Labrīt

Jaunās animācijas zvaigznes Ginta Zilbaloža filmu "Projām" izvēlas prestižākie festivāli

Labrīt

Pieaugušas Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles atjaunošanas darbu izmaksas

Rīgas festivālā vienkopus izrādīs visu "Latvijas gredzena" iestudējumus

Rīgas festivālā vienkopus varēs noskatīties visus četrus «Latvijas gredzena» koncertuzvedumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Iespēja Rīgā vienkopus noskatīties visus četrus “Latvijas gredzenus” šoreiz būs gadskārtējā Rīgas festivāla kulminācija. Vērienīgie simtgades koncertuzvedumi, veltīti Latvijas novadiem, notiks Dailes teātrī, sākot no 12. jūnija.

Bet Rīgas festivālā būs vēl virkne ļoti interesantu muzikālu tikšanos. To vidū – ar Jeruzalemes simfonisko orķestri, kas pie mums viesosies pirmo reizi un jau šo svētdien atklās festivālu ar koncertu Lielajā ģildē.

Spoža klasikas izlase – Mendelszona, Bēthovena un Brāmsa darbi – skanēs festivāla atklāšanas koncertā. Tajā būs reta un izcila iespēja pirmo reizi Rīgā dzirdēt Jeruzalemes simfonisko orķestri, kas pieder pašām augstākajām Izraēlas kultūras virsotnēm. Orķestri diriģēs mums labi pazīstamais igauņu maestro Andress Mustonens, solists būs jaunā Izraēlas pianisma zvaigzne Toms Borovs.

Rīgas festivālu turpinās vēl viens ļoti ievērojams kolektīvs – “Concertgebouw” džeza orķestris no Nīderlandes, kas uzstāsies kopā ar Latvijas Radio bigbendu.

“Kā atzinuši kritiķi – "Concertgebouw" džeza orķestris ir viens no labākajiem Eiropas džeza orķestriem līdzās tādiem grandiem kā WDR un NRD bigbendi no Vācijas. Orķestri šajā vakarā vadīs Robs Horstings, kas ir arī ļoti nozīmīgs vārds Nīderlandes džeza pasaulē,” stāsta Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskais vadītājs Kārlis Vanags.

“Kas man pašam ir ļoti interesanti, ka šajā vakarā gan viens, gan otrs kolektīvs atskaņos savu mūziķu oriģinālmūziku. Nīderlandiešu izpildījumā būs dzirdams viņu pēdējais veikums, kas ir apkopots albumā “Crossroads”,” norāda Vanags.

Festivālā būs tikšanās arī ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kas piedāvās kontrastainu programmu, kurā satiksies trīs dažādas mentalitātes: somu, krievu un ungāru. Proti, koncertā skanēs Sibēliusa, Rahmaņinova un Lista mūzika.

Koncertu diriģēs Andris Poga, Lista Klaviekoncertā solists būs Sanktpēterburgā dzimušais un Londonā skolotais Antons Ļahovskis, kuru kā saka “Latvijas Koncertu” pārstāvis Artūrs Maskats – gandrīz jau varam uzskatīt arī par savējo.

“Kopš uzvaras Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā 2008. gadā Ļahovskis ir ļoti iemīļots latviešu publikā un tieši ar romantisko repertuāru. Un es domāju, ka Lista Otrais koncerts ļaus viņam pilnībā izpaust savu ļoti spēcīgo temperamentu un arī ļoti smalko muzicēšanas spēju, kas viss ir šai koncertā apvienojies,” saka Maskats.

Rīgas festivāls kopumā piedāvās tikšanos ar trim spilgtiem pianistiem – līdzās Antonam Ļahovskim un Tomam Borovam tas būs arī Vestards Šimkus, kas sniegs solokoncertu, kurā skanēs tikai un vienīgi Aleksandra Skrjabina mūzika. Skrjabins ir Vestarda visspēcīgākais iedvesmas avots mūzikā kopš 11 gadu vecuma, kad viņš nejauši uzgāja skaņuplati ar paša komponista 1910. gadā veiktiem mūzikas ierakstiem, kas uz Vestardu atstāja neizdzēšamu iespaidu.

“Viņa mūziku es varētu raksturot kā mēģinājumu un, manuprāt, diezgan sekmīgu mēģinājumu radīt vispilnīgāko mūziku, kāda ir iespējama. Tieši to Skrjabins arī vēlējās darīt, viņš vēlējās radīt mūziku, kas klausītāju spētu pārvērst. Kā viņš pats teica – pārvērst par astrāliem gariem. Un līdz ar to viņš mēģināja radīt arvien jaunu stilu, bet nevis kā pašmērķi, bet gluži vienkārši, lai pateiktu mūzikā to, kas, viņaprāt, vēl pirms tam nebija pateikts un ko bija svarīgi pateikt. Proti, lietot mūziku kā tādu tiešām īstu savā ziņā reliģisku pārdzīvojumu,” stāsta Šimkus.

Rīgas festivāla pati kulminācija būs Dailes teātrī vienkopus skatāmie visi četri “Latvijas gredzena” koncertuzvedumi, kuros īstenojās diriģenta Sigvarda Kļavas lolotā ideja – četros atšķirīgos uzvedumos izcelt katra Latvijas novada bagātības un enerģiju.

“Tiešām ir liels prieks, ka šo Latvijas stāstu, kas ilga vairāk nekā divus gadus un izskanēja visos Latvijas novados un taisīja šo gredzenu apkārt Rīgai, ka ir pienācis brīdis, ka šo Latvijas stāstu mēs jau kompaktākā veidā varam ieraudzīt Latvijas viducī, Latvijas sirdī – Rīgā,” izjūtās dalās Sigvards Kļava.

Sigvards Kļava un Latvijas Radio koris šobrīd veido vēl vienu – ''Rīgas gredzenu'', ko stāstīs caur Čaku, Vācieti un citiem lielajiem Rīgas dziesminiekiem un kam pirmatskaņojums būs novembra beigās.

Bet četri jau līdz šim iestudētie gredzeni būs skatāmi Rīgas festivāla laikā Dailes teātrī. Rīgas festivāls notiks no 26. maija līdz 21. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti