Rīta Panorāma

Zoom intervija ar Uģi Mitrevicu un Māri Jonovu

Rīta Panorāma

Intervija ar Daumantu Kalniņu

Rīgas festivāla koncerti klātienē - sitaminstrumentālisti "Perpetuum Ritmico"

Rīgas festivāla koncertā klātienē – sitaminstrumentālisti «Perpetuum Ritmico»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sitaminstrumentu zvaigznes – ansamblis “Perpetuum Ritmico” ir vieni no Rīgas festivāla dalībniekiem. 11. jūnijā klātienē Spīķeru koncertzālē 25 cilvēki izbaudīs spāņu un latīņamerikāņu ritmus. Koncertus varēs klausīties arī tiešsaistē.

Sitaminstrumentālistu ansamblis “Perpetuum Ritmico” – mūziķi Guntars Freibergs, Elvijs Endelis, Ernests Mediņš un Mikus Bāliņš – koncertu kopā ar publiku nav piedzīvojuši jau trīs mēnešus un neslēpj, ka pēc publikas viņi ir noilgojušies.

“Jautājums šajā laikā – kur tad bija tās vietas, kur drīkstēja nākt trenēties? Katrs kaut kur savos apartamentos, šķūņos vai dārzā kaut ko mēģināja rokas kustināt, saglabājām sevi formā. Bet ir ārkārtīgi liels prieks, ka ir kaut kas atsācies, ka ir koncerti,” stāsta sitaminstrumentālists Elvijs Endelis.

“Ļoti daudziem mūziķiem ikdienā nebija laika – tikai skriešana no viena koncerta uz otru,” atzīmē sitaminstrumentālists Ernests Mediņš.

“Bet man liekas, ka nu jau visi mūziķi ir noilgojušies pēc vienkārši koncerta ar aplausiem. Kaut viens aplauss – tā jau būs tāda bauda mums visiem.”

Koncertprogramma būs enerģiska un temperamentīga – Latīņamerikas un spāņu ritmos. Skanēs arī ansambļa mūziķa Ernesta Mediņa darbi.

“Ernests jau pats par sevi ir traks puisis, un visas viņa tās trakās idejas ir baigi labi realizējušās viņa skaņdarbos. Ļoti labi ir tas, ka komponists pats ir “sitējs”,” spriež sitaminstrumentālists Mikus Bāliņš. “Jo viņš pārzina to virtuvi, viņš zina, ko mēs varam, un vēl jo vairāk, ka komponists mūs pazīst ļoti personiski.”

Ernests Mediņš skaidro, ka koncertā būs dzirdamas divas oriģinālkompozīcijas: “Viena būs uz kahoniem, saucas “Bueno” jeb “Labs” – un tad vienmēr cilvēks var beigās pateikt, vai bija labs vai tomēr nebija labs.”

Spēja izspēlēt vissarežģītākos opusus ir “Perpetuum Ritmico” kvalitāte. Arī skaņdarbu aranžijas top kopā – Artura Maskata “Tango”, rakstīts akordeonam un stīgu instrumentiem, skanēs tikai sitaminstrumentiem. “Iekšā ansamblī mēs paši esam kā komponisti,” norāda Mikus Bāliņš.

“Manuprāt, tas ir visveiksmīgākais, kas var īstenībā būt, ka ansamblis spēj darboties nevis tikai kā viens kopīgs veselums, kas tikai atskaņo mūziku, bet arī ražo un producē to mūziku kā tādu produktu. Un tas, man liekas, ir pats foršākais.”

Koncertā skanēs arī sitaminstrumentālista Guntara Freiberga bijušā skolotāja Emanuela Sēžurnē darbi. Mūziķis stāsta: “Viņš gan ir francūzis, bet viņam ir ārkārtīgi tuva spāņu kultūra un spāņu ritmi, flamenko ritmi. Tā kā koncerts būs gana krāšņs.”

“Perpetuum Ritmico” koncertēs 11. jūnijā pulksten 21.00 Spīķeru koncertzālē. Rīgas festivāla koncertus varēs klausīties arī tiešsaistē.

Koncerta programmā:

  • Pako de Lusija (Paco De Lucia, 1947-2014) – “Zyryab”
  • Emanuels Sēžurnē (Emmanuel Sejourne, 1961) – “Calienta” 
  • Astors Pjacolla (Astor Piazzolla, 1921-1992) – “Libertango”
  • Žoržs Bizē (Georges Bizet, 1838-1875) Svīta no operas "Karmena"" 
  • Ernests Mediņš (1988) – “Bueno” 
  • Arturs Maskats (1957) Tango
  • Emanuels Sēžurnē – "Losa" 
  • Ernests Mediņš – "Hispanico" 
  • Pako de Lusija – "Tico-Tico"
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti