Kultūras ziņas

Mākslinieki Vāgnera zāles atbalstam

Kultūras ziņas

Cēsu Mākslas festivāls izziņo programmu

Rīgas festivālā skanēs romantiska mūzika

Rīgas festivāla programmā šogad skanēs romantiska mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jau šīs nedēļas nogalē sāks skanēt Rīgas festivāls, kas jau devīto gadu mūzikas gardēžus aicinās uz dažādu stilu un žanru koncertiem. Tajos varēs sastapt gan klaviermūzikas izcilniekus Vestardu Šimku un Antonu Ļahovksi, gan Latvijas Radio kori, gan Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Latvijas Radio bigbendu. 

Būs iespēja dzirdēt arī Jeruzalemes simfonisko orķestri un “Concertgebouw” džeza orķestri no Nīderlandes. “Latvijas koncerti” Rīgas festivālā klausītājiem sola emocionāli piesātinātu un romantisku mūzikas baudījumu. Festivāla atklāšanas koncertā Lielajā ģildē Brāmsa, Mendelsona un Bēthovena mūziku atskaņos Jeruzalemes simfoniskais orķestris diriģenta Andreasa Mustonena vadībā.

“Solists būs Izraēlas jaunā pianisma zvaigzne, tikai deviņpadsmit gadus jaunais Toms Borovs,” pastāstīja Rīgas festivāla programmas direktors, komponists Arturs Maskats. 

Viņš arī uzsvēra, ka uzskata par svarīgu apstākli, ka Rīgas festivālā piedalās visaugstākās raudzes kolektīvi un mākslinieki, kas izpilda augstas klases mūziku. 

Ar īpašu koncertprogrammu, kas veltīta Latvijas koncertzālēs reti atskaņotajam krievu komponistam Aleksandram Skrjabinam, uzstāsies pianists Vestards Šimkus.  

“Es pats ar viņa mūziku pirmos reizi sastapos, kad man bija vienpadsmit gadi. Kopš tā laika varu teikt, ka Skrjabina nozīme manā kā mūziķa dzīvē nav pārvērtējama. Skrjabina klavierspēle un viņa mūzika ir viens veselums. Šeit nevaram runāt par viņa kā pianista manieri spēlējot. Viņš vienkārši seko pats savai mūzikai,” atklāja Vestards Šimkus.   

Šajā koncertā pianists esot izvēlējies spēlēt tos skaņdarbus, ko Skrjabins pats nav ieskaņojis, piemēram, 6. klaviersonāti. 

“Tas ir skaņdarbs, kuru viņš pats nekad nespēlēja publiski, jo viņam no šī skaņdarba bija bail, jo šis skaņdarbs viņā raisīja dīvainas un biedējošas vīzijas un viņam sāka trīcēt rokas un viņš nekad nevarēja pabeigt to. Tad nu es viņa vietā to izdarīšu šajā koncertā,” teica Šimkus. 

4. jūnija vakars būs īpašs džeza cienītājiem, jo uz vienas skatuves Kongresu namā muzicēs divi profesionāli džeza orķestri - Latvijas Radio bigbends un “Concertgebouw” džeza orķestris no Nīderlandes, ko mūzikas kritiķi atzīst par vienu no labākajiem Eiropas bigbendiem. 

“Abi orķestri spēlēs savu orģinālmūziku. Mūziku, ko ir rakstījuši orķestra dalībnieki, mūziķi, kas tajā vakarā arī paši muzicēs. Tas man liekas visnotaļ interesanti, jo klausītājs var sameklēt  kopīgo, kā arī atšķirīgo dažādās kvalitātēs vai kompozīcijas tehnikās vai stilos,” pastāstīja Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags.    

Festivāla laikā Dailes teātrī būs iespēja noskatīties arī Latvijas simtgades projekta “Latvijas gredzens” koncertuzvedumu atkārtojumus. Rīgas festivāls klausītājus dažādās galvaspilsētas koncertzālēs gaida no 26. maija līdz pat 21. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti