Kultūras ziņas

Sācies Baltijas baleta festivāls

Kultūras ziņas

Dzīves karnevāls un spēles ar Arsenāla ēku

Kamerkorim AVE SOL - 50

Rīgas kamerkoris «Ave Sol» atzīmē 50 gadu jubileju ar koncertu 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2019. gadā leģendārais Rīgas kamerkoris “Ave Sol” svin savu pusgadsimta jubileju. Jubilejas koncertā 21. martā plkst. 19.00 VEF Kultūras pilī diriģenta Andra Veismaņa vadībā izskanēs Karla Orfa monumentālā un dzīvi apliecinošā oratorija “Carmina burana”, informēja koncerta rīkotāji. 

“Carmina burana” jubilejas atskaņojumā Rīgas kamerkoris “Ave Sol” uzstāsies kopā ar Valsts akadēmisko kori “Latvija”, jauno, spožo latviešu soprānu Marlēnu Keini un lielisko igauņu vāgnertenoru Mati Turi, Liepājas Simfonisko orķestri, pianistiem Agnesi Egliņu un Mārtiņu Zilbertu. Īpašu ugunīgumu un vizuālo baudījumu mūzikai piešķirs izcilo horeogrāfu Agra Daņiļeviča un Markusa Cmēlinga (Itālija) kopdarba rezultātā radītā horeogrāfija deju skolas “Dzirnas” dejotāju sniegumā.

Viens no oratorijas pamatmotīviem ir likteņa rata griešanās: visi būs kaut reizi mūžā dzirdējuši slaveno ievadkori – himnu Fortūnai jeb likteņdievei. Taču šis darbs vienlaikus ir arī pavasara plaukšanas prieka un austošas mīlestības pārpilns – “ziema aizgājusi, jel mīli mani uzticīgi un līksmi, pasaule, tu esi prieka un mīlas valstība!” Netiek aizmirsta iespēja pavilkt uz zoba klosteru amatpersonas, vīns līst un kārtis lido, un tad – klusa maiguma noskaņas un spēkpilnas iekāres mirkļi mijas mīlas valstībā. 

Viena no skaistākajām kantātes lappusēm ir soprāna dziesma “In trutina” jeb “Šūpolēs” – “manā prātā mīlas kaisle un šķīstība šūpojas kā divos svaru kausos”. Karls Orfs izmanto vienkāršas melodijas, labprāt ļaujas ritma stihijai, rāda spēku, maigumu un atgādina par pamatlietām – mīlestību un pasaules kārtību. 

Biļetes nopērkamas SIA “Biļešu paradīze” kasēs un internetā.

Pasākumu rīko Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācija “Ave Sol”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti