Kultūras rondo

RIXC rezidencē jaunas prasmes apgūst robots

Kultūras rondo

Apvienība "Nepāriet" iepazīstina ar albumu "Lūk" ar Marta Pujāta dzejoļu ciklu

Rīgas festivāls šogad skanēs jūlijā. Stāsta Guntars Ķirsis

Rīgas festivāla koncerti šogad skanēs jūlijā – klausītāju klātbūtnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgas festivāls šogad lielākoties izskanēs jūlijā, nevis jūnijā, kā tas bija plānots līdz šim. Pārcelts arī festivāla atklāšanas koncerts, kam pianists Vestards Šimkus sagatavojis ļoti bagātīgu programmu ar visdažādāko laikmetu mūziku. Šīs pārmaiņas ir uz labu, jo klausītāji koncertus varēs apmeklēt klātienē. Jūlijā mūzikas cienītājus priecēs arī festivāls “Rīga Jūrmala”. 

27. maijā valdība lēma, ka pret Covid-19 vakcinētās un vīrusu pārslimojušās personas no 15. jūnija varēs apmeklēt publiskus kultūras pasākumus. Uz šo ziņu tūlītēji reaģēja arī Rīgas festivāla veidotāji. Uzņēmuma “Latvijas Koncerti" un Dzintaru koncertzāles valdes loceklis Guntars Ķirsis Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" skaidro: “Tiklīdz mums parādās vismazākā cerība rīkot koncertus ar publiku, kā liecina pēdējie Ministru kabineta lēmumi, mēs to izmantojam – mainīsim Rīgas festivāla datumus, kuri tradicionāli bijuši jūnijā, uz jūliju.

Galvenais, lai cilvēkiem būtu iespēja apmeklēt šos koncertus.”

Viņš piebilst, ka koncertu pārlikšana māksliniekiem, protams, ir emocionāls pārdzīvojums, tādēļ ir ļoti pateicīgs par šajos apstākļos izrādīto sapratni.

Jāprecizē, ka uz jūlija otro, trešo nedēļu pārcelts vairums Rīgas festivāla koncertu, taču ir arī divi izņēmumi. Viens no tiem – Latvijas Radio bigbenda, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) un Intara Busuļa koncerts, ko no Dzintaru koncertzāles translēs televīzijas kanāls ''ReTV''. Ķirsis gan saglabā kaut nelielu cerību, ka tikpat veikli, kā pieņēma lēmumu uz Rīgā notiekošā pasaules hokeja čempionāta spēlēm ļaut ierasties pret Covid-19 vakcinētajiem un vīrusu pārslimojušajiem, tāpat to varētu ļaut arī koncertos, kas tomēr ir pirms 15. jūnija. Katrā ziņā 19. jūnija koncertu ar Rīgas Saksofonu kvarteta un kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” dalību klausītāji jau varēs baudīt klātienē. 

Starp pārceltajiem notikumiem arī pianista Vestarda Šimkus koncerts, ar ko sākotnēji bija plānots atklāt Rīgas festivālu. Pianists stāsta, ka pamazām jau sāk pierast pie ziņām, ka kāds koncerts tiek pārcelts vai atcelts. Reizē viņš ir patiesi gandarīts, ka atkal varēs ar klausītājiem tikties klātienē. Latvijā viņš šādā “formātā” pēdējo reizi koncertējis pērnā gada septembrī.   

Savā koncertprogrammā pianists metīs tiltus starp daždažādu laikmetu mūziku – no baroka, romantisma, impresionisma un modernisma līdz pat viņa paša – laikmetīgās mūzikas – kompozīcijām. Vienojošais ir žanrs – prelūdija. “Šī programma ir “pirkstos”, jo tā jau ir kādu laiku labi gatavota.

Tas jebkurā gadījumā ir nācis par labu, un tad, kad tas koncerts beidzot notiks, tad atkal varēs tam gatavoties un daudz kas jau būs progresējis, varbūt būs labāk zināms, kā šo mūziku spēlēt.

Klavierspēle noteikti ir viena no tām jomām, ko var apgūt un pilnveidot visas dzīves laikā,” pauž Vestarda Šimkus. 

Ja vien nepiedzīvosim kādas izmaiņas, jūlija nogalē izskanēs arī festivāls “Rīga Jūrmala”.  Tajā varēs dzirdēt LNSO, Andra Pogas, Aleksandra Antoņenko koncertu, izcilību programmu “Dzimuši Latvijā” un vēl citus notikumus. “Beidzot 27. jūlijā arī maestro Raimonds Pauls varēs kopā ar publiku svinēt savu jubileju savā, īpaši izdomātā koncertprogrammā, kurā piedalīsies vairāk nekā 30 dažādi mākslinieki un kuru viņš ir nosaucis par “ceturto vilni”. Viņš pats ļoti daudz nodarbojas ar menedžmentu, un Dzintaru koncertzāle tikai nāk talkā kā atbalsts,” norāda koncertzāles valdes loceklis. 

Guntars Ķirsis uzsver:

“Tieši tāpat kā mūsu sportisti aizstāv valsts godu un mākslinieki “uztur formu”, lai tiekoties ar klausītājiem, var tos priecēt, tieši to pašu atbildību es novēlu tiem cilvēkiem, kuri pieņem virzošos lēmumus.

Vēlu, lai viņi ņem piemēru no šīm jomām. Varbūt tas viņiem palīdzēs atturēties no neapdomīgu soļu speršanas.” 

KONTEKSTS:

No 15. jūnija vakcinētas personas vai personas, kuras Covid-19 pārslimojušas, varēs apmeklēt kino, teātra izrādes, koncertus, klubus, muzeju grupu ekskursijas gida pavadībā, piedalīties amatiermākslas kolektīvu mēģinājumos vienas grupas ietvaros un saņemt citus līdzīgus pakalpojumus, nelietojot deguna un mutes aizsegus un neievērojot savstarpēju 2 metru distanci. Lai šādus pakalpojumus sniegtu, arī visu kultūrvietu darbiniekiem būs jābūt vakcinētiem vai vīrusu pārslimojušiem. Papildus pasākumu organizatoriem būs jānodrošina kontrole, lai tajos neielaistu apmeklētājus, kas neatbilst minētajām prasībām.

Personām, kas nav vakcinējušās, Covid-19 ierobežošanai noteiktie drošības pasākumi tiks mazināti pakāpeniski – atbilstoši iepriekš valdībā lemtajam un krītoties saslimstības līmenim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti