslēpumus un stāstus. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pirmā flauta Tommāso Pratola atskaņos vienu no iespaidīgākajām kompozīcijām flautas repertuārā – 20. gadsimta franču spirituālista un arhaista Anrē Žolivē "Linus dziesmu". Žana Fransē daiļrades moto bija "dāvāt prieku", un viņš klausītājus izklaidēs savā svītā "Galanto randiņu laiks".

22. decembrī Spīķeru koncertzālē varēs dzirdēt "Ziemassvētku brīnumdziesmas". Dziedātāja Beāte Zviedre, arfiste Ieva Šablovska, saksofonists Ainars Šablovskis un sitaminstrumentāliste Marta Kauliņa saskanīgā ansamblī apvienojās tieši pirms diviem gadiem, lai kopā ar komponistiem Jēkabu Jančevski un Raimondu Tigulu radītu īpašu Ziemassvētku laika programmu. Rūpīgi izraudzītās dziesmas tiks izdziedātas latīņu, vācu, franču, latgaliešu, angļu un latviešu valodās, atklājot, cik daudzveidīga dažādās pasaules malās var būt Ziemassvētku svinēšana. Skanēs Jančevska īpaši šim sastāvam radītās tradicionālo Ziemassvētku dziesmu un korāļu aranžijas, latviešu ziemas saulgriežu folklora, kā arī angļu meistara Bendžamina Britena un pašmāju komponistu Jāņa Lūsēna un Raimonda Tigula mūzika.

27. decembrī Sergejs Jēgers aicina uz ikgadējo koncertu "Ave Maria" Rīgas Domā. Kopā ar kontrtenoru koncertā muzicēs ērģelniece Diāna Jaunzeme-Portnaja, vijolniece Agnese Kanniņa un kontrabasists Jānis Stafeckis. Dziedātājs jau tradicionāli Ziemassvētku laikā kopā ar saviem uzticamajiem domubiedriem aicina ieklausīties mūzikā, kas pilna gaismas, ticības, cerības un mīlestības. Kā vadmotīvs šo programmu caurvij dažādu laikmetu un tautību komponistu skatījums uz "Ave Maria". Līdz ar mūzikā tērptajām lūgšanām Dievmātei koncertā skanēs arī baroka ārijas un instrumentāli opusi, Ziemassvētku korāļi un tradicionālās melodijas.

Uz Vecgada koncertu 28. decembrī "ATTA centrā" aicina maestro Raimonds Pauls. Kopā ar Latvijas Radio bigbendu uz skatuves kāps Intars Busulis, Daumants Kalniņš, Dināra Rudāne un virkne citu populārāko Latvijas dziedātāju un ar viņiem kopā būs arī pats maestro. Koncertā skanēs Amerikas džeza "zelta laikmeta" – 20. gadsimta 40. un 50. gadu dziesmas no Džūdijas Gārlandas, Frenka Sinatras un Neta Kinga Kola daiļrades.

29. decembrī Mazajā ģildē gaidāms uzlecošās vijolspēles zvaigznes Daniila Bulajeva solokoncerts. Bulajevs ir daudzu prestižu starptautisko konkursu laureāts. Jau piecu gadu vecumā viņš uzstājās kopā ar kamerorķestri koncertzālē "Ave Sol", divus gadus vēlāk – ar simfonisko orķestri. Pirmo solokoncertu Bulajevs sniedza astoņu gadu vecumā. Dzimis Rīgā 2004. gadā. Pašlaik viņš mācās pie profesora Petru Munteanu un pie Nellijas Sarkisjanas.

30. decembrī Rīgas Lutera (Torņkalna) baznīcā jau tradicionāli festivālu "Eiropas Ziemassvētki" noslēgs baroka meistara Johana Sebastiāna Baha "Ziemassvētku oratorija". Tikko "Grammy" balvai nominētais diriģents Kaspars Putniņš, muzicējot kopā ar Latvijas Radio kori un orķestri "Sinfonietta" Rīga, aicina ieklausīties meistardarba pirmajās trīs daļās. Solistu godā būs igauņu soprāns Marija Valdmā, jaunais vācu mecosoprāns Doroteja Bīnerte, kā arī kanādiešu uzlecošā zvaigzne tenors Džošs Lovels un LNO solists, basbaritons Rihards Millers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti