Kultūra

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā atklāj pulksteņu izstādi „Laika mūzika”

Kultūra

Ceturtdien sāksies 20. Rīgas Operas festivāls

Šonedēļ sākas Rīgas festivāls ar izcilu mūziķu dalību

Rīgas festivālā šogad piedalīsies izcili mūziķi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Trešdien ar koncertu Lielajā ģildē skanējumu sāks lielākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā – Rīgas festivāls.

Astoņi festivāla koncerti piedāvās plašu muzikālo spektru un tikšanos ar ļoti izciliem mūziķiem –

viņu vidū šī gada jubilārs Gidons Krēmers, spožā ērģelniece Iveta Apkalna, meistarīgais basbaritons Egils Siliņš un vēl daudzi citi.

Rīgas festivālā izskanēs arī divi jaundarbi, ko radījuši Uģis Prauliņš un Jēkabs Jančevskis.

Viens no koncertiem notiks arī ceturtdien Kongresu namā. Tas būs veltīts džeza karalienei Ellai Ficdžeraldai viņas 100. jubilejā, ko šogad svin visa mūzikas pasaule.

Lai arī Dināra Rudāne ir ļoti daudzpusīga dziedātāja, tieši džezs viņai ir vēl ļoti maz atklāta pasaule, taču tāpēc ne mazāk interesanta. „Man džezs nav ikdiena, bet gan izaicinājums un jauna pasaule, atšķirībā no pārējiem šī koncerta mūziķiem [Latvijas Radio bigbends]. Es te esmu tāda „baltā vārna”. Bet tā ir tāda brīvība mūzikā, kas jāmāk izmantot, tur ir ļoti daudz jūtu jāliek iekšā katrā skaņā,” pieticīgi atzīst Rudāne.

Līdzās Rudānei Fičdžeraldas 100. jubilejas veltītajā koncertā piedalīsies Kristīne Prauliņa, kā arī viešņa no Amerikas – dziedātāja, komponiste un aktrise Šeina Stīla. Latvijas Radio bigbenda vadītājs Māris Briežkalns sola ļoti aizraujošu tikšanos. „Man bija privilēģija viņu dzirdēt arī Ņujorkā. Par viņu maigi teikt, ka viņa ir ekspresīva dziedātāja, jo viņa ir „atombumba uz skatuves”. Viņas enerģija ir fantastiska, arī viņas mūzika ir dinamiska un dzirksteļojoša, tā kā te būs ļoti interesanti arī dzirdēt, kā Ellas Ficdžeraldas 1930.gadu mūzika ir pārveidojusies mūsdienu mūzikā,” par Stīlu stāsta Briežkalns.

Džezs būs tikai viens Rīgas festivāla akcents, pārējos vairāk valdīs klasiskā mūzika.

Festivālu trešdien, 7.jūnijā, atklās šī gada dubultjubilāri – maestro Gidons Krēmers, kurš svin 70.dzimšanas dienu, un viņa orķestris „Kremerata Baltica”, kam šogad aprit 20.

Piektdien Sv. Jāņa baznīcā savukārt notiks Uģa Prauliņa 60. jubilejai veltīts koncerts, kurā jubilāra mūziku atskaņos dziedātāji Inga Šļubovska-Kancēviča un Kalvis Kalniņš, “Sinfonietta Rīga” un Rīgas Doma zēnu koris Mārtiņa Klišāna vadībā.

Prauliņam ir ļoti savs, īpašs muzikālais rokraksts, to raksturojot, ''Latvijas Koncertu''  vadītājs Guntars Ķirsis izmanto visai savdabīgu, bet šķiet arī precīzu vārdu salikumu – mūsdienu baroks. „Muzikologi droši vien tūlīt šausmās sacelsies pret mani un teiks, kā tā var runāt, bet es gribētu teikt, ka Uģa Prauliņa mūzika savā ziņā ir tāds mūsdienu baroks. Tas vārdu salikums nav pareizs, bet tādas ir manas sajūtas. Tāpēc, ja kāds grib paskatīties uz mūsu pasauli no 300 gadu senas vēstures, tad to viņš var šajā koncertā izdarīt,” stāsta Ķirsis.

Festivālu turpinās Ķelnes Radio simfoniskais orķestris kopā ar izsmalcināto franču čellistu Gotjē Kapisonu un slaveno somu diriģentu Juku Peku Sarasti.

Tam sekos pasaulē atzītā basbaritona Egila Siliņa un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts ar Pētera Vaska un Gijas Kančeli mūziku diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Rīgas festivāls vienmēr priekšā ceļ arī ko pavisam jaunu, un šoreiz tas būs Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas projekts „Naktssardze”,

veidots kopā ar režisoru Vladislavu Nastavševu un aktrisi Gunu Zariņu. Skatītājiem tas šķitis tik intriģējošs, ka visas biļetes uz to jau pārdotas.

Bet festivālu noslēgs viens no visu laiku slavenākajiem vokāli instrumentālajiem opusiem – Karla Orfa „Carmina Burana”.

Saistībā ar šo grandiozo kantāti Ķirsim bijis interesants piedzīvojums vasaras rokmūzikas festivālā Šveicē: neraugoties uz festivāla žanru, tajā bijis iekļauts arī populāras akadēmiskās mūzikas koncerts, un visa rokmūziku mīlošā publika to baudījusi ar neredzētu atsaucību. „Kādi 40 000 apmeklētāju šim koncertam, visi sēž zālītē, un tiklīdz atskan šis „Carmina Burana” „O Fortuna”, viss pūlis dzied līdzi, un es domāju – kaut mums pienāktu laiks, kad tādas cilvēku masas zina dziedāt līdzi ar visiem vārdiem klasiskās mūzikas skaņdarbus. Es domāju, ka mēs faktiski uz to ejam, un tādēļ nav arī nekāds brīnums, ka šajā festivālā mēs noslēdzam ar Ivetas Apkalnas piedalīšanos un skaņdarbu „Carmina Burana”,” klāsta Ķirsis.

„Carmina Burana” skanēs Rīgas festivāla noslēgumā Dzintaru koncertzālē, bet festivāls sāksies jau šonedēļ, trešdien, kad Lielajā ģildē to atklās Gidons Krēmers un „Kremerata Baltica”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti