Rīgas Festivāla centrālais notikums būs diriģenta Jāņa Erenštreita 80 gadu jubilejas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad no 2. līdz 18. jūnijam izskanēs Rīgas Festivāls, kura centrālais notikums būs izcilā latviešu diriģenta un pedagoga Jāņa Erenštreita 80 gadu jubilejas koncerts, pulcējot kopā virkni Latvijā pazīstamu mūziķu, kas saistīti ar Jāņa Erenštreita radošo mūžu, informēja organizatori.

Rīgas Festivālā klausītājus sagaida atkalredzēšanās ar virtuozo pianistu Vestardu Šimku, kurš atskaņos franču klaviermūzikas programmu. Neparastu koncertu sagatavojis orķestris "Sinfonietta Rīga" kopā ar dūdu meistaru Robertu Džordanu no Skotijas. Festivālu iekrāsos Latvijas Radio bigbends unikālā muzikālā projektā ar vienu no Latvijas hiphopa pamatlicējiem – reperi Ozolu.

2. jūnijā Lielajā ģildē būs Rīgas Festivāla atklāšanas koncerts, kurā Latvijas Radio koris un pianists Reinis Zariņš izpildīs Pētera Vaska, Artura Maskata un Andreja Selicka darbus diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā. Koncertprogrammā "Pēteris Vasks un domubiedri" skanēs dramatiskā balāde "Mūsu māšu vārdi", saviļņojošās lūgšanas "Mans Kungs un mans Dievs", "Angele Dei" korim a cappella, "Dzeguzes balss" un "The Fruit of Silence". Līdzās Pētera Vaska mūzikai klausītājiem būs iespēja dzirdēt arī Artura Maskata "Pavasara tēmu" klavierēm un "Agnus Dei", kā arī Andreja Selicka "Ekstātisks dziedājums Dieva mātei" un "Ave Maria".

Pēc ilga pārtraukuma 4. jūnijā Melngalvju namā uz skatuves atkal atgriezīsies virtuozais latviešu pianists Vestards Šimkus, kurš koncertā izpildīs Kloda Debisī 24 prelūdijas klavierēm. Pianists ir vairāku starptautisku koncertu laureāts, divas reizes saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu, ieskaņojis astoņus solo albumus, piedalījies kamermūzikas atskaņojumos Eiropā, ASV, Vidējos Austrumos, Ķīnā un Japānā.

Savukārt 11. jūnijā Melngalvju namā uzstāsies viens no spilgtākajiem Latvijas kameransambļiem "Trio Palladio", kura sastāvā ir internacionāli pazīstami mūziķi – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš. Katrs no viņiem veido savu muzikālo karjeru citā Eiropas valstī un reizēm sanāk kopā, lai koncertētu kā "Trio Palladio". Rīgas Festivāla ietvaros kameransambļa programmu veidos Ludviga van Bēthovena "Klavieru trio dominorā", Santas Ratnieces "Entasis", kā arī viens no šobrīd pasaulē bieži atskaņotajiem ukraiņu autoriem – Valentīns Silvestrovs un viņa agrīnais avangarda darbs "Drama".

Muzikālā projektā satiksies viens no hiphopa pamatlicējiem Latvijā – reperis Ozols, Latvijas Radio bigbends un dziedātāja Kristīne Prauliņa. 16. jūnija vakarā "Hanzas peronā" būs dzirdamas dziesmas no dažādiem repera albumiem, kas izdoti kopš 2000. gada, kad Ozols sāka savas skatuves gaitas kā solomākslinieks, līdz pat šim brīdim. Visām programmā iekļautajām Ozola dziesmām tapušas jaunas aranžijas bigbenda sastāvam. "Džezam un hiphopam ir gana daudz kopējā, kaut vai vēsturiski – abi žanri radušies ļoti līdzīgos apstākļos. Nereti hiphopa dziesmu pavadījumos saklausāma džeza mūzikai raksturīgās harmonijas un ritmi, un būtu grūti iedomāties kādu mūsdienu džeza mūziķi, kurš nebūtu ietekmējies no hiphopa," jauno muzikālo projektu raksturo Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskais vadītājs Kārlis Vanags.

Rīgas Festivāla kulminācija būs diriģenta un pedagoga Jāņa Erenštreita 80 gadu jubilejas koncerts 17. jūnija vakarā Dzintaru koncertzālē. Viņš ir viens no Latvijas zēnu koru kustības pamatlicējiem, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents un Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks. Viņa vadītie zēnu kori plaši pazīstami ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskā mērogā. Koncertā piedalīsies viņa audzēkņi un tuvākie kolēģi: Rīgas Doma kora skolas zēnu un meiteņu kori, Maestro Raimonds Pauls, diriģents Mārtiņš Klišāns, dziedātāji – Daumants Kalniņš, Gunārs Kalniņš, Jānis Šipkēvics, Grēta Grantiņa, grupa "Instrumenti", vokālās grupas "Framest" un "Latvian Voices", Latvijas Radio bigbends un ērģelnieks Aivars Kalējs.

18. jūnijā Latvijas Universitātes aulā Rīgas Festivālu noslēgs Skotijai veltīta koncertprogramma "Mendelszona simfonijas un skotu dūdas", ko izpildīs "Sinfonietta Rīga" ar Olari Eltsu pie diriģenta pults, solists – Roberts Džordans, viens no redzamākajiem skotu koncertdūdniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti