Rīgas Doms aicina tiešsaistes koncertā iepazīt 16 jaundarbus ērģelēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas Doma iniciētā ciklā “Doms iedvesmo” 2021. gada sezonā izskanēs 26 jaundarbi ērģelēm. 19. martā pulksten 19.00 tiešsaistes koncertā tiks atskaņoti 16 jauno komponistu jaundarbi, informēja Doma pārstāvji.

“Rīgas doms vienmēr bijis latviešu mūzikas attīstības virzītājs un jaunrades iniciators. Šeit skanējusi gandrīz vai visa latviešu ērģeļmūzika, kā arī lielākā daļa no tās Rīgas Domā ir pirmatskaņota. Šī gada janvārī katedrāli sasnieguši 24 latviešu komponistu 26 jaundarbi ērģelēm solo un ērģelnieku duetam, kā arī viens korim un ērģelēm. Tie apvienojas zem kopējā nosaukuma “Doms iedvesmo” un visas 2021. gada sezonas laikā dažādos koncertos tie piedzīvos pirmatskaņojumus. Daļa no tiem izskanēs tiešsaistes koncertā jau 19.martā pl.19.00. Tas būs koncerts, kurā skanēs 16 jauno, studējošo komponistu jaundarbi, kas radušies sadarbībā ar Rīgas Domu, mūzikas apmācības iestādēm un to pedagogiem. Savukārt turpmākā gada laikā plānojam arī 8 profesionālo komponistu ar VKKF un Rīgas Domes atbalstu tapušu jaundarbu atskaņojumus,” vēstīja Rīgas Doma pārstāvji.

Jaundarbus radījuši Kristaps Pētersons, Andris Dzenītis, Selga Mence, Aivars Kalējs, Madara Pētersone, Renāte Stivriņa, Rihards Dubra un Georgs Pelēcis. Savukārt pēc Rīgas Doma ērģeļu iepazīšanas klātienē 2020. gada oktobrī Latvijas jaunie komponisti ir radījuši savu pirmo skaņdarbu ērģelēm solo. Kā pastāstīja Rīgas Doma pārstāvji, studējošajiem komponistiem no Rēzeknes, Ventspils, Jelgavas, Rīgas mūzikas mācību iestādēm savu pedagogu – profesionālu komponistu – vadībā ir bijusi iespēja rakstīt un noslīpēt līdz pirmatskaņojumam savu jaundarbu konsultējoties ar profesionāliem ērģelniekiem, kā arī darba gaitā izdzirdēt savas ieceres Rīgas Doma ērģeļu skanējumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti